Bu
çalışmada bitki çaylarına alternatif yeni bir bitki çayı içeceği üretimi
planlanmış ve elde edilen ürünün fizikokimyasal bileşiminin yanı sıra, toplam
fenolik madde miktarı ile antioksidan kapasitesi ve antioksidanların biyoalınabilirliğinin
ortaya konması hedeflenmiştir. Bu amaçla içerisinde %1 oranında ıhlamur içeren
ekstrakta, sakkaroz, organik asitler (sitrik asit ve askorbik asit), doğal
limon aroması ve koruyucu maddeler (potasyum sorbat ve sodyum benzoat) eklenerek,
ıhlamur çayı içeceği (8 briks) üretilmiştir. Elde edilen ürün filtre edildikten
sonra 200 mL’ lik cam şişelere doldurulmuş ve gazlanarak kapatılmıştır. Bitki
çayı içeceklerinin diğer minerallere nazaran, K ve Ca mineralleri yönünden daha
zengin olduğu ortaya konmuştur. Toplam fenolik madde miktarı yönünden
değerlendirildiğinde, hammaddede bulunan polifenollerin, ekstraksiyon
sonrasında, yaklaşık %3 düzeyinde içeceğe geçtiği belirlenmiştir. İçeceklerin
antioksidan kapasitenin CUPRAC yöntemiyle, antioksidan özellik taşıyan
bileşenlerin biyoalınabilirliğinin ise FRAP yöntemiyle daha yüksek düzeyde
saptanabildiği ortaya konmuştur. Söz konusu bileşenlerin in-vitro gastrointestinal
sindirim sonrası alınabilir miktarının %1.43-36.08 arasında değiştiği
saptanmıştır.
In
this research, production of an alternative novel herbal beverage was planned
and evaluation of physicochemical properties, total phenolics, antioxidant
capacity of the product and bioaccessibility of antioxidants was aimed. For
this purpose, 1% extract of linden, sucrose, organic acids (citric and ascorbic
acids), natural lemon flavor and antimicrobial agents (Na-benzoate and
K-sorbate) were used and the brix value of the herbal tea beverage was adjusted
to 8°. The mixture was plate filtered, filled into 200 mL glass bottles, then
carbonated and sealed. The K and Ca minerals of the beverage were found higher
than the others. It was determined that approximately 3% of the polyphenols of
dried linden were transferred to the beverage after extraction. The highest
antioxidant capacity and bioaccessible antioxidants were obtained in CUPRAC and
FRAP assays, respectively. The ratio of final accessed amounts of antioxidants
for physical functions to initial dose, under in-vitro conditions
(bioaccessibility) were changed between 1.43-36.08%.
Diğer ID | GD17025 |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ağustos 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 42 Sayı: 4 |