Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

KANTİTATİF MİKROBİYOLOJİK ANALİZLERDE ÖLÇÜM BELİRSİZLİĞİ HESAPLANMASINDA FARKLI YAKLAŞIMLARIN KARŞILAŞTIRILMASI

Yıl 2021, , 707 - 725, 15.05.2021
https://doi.org/10.15237/gida.GD21033

Öz

TS EN ISO/IEC 17025:2017 standardı ile akreditasyon kapsamındaki laboratuvarlar, sonuçlarının güvenilirliğini ortaya koyabilmek için analiz süresince ölçüm sonucuna yansıma etkisi bulunan tüm değişkenlerin (matriks, donanım, vb) dağılımlarını karakterize ederek, ölçümün sonucuyla bağlantılı olan parametreler olarak tanımlanan kantitatif analizlerinde akreditasyonun bir parçası olan ölçüm belirsizliği hesaplamalarını değişik metotlarla gerçekleştirmektedirler. Araştırma, ölçüm sonuçlarına etki ederek değişikliklere neden olan tüm değişkenlerin kullanılmasıyla ortaya çıkan ölçüm belirsizliklerinin farklı yöntemlerle hesaplanmasını içermektedir. Bu çalışmada, sütlerde ISO 4833-1 standardına göre toplam mezofilik aerobik mikroorganizma, yemeklerde ISO 7932 metodu ile Bacillus cereus, peynirlerde ise ISO 16649-2 standardı ile Escherichia coli analizleri çalışılmıştır. Tüm veriler, International Organization of Standardization (ISO) standardı, NordVal International (NMKL) No.8 yöntemi ve EuroLab Teknik Prosedürüne (EuroLab) göre log10 tabanına çevrilerek istatistiki olarak değerlendirilmiştir. ISO/TS 19036 metoduna ait belirsizliklerin EuroLab Teknik Prosedürüne göre anlamlı (P <0.05) ISO/TS 19036 standardı ve EuroLab Teknik Prosedürünün ise NMKL No.8 yöntemine göre daha hassas belirsizlik verdikleri ortaya konulmuştur.

Kaynakça

  • Referans 1. Anonymus (2015). Türk Akreditasyon Kurumu Rehberi Deney/Analiz Sonuçlardaki Ölçüm Belirsizliği Tahmini İçin TÜRKAK Prensipleri (09.07.2015).
  • Referans 2. Anonymus (2019). Türk Akreditasyon Kurumu. Metodun Geçerli Kılınması ve Doğrulanması İçin Bilgilendirme Kılavuzu (2019).
  • Referans 3. Blasi, G., Petruzzelli, A., Ottaviani, D., Fisichella, S., Raimo, E.D., Valiani, A., Capuccella, M., Scuota, S., Haouet, M.N. (2013). Assessment of reproducibility and uncertainty of food microbiology methods: statistical approach of a multisite Laboratory. Accred Qual Assur, 18, 143–148.
  • Referans 4. Corry, J.E.L., Jarvis, B., Passmore, S., Hedges, A. (2007). A critical review of measurement uncertainty in the enumeration of food microorganisms. Food Microbiol, 24, 230-253.
  • Referans 5. Dereani, V.R., Sarić, M.M. (2010). Validation and measurement uncertainty estimation in food microbiology: differences between quantitative and qualitative methods. Validation and Measurement in Food Microbiol, Mljekarstvo 60 (3): 207-213.
  • Referans 6. EUROLAB Technical Report No. (2007). Measurement uncertainty revisited: alternative approaches to uncertainty test results and the uncertainty of evaluation. www.eurolab.org
  • Referans 7. Forster, L.I. (2003). Measurement Uncertainty in Microbiology. Journal of AOAC International, 86 (5): 1089-1094.
  • Referans 8. Gašljević, V. (2004). Validacija mikrobioloških metoda. Seminar Hrvatskog mjeriteljskog društva, Materijali, 1. izdanje (05/2004).
  • Referans 9. International Organization of Standart (ISO/NP) 19036: 2019. Microbiology of the food chain –Guidelines for the estimations of measurement uncertainty for quantitative determinations.
  • Referans 10. International Organization for Standart (ISO) 21748: 2017. Guidance for the use of repeatability, reproducibility and trueness estimates in measurement uncertainty evaluation.
  • Referans 11. Jarvis B, Hedges A J, Corry J E L (2007). Assessment of measurement uncertainty for quantitative methods of analysis: Comparative assessment of the precision (uncertainty) of bacterial colony counts. Int J Food Microbiol, 116, 44–51.
  • Referans 12. Lombard, B. (2006). Estimation of measurement uncertainty in food microbiology: The ISO app-roach. Accred Qual Assur, 17, 94–100.
  • Referans 13. NordVal International (NMKL) Procedure No. 8, 4th Ed., 2004: Measurement of uncertainty in quantitative microbiological examination of foods.
  • Referans 14. NordVal International NMKL Procedure No. 32, 2017: Verification of microbiological methods.
  • Referans 15. Norli, H.S. (2017). Measurement Uncertainty in Microbiological Examination of Foods. Eurachem –AOAC Europe Workshop. Norwegian Veterinary Institute (29 May 2017).
  • Referans 16. Torlak, E. (2012). Alternative calculation of measurement uncertainty with global approach in food microbiology. Accred Qual Assur, 17, 597– 601.
  • Referans 17. TS EN ISO/IEC 17025: 2017. Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar (18. 12. 2017).
  • Referans 18. TS 5822-3 ISO 5725-3: 2000. Ölçme Metotlarının Ve Sonuçlarının Doğruluğu (Gerçeklik Ve Kesinlik) - Bölüm 3: Standard Bir Ölçme Metodunun Kesinliğinin Ara Ölçmeleri (Kabul: Kasım, 2000).

