BibTex RIS Kaynak Göster

Identification of Adulteration Utilizing Non-Saponifying Compounds in Oils (in Turkish)

Yıl 1986, Cilt: 11 Sayı: 1, - , 01.02.1986

Öz

Çağımızda sanayileşme ile birlikte teknoloji ve tıpda gelişmekte ve dünya nüfusu hızla artmaktadır. Artan bu nüfusun beslenebilmesi için daha fazla ürün elde etmek, bunları daha uzun zaman dayandırmak, daha ucuza ve tüketiciye cazip görünen mamuller sunmak amacıyla gıdalara türlü işlemler uygulanmaktadır. Bu arada tüketiciyi aldatma olanakları da artmaktadır. Yaşamın devamı için alınmasında zorunluluk bulunan ve temel gıda maddelerinden birisi olan bitkisel yağlarda buna uygun bulunmaktadır. Gıda maddelerine yapılan tağşişin, taklit ve hilelerin yasaklanması çok eskilere dayanmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu zamanında günün teknik olanaklarına göre çarşı-pazarın çok sıkı denetlendiğini, hile yapanlar ağır cezalara çarptırıldığını tarihi kayıtlardan öğreniyoruz. Günümüzde ise gıda maddelerine yapılan tağşiş, taklit ve hileler Gıda Maddeleri Tüzüğü hükümlerine göre önlenmeye çalışılmaktadır. Ayrıca 1930 yılında yayınlanan 1705 sayılı kanunun; Ticarette Tağşişin men’i ve ihracatın murakabesi ve korunması hakkında kanunla ve 1936 da yayınlanan ve buna ek kanunla Tağşiş önlenmeye çalışılmaktadır.   

Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması

Yıl 1986, Cilt: 11 Sayı: 1, - , 01.02.1986

Öz

Çağımızda sanayileşme ile birlikte teknoloji ve tıpda gelişmekte ve dünya nüfusu hızla artmaktadır. Artan bu nüfusun beslenebilmesi için daha fazla ürün elde etmek, bunları daha uzun zaman dayandırmak, daha ucuza ve tüketiciye cazip görünen mamuller sunmak amacıyla gıdalara türlü işlemler uygulanmaktadır. Bu arada tüketiciyi aldatma olanakları da artmaktadır. Yaşamın devamı için alınmasında zorunluluk bulunan ve temel gıda maddelerinden birisi olan bitkisel yağlarda buna uygun bulunmaktadır. Gıda maddelerine yapılan tağşişin, taklit ve hilelerin yasaklanması çok eskilere dayanmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu zamanında günün teknik olanaklarına göre çarşı-pazarın çok sıkı denetlendiğini, hile yapanlar ağır cezalara çarptırıldığını tarihi kayıtlardan öğreniyoruz. Günümüzde ise gıda maddelerine yapılan tağşiş, taklit ve hileler Gıda Maddeleri Tüzüğü hükümlerine göre önlenmeye çalışılmaktadır. Ayrıca 1930 yılında yayınlanan 1705 sayılı kanunun; Ticarette Tağşişin men’i ve ihracatın murakabesi ve korunması hakkında kanunla ve 1936 da yayınlanan ve buna ek kanunla Tağşiş önlenmeye çalışılmaktadır.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fikri Başoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 1986
Yayımlandığı Sayı Yıl 1986 Cilt: 11 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Başoğlu, F. . (1986). Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması. Gıda, 11(1).
AMA Başoğlu F. Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması. GIDA. Şubat 1986;11(1).
Chicago Başoğlu, Fikri. “Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması”. Gıda 11, sy. 1 (Şubat 1986).
EndNote Başoğlu F (01 Şubat 1986) Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması. Gıda 11 1
IEEE F. . Başoğlu, “Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması”, GIDA, c. 11, sy. 1, 1986.
ISNAD Başoğlu, Fikri. “Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması”. Gıda 11/1 (Şubat 1986).
JAMA Başoğlu F. Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması. GIDA. 1986;11.
MLA Başoğlu, Fikri. “Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması”. Gıda, c. 11, sy. 1, 1986.
Vancouver Başoğlu F. Bitkisel Yağlarda Bulunan Sabunlaşmayan Maddelerden Yararlanarak Tağşişin Saptanması. GIDA. 1986;11(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/