Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

DOMATES ÖRNEKLERİNDE KURŞUN VE KADMİYUM KONTAMİNASYONUNUN SAĞLIK RİSK DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 2021, , 1132 - 1137, 05.08.2021
https://doi.org/10.15237/gida.GD21085

Öz

Sebzeler, insan beslenmesinin hayati bir bileşeni olan önemli bir tarımsal üründür. Yaygın olarak tüketilen domateste toksik elementlerin varlığı, olası olumsuz sağlık etkileri nedeniyle büyük endişe kaynağıdır. Bu çalışmada, farklı pazarlardan temin edilen 18 adet domates örneğinin kadmiyum ve kurşun içeriği araştırıldı. Örneklerdeki element konsantrasyonları, İndüktif Eşleşmiş Plazma Kütle Spektrometresi (ICP MS) kullanılarak belirlendi. Metot validasyonu; doğrusallık, geri kazanım, tespit limiti ve miktar tayini limitinin değerlendirilmesi için uygulandı. Metot validasyonu için sertifikalı referans madde olarak ERM-BC084 Tomato Paste kullanıldı. Sonuçlar, WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından sebzeler için elementlerin parametrik değerleri ile karşılaştırıldı. Araştırmalar sonucunda bölgedeki tüketim miktarları dikkate alınarak sağlık açısından risk analizi yapıldı. Hedef Tehlike Katsayısı (THQ) maruziyet değerleri, 1'den küçük olduğu için önemli bir kanserojen etki riski olmadığını göstermektedir.

Kaynakça

  • Aksoy, A., Kaymak, H.Ç. (2016). Outlook on Turkish Tomato Sector. Iğdır Univ J Inst Sci &Tech, 6(2): 121-129.
  • Cao, S., Duan, X., Zhao, X., Ma, J., Dong, T., Huang, N., Sun, C., He, B., Wei, F. (2014). Health risks from the exposure of childrento As, Se, Pb and other heavy metals near the largest coking plant in China. Sci of The Total Environment, 2(15): 1001-1009.
  • EFSA, 2012a. European Food Safety Authority, Cadmium dietary exposure in the Europe an population. EFSA Journal,10: 37 pp.
  • Gebrekidan, A., Weldegebriel, Y., Hadera, A., Van der Bruggen, B. (2013). Toxicological assessment of heavy metals accumulated in vegetables and fruits grown in Ginfelriver near Sheba Tannery, Tigray, Northern Ethiopia. Ecotoxicology and Environmental Safety, 9(1): 171-178.
  • IPCS (1992). Cadmium, Environmental health criteria 134. International programme on chemical safety.
  • Kılıç, S., Kılıç, M. (2019). Kırmızı Pulbiber Örneklerinde Element İçeriğinin Belirlenmesi. Gıda, 44(6): 1000-1007.
  • Şahan, Y., Basoglu, F., Gücer, S. (2007). ICP-MS analysis of a series of metals (Namely: Mg, Cr, Co, Ni, Fe, Cu, Zn, Sn, Cd and Pb) in black and green olive samples from Bursa, Turkey. Food Chem, 105: 395-399.
  • Taverniers. I., De Loose. M., Van Bockstaele. E. (2004). Trends in quality in the analytical laboratory. II. Analytical method validation and quality assurance. TrAC Trends in Anal Chem, 23(8): 535-552.
  • TUIK (2018). Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.gov.tr/
  • Turkish Food Codex (2002). Regulation of setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs. Official Gazette.
  • Tüzen, M., Soylak, M. (2007). Evaluation of trace contents in canned foods marketed from Turkey. Food Chem, 102: 1089-1095.
  • USEPA (2011). Risk Based Concentration Table. http://www.epa.gov.reg3 hwmd/risk/human/index.htm
  • WHO (1993). Evaluation of certain food addivities and contaminants. 41 st report of Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives, Geneva, Switzerland.
  • Yang, L., Huang, B., Hu, W., Chen, Y., Mao, M., Yao, L. (2014). The impact of gren house vegetable farming duration and soil types on phyto availability of heavy metals and their health risk in eastern China. Chemosphere,103: 121-130.
  • Yenisoy-Karakaş, S. (2012). Estimation of uncertainties of the method to determine the concentrations of Cd, Cu, Fe, Pb, Sn and Zn in tomato paste samples analysed by high resolution ICP-MS. Food Chem, 6 (1): 1555-1561.

HEALTH RISK ASSESSMENT OF LEAD AND CADMIUM CONTAMINATION IN TOMATO SAMPLES

Yıl 2021, , 1132 - 1137, 05.08.2021
https://doi.org/10.15237/gida.GD21085

Öz

Vegetables are a major agricultural product that is a vital component of the human diet. The presence of toxic elements in widely consumed tomato is a matter of great concern due to possible negative health effects. In this study monitors the lead and cadmium composition of tomato in bazaar Antalya and discusses the compositional parameters. Element concentrations in the samples were determined using Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry (ICP MS). Method validation; It was applied to evaluate the linearity, recovery, detection limit and quantification limit. ERM-BC084 Tomato Paste was used as certified reference material for method validation. The results were compared with the parametric values of the elements for vegetables by the WHO (World Health Organization). As a consequence of these investigations, a health risk analysis was carried out by taking into account the amount of consumption in the region. The Target Hazard Quotient (THQ) values less than 1 show that there is no major risk of carcinogenic effects to those exposed.

