Sağlıklı kümes hayvanlarından -
tavuklardan - elde edilen yumurtaların iç kısmının mikroorganizma içermediği
kabul edilirken, yumurta kabuğunun oldukça fazla mikroorganizma taşıdığı
bilinmektedir. Kabuktaki mikroorganizmalar mikro çatlaklardan içeriye
geçebilmekte ya da proses sırasında, yumurtaların kırılmaları sürecinde yumurta
içini kontamine ederek mikrobiyel bir tehlike oluşturabilmektedirler. Patojen
mikroorganizmaların da bulunabileceği yumurta kabuğu dış yüzeyinin
dekontaminasyonu amacıyla farklı yöntemler kullanılmaktadır. Ancak yumurta beyazının
ve sarısının kalite özelliklerinin değişmemesi, özellikle ısıl yöntem
kullanımını kısıtlamaktadır. Isıl dekontaminasyon uygulamaları sırasında
yumurtaya belirli bir sıcaklık değerinin üstünde işlem uygulanması özellikle
yumurta beyazında denatürasyona bağlı kalite değişimlerine sebep
olabilmektedir. Kızılötesi uygulama, yüzey dekontaminasyonu amacıyla önerilen
yöntemlerden birisi olup, uygulanan sıcaklığın belli bir değeri aşmaması için
hızlı ve doğru olarak belirlenmesi gerekmektedir. Genellikle ısıl çift ile
yapılan sıcaklık ölçümlerinin gıda yüzeyinde uygulanmasının zorluğu daha
kullanışlı yöntemlerin araştırılmasına yol açmıştır. Yapılan bu çalışmada
yumurtalara uygulanacak kızılötesi dekontaminasyon işleminde yumurta kabuğu
yüzey sıcaklığında meydana gelecek değişimlerin kızılötesi kamera kullanılarak
belirlenmesi için bir yöntem geliştirilmiş ve sonuçlar yumurta yüzey
dekontaminasyonu kapsamında değerlendirilmiştir.
The interior of
the eggs obtained from healthy hens might be accepted to be free of
microorganisms while the outer shell surface might include various
microorganisms including pathogens. These microorganisms might pass through
micro-cracks in the shell, or egg constituents might be contaminated while the
shells are broken by accident or for process related purposes. These cause high
microbial risk. Various surface decontamination techniques for shell eggs are
applied, and thermal techniques have a certain limitation not to affect the
functional properties of egg constituents especially egg white. Infrared
application for surface decontamination is one suggested industrial application,
and like all the other thermal methods, surface temperature of the shell should
not exceed a certain value and must be determined in a quick and accurate
manner. Thermocouple measurements bring certain difficulty for surface
temperature determination. Hence, use of more convenient methods is required. Therefore,
in this study, an infrared thermography method was improved for surface
temperature measurement of the eggs undergoing an infrared surface
decontamination process.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Şubat 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 42 Sayı: 1 |