Çimlendirilmiş Çiğ Buğday Ürünü Olan Azık Üzerine Araştırmalar

Cilt: 28 Sayı: 4 1 Ağustos 2003
  • Abdülkadir Dilber
  • Selman Türker
  • Adem Elgün
PDF İndir
EN TR

Çimlendirilmiş Çiğ Buğday Ürünü Olan Azık Üzerine Araştırmalar

Öz

Bu çalışmada, geleneksel bir ürün olarak buğdayın çimlendirilmesi ile elde edilen Azık'ın gıda maddesi olarak üretiminin standardizasyonu ile, bazı teknolojik ve duyusal özellikleri araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda iki buğday (Tr. aestivum L) çeşidi (Gerek-79 ve Bezostaya-1), çimlendirme işlemine tabi tutulup (0,5 ve 1,5 cm kök uzunluğu); farklı sıcaklıklarda (120, 150 ve 180°C) pişirilerek elde edilen Azık'ın bazı verim özellikleri ile kuru madde, ham kül, suda çözünür kuru madde miktarı iki tekerrürlü olarak araştırılmıştır. Sonuç olarak, çimlendirme işleminin %20-30 kuru madde kaybına sebep olduğu, çimlendirmede 1,5 cm kök boyunun verimi azaltırken eriyebilir kuru madde ve kül miktarını artırdığı, görünüş tad ve aromaya olumlu etkide bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yumuşak Gerek-79 buğdayı tekstür ve organoleptik özellikleri açısından Bezostaya-1 çeşidine göre daha çok beğenilmiştir.  

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Abdülkadir Dilber Bu kişi benim

Selman Türker Bu kişi benim

Adem Elgün Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ağustos 2003

Gönderilme Tarihi

13 Şubat 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2003 Cilt: 28 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Dilber, A., Türker, S., & Elgün, A. (2003). Çimlendirilmiş Çiğ Buğday Ürünü Olan Azık Üzerine Araştırmalar. Gıda, 28(4). https://izlik.org/JA66ZD69DN
AMA
1.Dilber A, Türker S, Elgün A. Çimlendirilmiş Çiğ Buğday Ürünü Olan Azık Üzerine Araştırmalar. GIDA. 2003;28(4). https://izlik.org/JA66ZD69DN
Chicago
Dilber, Abdülkadir, Selman Türker, ve Adem Elgün. 2003. “Çimlendirilmiş Çiğ Buğday Ürünü Olan Azık Üzerine Araştırmalar”. Gıda 28 (4). https://izlik.org/JA66ZD69DN.
EndNote
Dilber A, Türker S, Elgün A (01 Ağustos 2003) Çimlendirilmiş Çiğ Buğday Ürünü Olan Azık Üzerine Araştırmalar. Gıda 28 4
IEEE
[1]A. Dilber, S. Türker, ve A. Elgün, “Çimlendirilmiş Çiğ Buğday Ürünü Olan Azık Üzerine Araştırmalar”, GIDA, c. 28, sy 4, Ağu. 2003, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA66ZD69DN
ISNAD
Dilber, Abdülkadir - Türker, Selman - Elgün, Adem. “Çimlendirilmiş Çiğ Buğday Ürünü Olan Azık Üzerine Araştırmalar”. Gıda 28/4 (01 Ağustos 2003). https://izlik.org/JA66ZD69DN.
JAMA
1.Dilber A, Türker S, Elgün A. Çimlendirilmiş Çiğ Buğday Ürünü Olan Azık Üzerine Araştırmalar. GIDA. 2003;28. Available at https://izlik.org/JA66ZD69DN.
MLA
Dilber, Abdülkadir, vd. “Çimlendirilmiş Çiğ Buğday Ürünü Olan Azık Üzerine Araştırmalar”. Gıda, c. 28, sy 4, Ağustos 2003, https://izlik.org/JA66ZD69DN.
Vancouver
1.Abdülkadir Dilber, Selman Türker, Adem Elgün. Çimlendirilmiş Çiğ Buğday Ürünü Olan Azık Üzerine Araştırmalar. GIDA [Internet]. 01 Ağustos 2003;28(4). Erişim adresi: https://izlik.org/JA66ZD69DN

by-nc.png       GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.