BibTex RIS Kaynak Göster

UÇUCU YAĞLARI ELDE ETME YÖNTEMLERİ

Yıl 2015, Cilt: 40 Sayı: 5, 303 - 312, 01.10.2015

Öz

Esansiyel ve eterik yağlar olarak da bilinen uçucu yağlar, bitkilerin farklı kısımlarından (çiçek, tohum,yaprak, vb.) elde edilen aromatik bileşiklerdir. Bu doğal ürünler parfüm, kozmetik, aromaterapi,fitoterapi, alternatif tıp, gıda sanayi gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra antioksidanve antimikrobiyal özellikleri sayesinde gıda bozulma ve zehirlenmelerine neden olan bakteri, maya veküfler üzerinde de etkilidirler. Bileşiminde hidrokarbonlar ile azotlu türevleri, monoterpenler,seskiterpenler ve diterpenler bulunur. Ayrıca fenil propanoitler, yağ asitleri ve esterlerine de uçucuyağlarda rastlanabilir. Günümüzde uçucu yağların üretiminde başta destilasyon olmak üzere, presyonve farklı ekstraksiyon teknikleri de yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu derlemede uçucu yağlar, genelözellikleri ve üretim teknikleri ele alınmıştır

OBTAINING METHODS OF VOLATILE OILS

Yıl 2015, Cilt: 40 Sayı: 5, 303 - 312, 01.10.2015

Öz

Volatile oils are also known as essential or etheric oils are obtained from different parts of plants(flowers, seeds, leaves, etc.). These natural products are used several areas like in perfume manufacturing,aroma theraphy, phyto theraphy, and food industry. In addition to these, they have important affects onbacteria, moulds and yeasts which cause food-borne diseases. Hydrocarbons and their nitrogenousderivatives, monoterpenes, sesquiterpenes and diterpenes are found in their compositions. Also,phenyl propanoids, fatty acids and esters can be found in their compositions. Today, in manufacturingof volatile oils many techniques like distillation, pressing and other extraction methods are widelyused. In this review, it was aimed to discuss the literature related to general characteristics andmanufacturing techniques of volatile oils

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA54GG36NF
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Deniz Kaya Bu kişi benim

Pelin Günç Ergönül Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 40 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Kaya, D., & Ergönül, P. G. (2015). UÇUCU YAĞLARI ELDE ETME YÖNTEMLERİ. Gıda, 40(5), 303-312.
AMA Kaya D, Ergönül PG. UÇUCU YAĞLARI ELDE ETME YÖNTEMLERİ. GIDA. Ekim 2015;40(5):303-312.
Chicago Kaya, Deniz, ve Pelin Günç Ergönül. “UÇUCU YAĞLARI ELDE ETME YÖNTEMLERİ”. Gıda 40, sy. 5 (Ekim 2015): 303-12.
EndNote Kaya D, Ergönül PG (01 Ekim 2015) UÇUCU YAĞLARI ELDE ETME YÖNTEMLERİ. Gıda 40 5 303–312.
IEEE D. Kaya ve P. G. Ergönül, “UÇUCU YAĞLARI ELDE ETME YÖNTEMLERİ”, GIDA, c. 40, sy. 5, ss. 303–312, 2015.
ISNAD Kaya, Deniz - Ergönül, Pelin Günç. “UÇUCU YAĞLARI ELDE ETME YÖNTEMLERİ”. Gıda 40/5 (Ekim 2015), 303-312.
JAMA Kaya D, Ergönül PG. UÇUCU YAĞLARI ELDE ETME YÖNTEMLERİ. GIDA. 2015;40:303–312.
MLA Kaya, Deniz ve Pelin Günç Ergönül. “UÇUCU YAĞLARI ELDE ETME YÖNTEMLERİ”. Gıda, c. 40, sy. 5, 2015, ss. 303-12.
Vancouver Kaya D, Ergönül PG. UÇUCU YAĞLARI ELDE ETME YÖNTEMLERİ. GIDA. 2015;40(5):303-12.

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/