A toal of 100 samples composed of various cheese types (white pickled cheese, kashar, tulum, mihalic, processed and curd cheese) and meat products (ground beef, meat balls, fermented-pasteurized sausage and sausage) purchased from supermarkets in Bursa, were examined for the presence of Yersinia enterocolitica (Y. enterocolitica). Six out of 100 of these samples were found to be Y. enterocolitica positive. Y. enterocolitica was identified in 2 of the white pickled cheese, 2 of the ground beef and one of the meat ball samples. As a result, the presence of Y. enterocolitica in the examined cheese and meat products indicates the absence of mandatory hygienic measurements and insufficient heat applications during the production process. Therefore, in order to prevent yersiniosis cases due to the consumption of these types of food products, careful application of HACCP system in the selection of appropriate raw material, application of sufficient heating, prevention of cross contamination and application of personel hygiene is required.
Bursa'da tüketime sunulan çeşitli süt ürünleri (beyaz peynir, kaşar peyniri, tulum peyniri, Mihalıç peyniri, eritme peyniri ve lor peyniri) ve et ürünlerinden (kıyma, köfte, sucuk ve sosis) oluşan toplam 100 örnek, Yersinia enterocolitica varlığı açısından değerlendirildi. Analiz edilen 100 örneğin 6 tanesinde Y. enterocolitica pozitif olarak saptandı. Beyaz peynir örneklerinin 2 tanesinde, tulum peyniri örneklerinin 1 tanesinde, kıyma örneklerinin 2 tanesinde ve köfte örneklerinin de 1 tanesinde Y. enterocolitica identifiye edildi. Sonuç olarak, peynirlerde ve et ürünlerinde Y. enterocolitica'nın bulunması, üretim sırasında hijyenik koşullara uyulmamasının ve yeterli ısıl işlemin uygulanmamasının bir göstergesidir. Dolayısıyla bu tür gıdaların tüketiminden kaynaklanacak yersiniozis vakalarının önlenmesi için işletmelerde uygun ham madde seçimi, üretimde yeterli ısıl işlemlerinin uygulanması, çapraz kontaminasyonun önlenmesi ve personel hijyeni konularında HACCP sisteminin titizlikle uygulanması gerektiği ortaya konuldu.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2006 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 31 Sayı: 1 |