Yıl 2019, Cilt 44 , Sayı 6, Sayfalar 1000 - 1007 2019-10-06

KIRMIZI PUL BİBER ÖRNEKLERİNDE ELEMENT İÇERİĞİNİN BELİRLENMESİ
DETERMINATION OF ELEMENT CONTENTS IN RED PEPPER SAMPLES

SERPİL KILIÇ [1] , Murat KILIÇ [2]


Çevresel kirlilikler, tarım ürünlerini tehdit etmekte ve dolayısıyla insan sağlığı için risk oluşturmaktadır. Bu tarım ürünleri içerisinde yer alan, kırmızıbiber, üretiminde kimyasal ilaçların kullanımı ise sağlık için tehlike oluşturan bazı elementlerin kontamine olmasına sebep olabilmektedir. Gıda sanayinde yaygın olarak kullanılan bir baharat çeşidi olan ve özellikle gıdaları çeşnilendirmek için en çok kullanılan baharatlar arasında yer alan kırmızıbiber tüketiminde, bu kontaminasyon insan sağlığını tehdit edici unsur oluşturmaktadır. Bu çalışmada, kırmızıbibere kontamine olabilen bazı metal kirleticiler (krom (Cr), kobalt (Co), bakır (Cu), demir (Fe), nikel (Ni), selenyum (Se), çinko (Zn)) indüktif eşleşmiş plazma kütle spektrometrisi kullanılarak (ICP-MS) tespit edildi.  Analitik performansları; doğrusallık, tespit sınırı, ölçüm sınırı ve geri kazanım olarak değerlendirildi. Metot validasyonu için sertifikalı referans madde olarak Tomato Leaves 1573a kullanıldı. Çalışılan elementler için geri kazanım,%98 ile %103 arasında değişmektedir. Örneklerde tüm metallerin konsantrasyonları uluslararası ve Türk Gıda Kodeksinde belirtilen sınırları aşmadığı gözlemlenmiştir.

Environmental pollution threatens the agricultural products and therefore poses a risk for human health. In the production of red pepper which is one of these agricultural products, the use of chemical drugs, may cause some elements with health hazards to be contaminated. The contamination threatens human health in consumption of red pepper, which is used in the food industry and is one of the most widely used spices for seasoning foods. In this study, was determined of some metallic contaminants (chromium (Cr), cobalt (Co), copper (Cu), iron (Fe), nickel (Ni), selenium (Se), zinc (Zn)) in red pepper using inductive coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS). The validation procedure was applied for the evaluation of linearity, repeatability, recovery, limit of detection, and quantification. Tomato Leaves 1573a was used as certified reference material for method validation. The recovery ranged from 98% to 103% for studied elements. It is observed that the concentrations of all metals in samples did not exceed the international and Turkish codex values.