Kaynakça

  • Aksoy, A., Kaymak, H.Ç. (2016). Outlook on Turkish Tomato Sector. Iğdır Univ J Inst Sci &Tech, 6(2): 121-129.
  • Cao, S., Duan, X., Zhao, X., Ma, J., Dong, T., Huang, N., Sun, C., He, B., Wei, F. (2014). Health risks from the exposure of childrento As, Se, Pb and other heavy metals near the largest coking plant in China. Sci of The Total Environment, 2(15): 1001-1009.
  • EFSA, 2012a. European Food Safety Authority, Cadmium dietary exposure in the Europe an population. EFSA Journal,10: 37 pp.
  • Gebrekidan, A., Weldegebriel, Y., Hadera, A., Van der Bruggen, B. (2013). Toxicological assessment of heavy metals accumulated in vegetables and fruits grown in Ginfelriver near Sheba Tannery, Tigray, Northern Ethiopia. Ecotoxicology and Environmental Safety, 9(1): 171-178.
  • IPCS (1992). Cadmium, Environmental health criteria 134. International programme on chemical safety.
  • Kılıç, S., Kılıç, M. (2019). Kırmızı Pulbiber Örneklerinde Element İçeriğinin Belirlenmesi. Gıda, 44(6): 1000-1007.
  • Şahan, Y., Basoglu, F., Gücer, S. (2007). ICP-MS analysis of a series of metals (Namely: Mg, Cr, Co, Ni, Fe, Cu, Zn, Sn, Cd and Pb) in black and green olive samples from Bursa, Turkey. Food Chem, 105: 395-399.
  • Taverniers. I., De Loose. M., Van Bockstaele. E. (2004). Trends in quality in the analytical laboratory. II. Analytical method validation and quality assurance. TrAC Trends in Anal Chem, 23(8): 535-552.
  • TUIK (2018). Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.gov.tr/
  • Turkish Food Codex (2002). Regulation of setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs. Official Gazette.
  • Tüzen, M., Soylak, M. (2007). Evaluation of trace contents in canned foods marketed from Turkey. Food Chem, 102: 1089-1095.
  • USEPA (2011). Risk Based Concentration Table. http://www.epa.gov.reg3 hwmd/risk/human/index.htm
  • WHO (1993). Evaluation of certain food addivities and contaminants. 41 st report of Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives, Geneva, Switzerland.
  • Yang, L., Huang, B., Hu, W., Chen, Y., Mao, M., Yao, L. (2014). The impact of gren house vegetable farming duration and soil types on phyto availability of heavy metals and their health risk in eastern China. Chemosphere,103: 121-130.
  • Yenisoy-Karakaş, S. (2012). Estimation of uncertainties of the method to determine the concentrations of Cd, Cu, Fe, Pb, Sn and Zn in tomato paste samples analysed by high resolution ICP-MS. Food Chem, 6 (1): 1555-1561.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Serpil Kılıç 0000-0002-4940-1839

Yayımlanma Tarihi 5 Ağustos 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021

Kaynak Göster

APA Kılıç, S. (2021). DOMATES ÖRNEKLERİNDE KURŞUN VE KADMİYUM KONTAMİNASYONUNUN SAĞLIK RİSK DEĞERLENDİRİLMESİ. Gıda, 46(5), 1132-1137. https://doi.org/10.15237/gida.GD21085
AMA Kılıç S. DOMATES ÖRNEKLERİNDE KURŞUN VE KADMİYUM KONTAMİNASYONUNUN SAĞLIK RİSK DEĞERLENDİRİLMESİ. GIDA. Ağustos 2021;46(5):1132-1137. doi:10.15237/gida.GD21085
Chicago Kılıç, Serpil. “DOMATES ÖRNEKLERİNDE KURŞUN VE KADMİYUM KONTAMİNASYONUNUN SAĞLIK RİSK DEĞERLENDİRİLMESİ”. Gıda 46, sy. 5 (Ağustos 2021): 1132-37. https://doi.org/10.15237/gida.GD21085.
EndNote Kılıç S (01 Ağustos 2021) DOMATES ÖRNEKLERİNDE KURŞUN VE KADMİYUM KONTAMİNASYONUNUN SAĞLIK RİSK DEĞERLENDİRİLMESİ. Gıda 46 5 1132–1137.
IEEE S. Kılıç, “DOMATES ÖRNEKLERİNDE KURŞUN VE KADMİYUM KONTAMİNASYONUNUN SAĞLIK RİSK DEĞERLENDİRİLMESİ”, GIDA, c. 46, sy. 5, ss. 1132–1137, 2021, doi: 10.15237/gida.GD21085.
ISNAD Kılıç, Serpil. “DOMATES ÖRNEKLERİNDE KURŞUN VE KADMİYUM KONTAMİNASYONUNUN SAĞLIK RİSK DEĞERLENDİRİLMESİ”. Gıda 46/5 (Ağustos 2021), 1132-1137. https://doi.org/10.15237/gida.GD21085.
JAMA Kılıç S. DOMATES ÖRNEKLERİNDE KURŞUN VE KADMİYUM KONTAMİNASYONUNUN SAĞLIK RİSK DEĞERLENDİRİLMESİ. GIDA. 2021;46:1132–1137.
MLA Kılıç, Serpil. “DOMATES ÖRNEKLERİNDE KURŞUN VE KADMİYUM KONTAMİNASYONUNUN SAĞLIK RİSK DEĞERLENDİRİLMESİ”. Gıda, c. 46, sy. 5, 2021, ss. 1132-7, doi:10.15237/gida.GD21085.
Vancouver Kılıç S. DOMATES ÖRNEKLERİNDE KURŞUN VE KADMİYUM KONTAMİNASYONUNUN SAĞLIK RİSK DEĞERLENDİRİLMESİ. GIDA. 2021;46(5):1132-7.

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/