EN
TR
Oligosakkaritlerin Probiyotik Bakterilerin Gelişimi ve Canlılığı Üzerine Etkisi
Öz
Oligosakkaritler, glikozit bağla bağlı 3-10 şeker ünitesinden oluşan sindirilemeyen polisakkaritlerdir. Oligosakkaritler soğan, sarımsak, kuşkonmaz, enginar ve domates gibi bitkilerde doğal olarak bulunmalarının yanı sıra ticari olarak polisakkaritlerin enzimatik hidrolizi ile veya monosakkarit ve/veya disakkaritlerden sentezlenerek üretilmektedir. Oligosakkaritler, ince bağırsakta hidrolize veya absorbe edilemezken, kolon bölgesinde özellikle Lactobacillus spp. ve Bifidobacterium spp. tarafından fermente edilebilmekte ve prebiyotik özellik göstermektedirler. Bağırsak mikrobiyal florasının dengede bulunması insan sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Bu makalede, oligosakkaritlerin bağırsak mikroflorasının kompozisyonu üzerine etkisi ve ticari olarak yaygın bir şekilde kullanılan oligosakkaritlerinprobiyotik bakterilerin gelişimi, aktivitesi ve depolama süresi boyunca canlılığı üzerine etkisi tartışılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Bielecka M, Biedrzycka E ve Majkowska A. 2002. Selection ot probiotics and prebiotics for synbiotics and confirmation of their' ın vivo effectiveness. Food Fies. Int. 35'. 125— 131.
- Bielecka M, Biedrzycka E, Majkowska A, Juskiewicz J ve Wroblewska M. 2002. Effect of non-digestible oligosaccharides on gut microecosystem in rats Food Res. Int, 35'. 139-144.
- Charalampopoulos D, Wang Fi, Pandiella SS ve Webb C. 2002. Application of cereals and cereal components in functional foods: a review. Int. J. Food Microbioi, 79: 131-141.
- Chick H, Shin HS ve Ustunol 2. 2001. Growth and acid production by iactlc acid bacteria and bifidobacteria grown in skim milk containing honey. J. Food Sci, 66 (3): 476—481.
- Dave RI ve Shah NP. 1997a. Viability of yoghurt and probiotic bacteria in yoghurts made from commercial starter cultures. Int. Dairy J, 7'. 31-41.
- Dave H ve Shah NP. 1997b. Effect of cysteine on the viability of yoghurt and probiotic bacteria' ın yoghurts made with com
- Dave Fil ve Shah NP 1998.1ngredient supplementation effects on viability of probiotic bacteria' ın yogurt. J. Dairy Sci, 81: mercial starter cultures. lnt. Dairy J 7. 537-545. 2804— 281 6.
- B. KABAK - L VAR ' 333
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Ekim 2005
Gönderilme Tarihi
13 Şubat 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2005 Cilt: 30 Sayı: 5
APA
Kabak, B., & Var, İ. (2005). Oligosakkaritlerin Probiyotik Bakterilerin Gelişimi ve Canlılığı Üzerine Etkisi. Gıda, 30(5). https://izlik.org/JA29DP52BZ
AMA
1.Kabak B, Var İ. Oligosakkaritlerin Probiyotik Bakterilerin Gelişimi ve Canlılığı Üzerine Etkisi. GIDA. 2005;30(5). https://izlik.org/JA29DP52BZ
Chicago
Kabak, Bülent, ve İşıl Var. 2005. “Oligosakkaritlerin Probiyotik Bakterilerin Gelişimi ve Canlılığı Üzerine Etkisi”. Gıda 30 (5). https://izlik.org/JA29DP52BZ.
EndNote
Kabak B, Var İ (01 Ekim 2005) Oligosakkaritlerin Probiyotik Bakterilerin Gelişimi ve Canlılığı Üzerine Etkisi. Gıda 30 5
IEEE
[1]B. Kabak ve İ. Var, “Oligosakkaritlerin Probiyotik Bakterilerin Gelişimi ve Canlılığı Üzerine Etkisi”, GIDA, c. 30, sy 5, Eki. 2005, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA29DP52BZ
ISNAD
Kabak, Bülent - Var, İşıl. “Oligosakkaritlerin Probiyotik Bakterilerin Gelişimi ve Canlılığı Üzerine Etkisi”. Gıda 30/5 (01 Ekim 2005). https://izlik.org/JA29DP52BZ.
JAMA
1.Kabak B, Var İ. Oligosakkaritlerin Probiyotik Bakterilerin Gelişimi ve Canlılığı Üzerine Etkisi. GIDA. 2005;30. Available at https://izlik.org/JA29DP52BZ.
MLA
Kabak, Bülent, ve İşıl Var. “Oligosakkaritlerin Probiyotik Bakterilerin Gelişimi ve Canlılığı Üzerine Etkisi”. Gıda, c. 30, sy 5, Ekim 2005, https://izlik.org/JA29DP52BZ.
Vancouver
1.Bülent Kabak, İşıl Var. Oligosakkaritlerin Probiyotik Bakterilerin Gelişimi ve Canlılığı Üzerine Etkisi. GIDA [Internet]. 01 Ekim 2005;30(5). Erişim adresi: https://izlik.org/JA29DP52BZ
GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.