  • Abechi, E.S., Okunola O.J., Zubairul, S.M.J., Usman, A.A., Apene, E. (2010). Evaluation of heavy metals in roadside soils of major streets in Jos mtropolis, Nigeria. Journal of Environmental Chemistry and Ecotoxicology, 2(6), 98-102.
  • Al-Fartusie, F.S., Mohssan, S.N. (2017). Essential Trace Elements and Their Vital Roles in Human Body. Indian Journal of Advances in Chemical Science, 5(3), 127-136.
  • Alvarez, V.B., Pascall, M.A. (2011). Packaging. Encyclopedia of Dairy Sciences (Second Edition) Academic Press, 16–23.
  • Anonim (2015). https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul. Erişim tarihi: 10.09.2015.
  • Anonymous (1997). Codex Alimentarius Commission (CAC), Procedural Manual, 10th ed., Joint FAO/WHO Food Standards Programme, Rome.
  • Anonymous (2013). http://faostat3.fao.org/wds/rest/exporter/streamexcel, Erişim Tarihi: 29.11.2015.
  • Anonymous (2014b). http://faostat3.fao.org/wds/rest/exporter/streamexcel. Erişim Tarihi: 15.08.2016.
  • Basta, N.T., Ryan, J.A., Chaney, R.L. (2005). Trace Element Chemistry in Residual-Treated Soil. Journal of Environmental Quality, 34(1), 49-63.
  • Battaglia, V., Compagnone, A., Bandino, A., Bragadin, M., Rossi, C.A., Zanetti, F., Colombatto, S., Grillo, M.A., Toninello, A. (2009). Cobalt induces oxidative stress in isolated liver mitochondria responsible for permeability transition and intrinsicapoptosis in hepatocyte primary cultures. The International Journal of Biochemistry and Cell Biology, 41, 586-594.
  • Bingöl, M.E., Geven, F., Güney, K., Ketenoğlu, O., Erdoğan, N. (2010). Egzoz Gazlarının Bitkilere Etkileri ve Koruma Önerileri. Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi, 3(2), 63-67.
  • Brown, K.M., Arthur, J.R. (2001). Selenium, selenoproteins and human health a review. Public Health Nutrition, 4(2B), 593-599.
  • Bruce, A., Bergstrom, L. (1983). User requirements for data bases and applications in nutrition research. Food Nutr Bull, 5, 24-29.
  • Chary, N.S., Kamala, C.T., Samuel Suman Raj, D. (2008). Assessing risk of heavy metals from consuming food grown on sewage irrigated soils and food chain transfer. Ecotoxicology and Environmental Safety, 69(3), 513-524.
  • Erdogan, A. (2004). The aflatoxin contamination of some pepper types sold in Turkey. Chemosphere, 56, 321–325.
  • Formicki, G., Stawarz, R., Gren, A., Muchacka, R. (2012). Cadmium, Copper, Lead and Zinc Concentrations in Low Qualıty Wines and Alcohol Containing Drinks from İtaly, Bulgaria and Poland. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences 1 (February Special issue), 753-757.
  • Fraga, C.G. (2005). Relevance, essentiality and toxicity of trace elements in human health. Molecular Aspects of Medicine, 26, 235–244.
  • Jeremias, C.T.L. David, B. Royden, J. (2006). Severe ataxia, myelopathy, and peripheral neuropathy due to acquired copper deficiency in a patient with history of gastrectomy. Journal of Parenteral and Enteral Nutrition, 30, 446-450.
  • Kilic, S., Kilic, M. (2018). Laboratuvar Yeterlilik Testi Biber Tozu Örneğinde ICP-MS ile Element Analizi. AKÜ FEMÜBİD, 18 (011202), 112-117.
  • Kumbur, H., Özsoy, HD., Özer, Z. (2008). Mersin İlinde Tarımsal Alanlarda Kullanılan Kimyasalların Su Kalitesi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Ekoloji, 17(68), 54-58.
  • Mubeen, H., Naeem, I., Taskeen, A. Saddiqe, Z. (2009). Investigations of heavy metals in commercial spices brands. New York Science Journal, 2, 20–26.
  • Naglaa, F.E. 2015. Soliman. Metals Contents in Spices and Herbs Available on the Egyptian Market: Assessment of Potential Human Health Risk. The Open Conference Proceedings Journal, 6, 24-29.
  • Notten, M.J.M., Oosthoek, A.J.P., Rozema, J., Aerts, R. (2005). Heavy metal concentrations in a soil– plant–snail food chain along a terrestrial soil pollution gradient. Environmental Pollution, 138(1), 178–190.
  • Ramonaityte, D.T. (2001). Copper, zinc, tin and lead in canned evaporated milk, produced in Lithuania:the initial content and change in storage. Food Additives and Contaminants, 18(1), 31-37.
  • Roychowdhury, T., Tokunaga, H., Ando, M. (2003). Survey of arsenic and other heavy metals in food composites and drinking water and estimation of dietary intake by the villagers from an arsenic-affected area of West Bengal, India. The Science of the Total Environment, 308, 15-35.
  • Stresty, T.V.S., Madhava, R.K.V. (1999). Ultrastructural alterations in response to zinc and nickel stress in the root cell of pigeonpea. Environmental and Experimental Botany, 41, 3-13.
  • Sydor, M. Zamble, D.B. (2013). Nickel metallomics: General themes guiding nickel homeostasis. In: B. Lucia, (Ed.), Metallomics and the Cell. Metal Ions in Life Sciences, Vol. 12. Ch. 11. Dordrecht: Springer.
  • USEPA (2012). Waste and cleanup risk assessment. http://www2.epa.gov/risk/waste-and-cleanup-risk-assessment.
  • Vural, H. (1993). Ağır Metal İyonlarının Gıdalarda Oluşturduğu Kirlilikler. Çevre Dergisi, 8, 3-8.
  • Wessling-Resnick, M. (2014). Iron. In: A. C. Ross, B. Caballero, R. J. Cousins, K. L. Tucker, R. G. Ziegler, (Ed.), Modern Nutrition in Health and Disease, 11th ed. Baltimore, MD: Lippincott Williams & Wilkins, 176-188p.
  • William,T.C., Frank, B.H. (2004). Role of chromium in human health and in diabetes, Diabetes Care, 27(11), 2741-2751.
  • Yentür, G., Er, B. (2012). Gıdalarda aflatoksin varlığının değerlendirilmesi. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 69(1), 41-52.
Birincil Dil tr
Konular Fen
Yayımlanma Tarihi 2019
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Orcid: 0000-0002-4940-1839
Yazar: SERPİL KILIÇ (Sorumlu Yazar)
Kurum: AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Ülke: Turkey


