Yıl 2017, Cilt 42 , Sayı 4, Sayfalar 413 - 421 2017-04-25

MODELING OF BURGER PARAMETERS FOR CMC-GUAR GUM BASED POLYMER NETWORK
CMC-GUAR GAM POLİMER AĞI İÇİN BURGER MODELİNE AİT PARAMETRELERİN MODELLENMESİ

G. Bengusu Tezel [1] , Sibel Uzuner [2] , Nese Keklikcioglu Cakmak [3]


Different gum concentrations of carboxymethyl cellulose (CMC)-guar gum (GG) mixtures (1.5, 2.0, 2.5%) and their volumetric mixing ratio (25:75, 50:50, 75:25) were analyzed for Burger model parameters by using response surface design approach based on creep-recovery measurements at 15, 25, 35 °C. Four component Burger model was used to characterize viscoelasticity of gum mixtures with experimental creep-recovery responses (J0, J1, t1, η0, Jr0, Jr1 and tr1) and it was found to be satisfactory (R2= 0.82-0.99) for the determination of the creep-recovery properties of gum mixtures. The high ratio of GG in concentrated CMC-GG mixture provided an increase in the elasticity in the strong or stiffer structure of gum mixtures at especially low temperatures when it was compared to CMC. However, at high temperature viscous property of the CMC-GG mixture was dominant. It was found that regressed parameters from Burger model were highly dependent to temperature with respect to both volumetric mixing ratio and concentration.

Karboksimetil selüloz (CMC)-guar gam (GG) karışımlarının sünme-geri dönüş ölçümlerine dayanan Burger model parametreleri farklı gam konsantrasyonları (%1.5, 2.0, 2.5) ve hacimsel gam karışım oranları (25:75, 50:50, 75:25), farklı sıcaklıklarda (15, 25, 35 °C) yanıt yüzey yaklaşımı kullanılarak analiz edilmiştir. Dört bileşenli burger model ve deneysel sünme-geri dönüş özelliklerinden yaralanarak (J0, J1, t1, η0, Jr0, Jr1 and tr1) gam karışımlarının viskoelastikiyeti karakterize edilmiştir ve gam karışımlarının sünme-geri dönüş özelliklerinin belirlenmesinde bu model (R2= 0.82-0.99) tatmin edici bulunmuştur. Özellikle düşük sıcaklıklarda, yüksek GG içeren konsantre gam karışımları CMC ile karşılaştırıldığı zaman karışımın elastisitesini ve mukavemetini arttırmıştır. Öte yandan, yüksek sıcaklıkta karışımın viskoz özelliği baskındır. Burger model regresyon parametrelerinin hacimsel CMC-GG karışım oranı ve konsantrasyonuna kıyasla daha çok sıcaklığa bağlı olduğu bulunmuştur.

  • Tziboula A, Horne DS. 2000. Gums and Stabilisers for the Food Industry, 2nd ed., RSC: Cambridge.
  • Mohsenin NN, Mittal JP. 1977. Use of rheological terms and correlation of compatible measurements in food texture research. J Texture Stud, 8: 395–408.
  • Barnes HA, Hutton JF, Walters K. 1989. An Introduction to Rheology. J Non-Newton Fluid Mech, 32: 331-333.
  • Ferry JD. 1980. Viscoelastic properties of polymers, 3rd ed., John Wiley: New York.
  • Larsen DS, Tang J, Ferguson L, Morgenstern MP, James B. 2015. Textural Complexity is a Food Property – Shown Using Model Foods. Int J Food Prop, 19: 1544-1555.
  • Chompoorat P, Ambardekar A, Mulvaney S, Rayas-Duarte P. 2013. Rheological Characteristics of Gluten after Modified by DATEM, Ascorbic Acid, Urea and DTT Using Creep-Recovery Test. J Mod Phys, 4: 1-8.
  • Dogan M, Ersoz NB, Toker OS, Kaya Y, Canıyılmaz E. 2014. Optimization of gum combination for instant pudding based on creep and recovery parameters by mixture design approach. Eur Food Res Technol, 238: 47-58.
  • Dogan M, Kayacier A, Toker ÖS, Yilmaz MT, Karaman S. 2013. Steady, dynamic, creep, and recovery analysis of ice cream mixes added with different concentrations of xanthan gum. Food Bioprocess Tech, 6: 1420–1433.
  • Uzuner S, Tezel GB, Cakmak KN. 2016. Effect of temperature, gum concentration and gum ratio on creep-recovery behaviour of carboxymethyl cellulose-guar gum mixtures: modeling with RSM and ANN. Ital J Food Sci, 28: 273- 288.
  • Burgers J. 1939. Mechanical considerations-model systems phenomenological theories of relaxation and of viscosity. First report on viscosity and plasticity, New York, Nordemann.
  • Das S, Ghosh A. 2006. Study of creep, stress relaxation, and inverse relaxation in mulberry (Bombyx mori) and tasar (Antheraea mylitta) silk. J Appl Polym Sci, 99: 3077–3084.
  • Zahangir AM, Suleyman AM, Rosmaziah W.2008. Statistical optimization of process conditions for cellulase production by liquid state bioconversion of domestic wastewater sludge. Bioresour Technol, 99: 4709-4716.
Konular Fen
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yazar: G. Bengusu Tezel