COMPARISON OF VARIOUS APPROACHES IN CALCULATION OF MEASUREMENT UNCERTAINTY IN QUANTITATIVE MICROBIOLOGICAL ANALYSIS

Yıl 2021, , 707 - 725, 15.05.2021
https://doi.org/10.15237/gida.GD21033

Öz

Laboratories accredited with TS EN ISO/IEC 17025:2017 standard characterize distribution of all variables (matrix, hardware, etc.) that have reflection effects on measurement results throughout analysis and use different methods to conduct measurement uncertainty calculations as a part of accreditation in quantitative analysis defined as parameters linked to measurement result. The study involves calculation using various methods of measurement uncertainties that emerge from using all variables that cause changes by effecting measurement results. In this study, total mesophilic aerobic microorganisms were studied in milk according to ISO 4833-1 standards, ISO 7932 method was used in food to study Bacillus cereus, while in cheese ISO 16649-2 standard was used to study Escherichia coli analysis. All data were converted to base log10 and statistically assessed using International Organization of Standardization (ISO) standard, NordVal International (NMKL) No.8 method and EuroLab Technical Procedure. It was established that uncertainties under ISO/TS 19036 method were creating more significant uncertainties (P <0.05) while ISO/TS 19036 standard and EuroLab Technical Procedure were resulting in more sensitive uncertainties compared to NMKL No.8 method.

Kaynakça

  • Referans 1. Anonymus (2015). Türk Akreditasyon Kurumu Rehberi Deney/Analiz Sonuçlardaki Ölçüm Belirsizliği Tahmini İçin TÜRKAK Prensipleri (09.07.2015).
  • Referans 2. Anonymus (2019). Türk Akreditasyon Kurumu. Metodun Geçerli Kılınması ve Doğrulanması İçin Bilgilendirme Kılavuzu (2019).
  • Referans 3. Blasi, G., Petruzzelli, A., Ottaviani, D., Fisichella, S., Raimo, E.D., Valiani, A., Capuccella, M., Scuota, S., Haouet, M.N. (2013). Assessment of reproducibility and uncertainty of food microbiology methods: statistical approach of a multisite Laboratory. Accred Qual Assur, 18, 143–148.
  • Referans 4. Corry, J.E.L., Jarvis, B., Passmore, S., Hedges, A. (2007). A critical review of measurement uncertainty in the enumeration of food microorganisms. Food Microbiol, 24, 230-253.
  • Referans 5. Dereani, V.R., Sarić, M.M. (2010). Validation and measurement uncertainty estimation in food microbiology: differences between quantitative and qualitative methods. Validation and Measurement in Food Microbiol, Mljekarstvo 60 (3): 207-213.
  • Referans 6. EUROLAB Technical Report No. (2007). Measurement uncertainty revisited: alternative approaches to uncertainty test results and the uncertainty of evaluation. www.eurolab.org
  • Referans 7. Forster, L.I. (2003). Measurement Uncertainty in Microbiology. Journal of AOAC International, 86 (5): 1089-1094.
  • Referans 8. Gašljević, V. (2004). Validacija mikrobioloških metoda. Seminar Hrvatskog mjeriteljskog društva, Materijali, 1. izdanje (05/2004).
  • Referans 9. International Organization of Standart (ISO/NP) 19036: 2019. Microbiology of the food chain –Guidelines for the estimations of measurement uncertainty for quantitative determinations.
  • Referans 10. International Organization for Standart (ISO) 21748: 2017. Guidance for the use of repeatability, reproducibility and trueness estimates in measurement uncertainty evaluation.
  • Referans 11. Jarvis B, Hedges A J, Corry J E L (2007). Assessment of measurement uncertainty for quantitative methods of analysis: Comparative assessment of the precision (uncertainty) of bacterial colony counts. Int J Food Microbiol, 116, 44–51.
  • Referans 12. Lombard, B. (2006). Estimation of measurement uncertainty in food microbiology: The ISO app-roach. Accred Qual Assur, 17, 94–100.
  • Referans 13. NordVal International (NMKL) Procedure No. 8, 4th Ed., 2004: Measurement of uncertainty in quantitative microbiological examination of foods.
  • Referans 14. NordVal International NMKL Procedure No. 32, 2017: Verification of microbiological methods.
  • Referans 15. Norli, H.S. (2017). Measurement Uncertainty in Microbiological Examination of Foods. Eurachem –AOAC Europe Workshop. Norwegian Veterinary Institute (29 May 2017).
  • Referans 16. Torlak, E. (2012). Alternative calculation of measurement uncertainty with global approach in food microbiology. Accred Qual Assur, 17, 597– 601.
  • Referans 17. TS EN ISO/IEC 17025: 2017. Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar (18. 12. 2017).
  • Referans 18. TS 5822-3 ISO 5725-3: 2000. Ölçme Metotlarının Ve Sonuçlarının Doğruluğu (Gerçeklik Ve Kesinlik) - Bölüm 3: Standard Bir Ölçme Metodunun Kesinliğinin Ara Ölçmeleri (Kabul: Kasım, 2000).
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nuray Gamze Yörük 0000-0003-0867-4141

