Halofilik laktik asit bakterileri (HLAB), gelişmeleri için tuza gereksinim duyan, yüksek tuz konsantrasyonunu(>%18) tolere edebilen veya tuz-seven bakteriler olarak tanımlanmaktadır. HLAB, tuz içeriği yüksekfermente gıdalarda görülen baskın mikroorganizmalardır. Özellikle Tetragenococcus ve Pediococcustürlerinin fermantasyonda önemli rol oynadıkları bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda Tetragenococcushalophilus, Tetragenococcus muriaticus, Pediococcus pentosaceus ve Lactobacillus plantarum türleriyaygın olarak tespit edilmiştir. HLAB, başlatıcı kültür olabilme, aroma bileşenleri ve organik asit üretebilmeözelliklerinden dolayı gıda endüstrisinde önemli yere sahiptir. Bu bakteriler tarafından üretilen laktikasit ve asetik asit gibi organik asitler patojen mikroorganizmaların gelişmesini inhibe ederek üründebozulmayı azaltır, aynı zamanda lezzet gelişimine katkıda bulunur. Ayrıca bu mikroorganizmalartarafından üretilen β-karoten, poli-β-hidroksialkonat, ekzopolisakkaritler, enzimler, ektoin ve gliserolgibi belli özel bileşikler endüstride kullanılmaktadır. Bu derleme çalışmasında gıda sanayisinde önemliyere sahip olan HLAB hakkında bilgi verilmiş, bu bakterilerin üretimde kullanılmalarına yönelik yapılmışçalışmalardan örnekler sunulmuştur
Halophilic lactic acid bacteria (HLAB) are microorganisms that can live in high salt concentrations(>18%) and they are described as salt-loving bacteria. HLAB are dominant bacteria in the fermentedfoods contain higher salt. Especially Tetragenococcus and Pediococcus species play important role inthe fermantation. Tetragenococcus halophilus, Tetragenococcus muriaticus, Pediococcus pentosaceusand Lactobacillus plantarum species have been commonly determined in previous studies. HLAB aresignificant in food industry due to produce flavoring components, organic acid and to be starter culture.Organic acids such as lactic acid and acetic acid produced by these bacteria reduce spoilage of productsby inhibiting pathogenic microorganisms, and also contribute to development of flavor. In addition tothese features, certain specific compounds as β-carotene, poly-β-hidroxyalconate, exopolysaccharides,enzymes, ectoine and glycerol are used in industry. In this review, information is given about HLABand previous studies in this area were reviewed
Diğer ID | JA49DJ63RH |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 40 Sayı: 6 |