Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması

Cilt: 11 Sayı: 1 1 Şubat 1986
  • Fikri Başoğlu
PDF İndir
EN TR

Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması

Öz

Çağımızda sanayileşme ile birlikte teknoloji ve tıpda gelişmekte ve dünya nüfusu hızla artmaktadır. Artan bu nüfusun beslenebilmesi için daha fazla ürün elde etmek, bunları daha uzun zaman dayandırmak, daha ucuza ve tüketiciye cazip görünen mamuller sunmak amacıyla gıdalara türlü işlemler uygulanmaktadır. Bu arada tüketiciyi aldatma olanakları da artmaktadır. Yaşamın devamı için alınmasında zorunluluk bulunan ve temel gıda maddelerinden birisi olan bitkisel yağlarda buna uygun bulunmaktadır. Gıda maddelerine yapılan tağşişin, taklit ve hilelerin yasaklanması çok eskilere dayanmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu zamanında günün teknik olanaklarına göre çarşı-pazarın çok sıkı denetlendiğini, hile yapanlar ağır cezalara çarptırıldığını tarihi kayıtlardan öğreniyoruz. Günümüzde ise gıda maddelerine yapılan tağşiş, taklit ve hileler Gıda Maddeleri Tüzüğü hükümlerine göre önlenmeye çalışılmaktadır. Ayrıca 1930 yılında yayınlanan 1705 sayılı kanunun; Ticarette Tağşişin men’i ve ihracatın murakabesi ve korunması hakkında kanunla ve 1936 da yayınlanan ve buna ek kanunla Tağşiş önlenmeye çalışılmaktadır.   

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Fikri Başoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Şubat 1986

Gönderilme Tarihi

13 Şubat 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 1986 Cilt: 11 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Başoğlu, F. (1986). Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması. Gıda, 11(1). https://izlik.org/JA83HU35KZ
AMA
1.Başoğlu F. Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması. GIDA. 1986;11(1). https://izlik.org/JA83HU35KZ
Chicago
Başoğlu, Fikri. 1986. “Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması”. Gıda 11 (1). https://izlik.org/JA83HU35KZ.
EndNote
Başoğlu F (01 Şubat 1986) Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması. Gıda 11 1
IEEE
[1]F. Başoğlu, “Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması”, GIDA, c. 11, sy 1, Şub. 1986, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA83HU35KZ
ISNAD
Başoğlu, Fikri. “Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması”. Gıda 11/1 (01 Şubat 1986). https://izlik.org/JA83HU35KZ.
JAMA
1.Başoğlu F. Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması. GIDA. 1986;11. Available at https://izlik.org/JA83HU35KZ.
MLA
Başoğlu, Fikri. “Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması”. Gıda, c. 11, sy 1, Şubat 1986, https://izlik.org/JA83HU35KZ.
Vancouver
1.Fikri Başoğlu. Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması. GIDA [Internet]. 01 Şubat 1986;11(1). Erişim adresi: https://izlik.org/JA83HU35KZ

by-nc.png       GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.