Lavandula genus (Lamiacea) is an important
taxon, which contains essential oil plants that have a great economic and
medical importance. The genus has two species that are naturally growing in
Turkey, Lavandula stoechas subsp. stoechas (karabaş) and L.
pedunculata subsp. cariensis (Karan). These species, locally known as
karabaşotu, karan, yalancı lavanta, karahan and they are generally used
interchangeably in folk medicine for medical purposes. Their infusions and
essential oils are widely used for their analgesic, antiseptic, wound healing,
expectorant, nerve and heart tonic properties. In our study, the essential oil
composition of the flowers and camphor quantity in prepared infusions, European
Food Safety Authority (EFSA) announced the toxic doses, were determined by
using gas chromatography/mass spectrometry and gas chromatography/flame
ionization detector. Camphor (7-53%) and fenchone (27-58%) were found as the
main components of the oils, whereas the amounts of camphor in %5 infusions
were found between the range of 4,6-243 µg/mL.
Topped lavender Lavandula stoechas Lavandula pedunculata camphor herbal infusion
Lavandula
cinsi (Lamiaceae) ekonomik ve tıbbi açıdan büyük önem taşıyan uçucu yağ
bitkilerinin yer aldığı önemli bir taksondur. Bu cinsin Türkiye’de doğal
yayılış gösteren Lavandula stoechas L. subsp. stoechas ve L.
pedunculata subsp. cariensis (Boiss.) Upson & S.Andrews olmak
üzere iki türü mevcuttur. Bunlar “karabaşotu, karan, yalancı lavanta, karahan”
gibi isimlerle bilinmekte ve halk arasında genellikle birbirinin yerine tıbbi
amaçlarla yüzyıllardır kullanılmaktadır. İnfüzyonu ve distilasyonla elde edilen
uçucu yağı, analjezik, antiseptik, yara iyi edici, balgam söktürücü, sinir ve
kalp kuvvetlendirici gibi etkileri nedeniyle halk arasında kullanılmaktadır.
Çalışmamızda, ülkemizin farklı bölgelerinden temin edilen karabaşotu
çiçeklerinin uçucu yağ bileşimleri ile hazırlanan çaylarında Avrupa Gıda
Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından toksisite dozları yayımlanan kâfurun,
kantitatif miktarı ortaya konmuştur. Gaz kromatografisi/kütle spektometresi ve
gaz kromatografisi/alev iyonlaşma dedektörü kullanılarak yapılan analizlerde,
tüm örneklerden elde edilen uçucu yağların ana bileşenleri olarak kâfur (%7-53)
ve fenkon (%27-58) saptanırken, hazırlanan %5 infüzyonlarda ise 4,6-243 µg/mL
aralığında kâfur tespit edilmiştir.
Karabaşotu Lavandula stoechas Lavandula pedunculata Kâfur bitkisel infüzyon
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Ağustos 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 44 Sayı: 5 |