Yayımlanma Tarihi 15 Mayıs 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021

Kaynak Göster

APA Yörük, N. G. (2021). KANTİTATİF MİKROBİYOLOJİK ANALİZLERDE ÖLÇÜM BELİRSİZLİĞİ HESAPLANMASINDA FARKLI YAKLAŞIMLARIN KARŞILAŞTIRILMASI. Gıda, 46(3), 707-725. https://doi.org/10.15237/gida.GD21033
AMA Yörük NG. KANTİTATİF MİKROBİYOLOJİK ANALİZLERDE ÖLÇÜM BELİRSİZLİĞİ HESAPLANMASINDA FARKLI YAKLAŞIMLARIN KARŞILAŞTIRILMASI. GIDA. Mayıs 2021;46(3):707-725. doi:10.15237/gida.GD21033
Chicago Yörük, Nuray Gamze. “KANTİTATİF MİKROBİYOLOJİK ANALİZLERDE ÖLÇÜM BELİRSİZLİĞİ HESAPLANMASINDA FARKLI YAKLAŞIMLARIN KARŞILAŞTIRILMASI”. Gıda 46, sy. 3 (Mayıs 2021): 707-25. https://doi.org/10.15237/gida.GD21033.
EndNote Yörük NG (01 Mayıs 2021) KANTİTATİF MİKROBİYOLOJİK ANALİZLERDE ÖLÇÜM BELİRSİZLİĞİ HESAPLANMASINDA FARKLI YAKLAŞIMLARIN KARŞILAŞTIRILMASI. Gıda 46 3 707–725.
IEEE N. G. Yörük, “KANTİTATİF MİKROBİYOLOJİK ANALİZLERDE ÖLÇÜM BELİRSİZLİĞİ HESAPLANMASINDA FARKLI YAKLAŞIMLARIN KARŞILAŞTIRILMASI”, GIDA, c. 46, sy. 3, ss. 707–725, 2021, doi: 10.15237/gida.GD21033.
ISNAD Yörük, Nuray Gamze. “KANTİTATİF MİKROBİYOLOJİK ANALİZLERDE ÖLÇÜM BELİRSİZLİĞİ HESAPLANMASINDA FARKLI YAKLAŞIMLARIN KARŞILAŞTIRILMASI”. Gıda 46/3 (Mayıs 2021), 707-725. https://doi.org/10.15237/gida.GD21033.
JAMA Yörük NG. KANTİTATİF MİKROBİYOLOJİK ANALİZLERDE ÖLÇÜM BELİRSİZLİĞİ HESAPLANMASINDA FARKLI YAKLAŞIMLARIN KARŞILAŞTIRILMASI. GIDA. 2021;46:707–725.
MLA Yörük, Nuray Gamze. “KANTİTATİF MİKROBİYOLOJİK ANALİZLERDE ÖLÇÜM BELİRSİZLİĞİ HESAPLANMASINDA FARKLI YAKLAŞIMLARIN KARŞILAŞTIRILMASI”. Gıda, c. 46, sy. 3, 2021, ss. 707-25, doi:10.15237/gida.GD21033.
Vancouver Yörük NG. KANTİTATİF MİKROBİYOLOJİK ANALİZLERDE ÖLÇÜM BELİRSİZLİĞİ HESAPLANMASINDA FARKLI YAKLAŞIMLARIN KARŞILAŞTIRILMASI. GIDA. 2021;46(3):707-25.

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/