Yazar: Sibel Uzuner

Yazar: Nese Keklikcioglu Cakmak

Tarihler

Yayımlanma Tarihi : 25 Nisan 2017

Bibtex @araştırma makalesi { gida309045, journal = {Gıda}, issn = {1300-3070}, eissn = {1309-6273}, address = {}, publisher = {Gıda Teknolojisi Derneği}, year = {2017}, volume = {42}, pages = {413 - 421}, doi = {}, title = {CMC-GUAR GAM POLİMER AĞI İÇİN BURGER MODELİNE AİT PARAMETRELERİN MODELLENMESİ}, key = {cite}, author = {Tezel, G. Bengusu and Uzuner, Sibel and Keklikcioglu Cakmak, Nese} }
APA Tezel, G , Uzuner, S , Keklikcioglu Cakmak, N . (2017). CMC-GUAR GAM POLİMER AĞI İÇİN BURGER MODELİNE AİT PARAMETRELERİN MODELLENMESİ. Gıda , 42 (4) , 413-421 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/gida/issue/28257/309045
MLA Tezel, G , Uzuner, S , Keklikcioglu Cakmak, N . "CMC-GUAR GAM POLİMER AĞI İÇİN BURGER MODELİNE AİT PARAMETRELERİN MODELLENMESİ". Gıda 42 (2017 ): 413-421 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/gida/issue/28257/309045>
Chicago Tezel, G , Uzuner, S , Keklikcioglu Cakmak, N . "CMC-GUAR GAM POLİMER AĞI İÇİN BURGER MODELİNE AİT PARAMETRELERİN MODELLENMESİ". Gıda 42 (2017 ): 413-421
RIS TY - JOUR T1 - CMC-GUAR GAM POLİMER AĞI İÇİN BURGER MODELİNE AİT PARAMETRELERİN MODELLENMESİ AU - G. Bengusu Tezel , Sibel Uzuner , Nese Keklikcioglu Cakmak Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - DO - T2 - Gıda JF - Journal JO - JOR SP - 413 EP - 421 VL - 42 IS - 4 SN - 1300-3070-1309-6273 M3 - UR - Y2 - 2017 ER -
EndNote %0 Gıda CMC-GUAR GAM POLİMER AĞI İÇİN BURGER MODELİNE AİT PARAMETRELERİN MODELLENMESİ %A G. Bengusu Tezel , Sibel Uzuner , Nese Keklikcioglu Cakmak %T CMC-GUAR GAM POLİMER AĞI İÇİN BURGER MODELİNE AİT PARAMETRELERİN MODELLENMESİ %D 2017 %J Gıda %P 1300-3070-1309-6273 %V 42 %N 4 %R %U
ISNAD Tezel, G. Bengusu , Uzuner, Sibel , Keklikcioglu Cakmak, Nese . "CMC-GUAR GAM POLİMER AĞI İÇİN BURGER MODELİNE AİT PARAMETRELERİN MODELLENMESİ". Gıda 42 / 4 (Nisan 2017): 413-421 .
AMA Tezel G , Uzuner S , Keklikcioglu Cakmak N . CMC-GUAR GAM POLİMER AĞI İÇİN BURGER MODELİNE AİT PARAMETRELERİN MODELLENMESİ. GIDA. 2017; 42(4): 413-421.
Vancouver Tezel G , Uzuner S , Keklikcioglu Cakmak N . CMC-GUAR GAM POLİMER AĞI İÇİN BURGER MODELİNE AİT PARAMETRELERİN MODELLENMESİ. Gıda. 2017; 42(4): 421-413.