Orcid: 0000-0003-1174-0197
Yazar: Murat KILIÇ
Kurum: AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Ülke: Turkey


Destekleyen Kurum Akdeniz Üniversitesi
Proje Numarası FBA-2017-2494
Teşekkür Çalışmamızı FBA-2017-2494 proje numarası ile maddi olarak destekleyen Akdeniz Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’ne çok teşekkür ediyoruz.
Tarihler

Yayımlanma Tarihi : 6 Ekim 2019

Bibtex @araştırma makalesi { gida588279, journal = {Gıda}, issn = {1300-3070}, eissn = {1309-6273}, address = {}, publisher = {Gıda Teknolojisi Derneği}, year = {2019}, volume = {44}, pages = {1000 - 1007}, doi = {10.15237/gida.GD19101}, title = {KIRMIZI PUL BİBER ÖRNEKLERİNDE ELEMENT İÇERİĞİNİN BELİRLENMESİ}, key = {cite}, author = {KILIÇ, SERPİL and KILIÇ, Murat} }
APA KILIÇ, S , KILIÇ, M . (2019). KIRMIZI PUL BİBER ÖRNEKLERİNDE ELEMENT İÇERİĞİNİN BELİRLENMESİ. Gıda , 44 (6) , 1000-1007 . DOI: 10.15237/gida.GD19101
MLA KILIÇ, S , KILIÇ, M . "KIRMIZI PUL BİBER ÖRNEKLERİNDE ELEMENT İÇERİĞİNİN BELİRLENMESİ". Gıda 44 (2019 ): 1000-1007 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/gida/issue/49361/588279>
Chicago KILIÇ, S , KILIÇ, M . "KIRMIZI PUL BİBER ÖRNEKLERİNDE ELEMENT İÇERİĞİNİN BELİRLENMESİ". Gıda 44 (2019 ): 1000-1007
RIS TY - JOUR T1 - KIRMIZI PUL BİBER ÖRNEKLERİNDE ELEMENT İÇERİĞİNİN BELİRLENMESİ AU - SERPİL KILIÇ , Murat KILIÇ Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.15237/gida.GD19101 DO - 10.15237/gida.GD19101 T2 - Gıda JF - Journal JO - JOR SP - 1000 EP - 1007 VL - 44 IS - 6 SN - 1300-3070-1309-6273 M3 - doi: 10.15237/gida.GD19101 UR - https://doi.org/10.15237/gida.GD19101 Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Gıda KIRMIZI PUL BİBER ÖRNEKLERİNDE ELEMENT İÇERİĞİNİN BELİRLENMESİ %A SERPİL KILIÇ , Murat KILIÇ %T KIRMIZI PUL BİBER ÖRNEKLERİNDE ELEMENT İÇERİĞİNİN BELİRLENMESİ %D 2019 %J Gıda %P 1300-3070-1309-6273 %V 44 %N 6 %R doi: 10.15237/gida.GD19101 %U 10.15237/gida.GD19101
ISNAD KILIÇ, SERPİL , KILIÇ, Murat . "KIRMIZI PUL BİBER ÖRNEKLERİNDE ELEMENT İÇERİĞİNİN BELİRLENMESİ". Gıda 44 / 6 (Ekim 2019): 1000-1007 . https://doi.org/10.15237/gida.GD19101
AMA KILIÇ S , KILIÇ M . KIRMIZI PUL BİBER ÖRNEKLERİNDE ELEMENT İÇERİĞİNİN BELİRLENMESİ. GIDA. 2019; 44(6): 1000-1007.
Vancouver KILIÇ S , KILIÇ M . KIRMIZI PUL BİBER ÖRNEKLERİNDE ELEMENT İÇERİĞİNİN BELİRLENMESİ. Gıda. 2019; 44(6): 1007-1000.