Fındık Hasadı ve Hasat Sonrası İşlemleri ile Fındık İşlemesinde Kritik Kontrol Noktaları Tehlike Analizi

Cilt: 28 Sayı: 1 1 Şubat 2003
  • Murat Özdemir
PDF İndir
EN TR

Fındık Hasadı ve Hasat Sonrası İşlemleri ile Fındık İşlemesinde Kritik Kontrol Noktaları Tehlike Analizi

Öz

Türkiye için önemli bir tarımsal ihraç ürünü olan fındıkta, kalite kayıplarının denelerini ve bozulma mekanizmalarını anlamak, kalitenin yükseltilmesi ve korunması için gerekli önlemlerin alınması açısından önemlidir. Fındıkta yetersiz/uygun olmayan hasat, kurutma ve depolama yöntemleri ve koşulları nedeniyle, özellikle küfler faaliyet göstermekte, fındık ve fındık ürünlerinde önemli kalite kayıplarına neden olmaktadır. İşleme (kırma, kavurma, ve paketleme) ve taşıma hataları nedeniyle fındıklarda yağ oksidasyonuna bağlı acılaşma meydana gelmekte ve raf ömrü önemli ölçüde azalmaktadır. Ayrıca, enzimatik faaliyetler de fındıkta acılaşmaya neden olmaktadır. En iyi kalite fındık ve fındık ürünlerini üretebilmek ancak tüm işlemlerin doğru ve eksiksiz uygulanmasıyla mümkün olabilecektir. Ayrıca, uygulamaların izlenmesi ve kalitenin güvence altına alınması için kalite güvence ve yönetim sistemlerinin etkin kullanılması gerekmektedir. Bu kalite güvence sistemlerinden biri olan kritik kontrol noktalarında tehlike analizi fındık hasat ve hasat sonrası işlemleri ile fındık işlemesi için uygulanmıştır.  

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Murat Özdemir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Şubat 2003

Gönderilme Tarihi

13 Şubat 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2003 Cilt: 28 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Özdemir, M. (2003). Fındık Hasadı ve Hasat Sonrası İşlemleri ile Fındık İşlemesinde Kritik Kontrol Noktaları Tehlike Analizi. Gıda, 28(1). https://izlik.org/JA42YS47KX
AMA
1.Özdemir M. Fındık Hasadı ve Hasat Sonrası İşlemleri ile Fındık İşlemesinde Kritik Kontrol Noktaları Tehlike Analizi. GIDA. 2003;28(1). https://izlik.org/JA42YS47KX
Chicago
Özdemir, Murat. 2003. “Fındık Hasadı ve Hasat Sonrası İşlemleri ile Fındık İşlemesinde Kritik Kontrol Noktaları Tehlike Analizi”. Gıda 28 (1). https://izlik.org/JA42YS47KX.
EndNote
Özdemir M (01 Şubat 2003) Fındık Hasadı ve Hasat Sonrası İşlemleri ile Fındık İşlemesinde Kritik Kontrol Noktaları Tehlike Analizi. Gıda 28 1
IEEE
[1]M. Özdemir, “Fındık Hasadı ve Hasat Sonrası İşlemleri ile Fındık İşlemesinde Kritik Kontrol Noktaları Tehlike Analizi”, GIDA, c. 28, sy 1, Şub. 2003, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA42YS47KX
ISNAD
Özdemir, Murat. “Fındık Hasadı ve Hasat Sonrası İşlemleri ile Fındık İşlemesinde Kritik Kontrol Noktaları Tehlike Analizi”. Gıda 28/1 (01 Şubat 2003). https://izlik.org/JA42YS47KX.
JAMA
1.Özdemir M. Fındık Hasadı ve Hasat Sonrası İşlemleri ile Fındık İşlemesinde Kritik Kontrol Noktaları Tehlike Analizi. GIDA. 2003;28. Available at https://izlik.org/JA42YS47KX.
MLA
Özdemir, Murat. “Fındık Hasadı ve Hasat Sonrası İşlemleri ile Fındık İşlemesinde Kritik Kontrol Noktaları Tehlike Analizi”. Gıda, c. 28, sy 1, Şubat 2003, https://izlik.org/JA42YS47KX.
Vancouver
1.Murat Özdemir. Fındık Hasadı ve Hasat Sonrası İşlemleri ile Fındık İşlemesinde Kritik Kontrol Noktaları Tehlike Analizi. GIDA [Internet]. 01 Şubat 2003;28(1). Erişim adresi: https://izlik.org/JA42YS47KX

by-nc.png       GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.