BibTex RIS Kaynak Göster

Extrusion Processing Technology (in Turkish)

Yıl 1986, Cilt: 11 Sayı: 2, - , 01.04.1986

Öz

Geçtiğimiz son 10-15 yıl içinde ekstruzyonla gıda maddeleri üretimi, hububata dayalı gıda endüstrisinin en hızlı büyüyen bölümü olmuştur. Bu konuda yapılan çalışmalar ekstruzyon yöntemi ile tad, doku ve yapıca farklı çok çeşitli ürünlerin yapılabileceğini göstermiştir (Faubion ve ark. 1982). Ekstruzyonla gıda işleme (Extrusion Cooking) basit olarak nemlendirilmiş nişastalı ve proteinli maddelerin bir silindir içinde dönen vida yardımıyla oluşturulan mekanik kesme, yüksek basın ve sıcaklığın birlikte etkisi ile şekillendirilebilir hale getirilip pişirilmesidir. Bu üç faktörün etkisi ile maddenin bünyesindeki nişasta çirişlenir, proteinler denatüre olur, çekme, kesme gibi mekanik etkininde yardımıyla maddenin yapısı tamamen değişir. Başlık da denilen kalıp delikçiklerinden basınç altında dışarı itilirken belirli bir şekle girer dilekten çıktığı anda eksotermik bir genişleme sonucu son şeklini alır. İp, şerit, ince boru gibi şekiller alan ürün daha sonra istenilen uzunluklarda kesilir (Hauck, 1980).  

Gıda Sanayiinde Ekstruzyonla İşleme Teknolojisi

Yıl 1986, Cilt: 11 Sayı: 2, - , 01.04.1986

Öz

Geçtiğimiz son 10-15 yıl içinde ekstruzyonla gıda maddeleri üretimi, hububata dayalı gıda endüstrisinin en hızlı büyüyen bölümü olmuştur. Bu konuda yapılan çalışmalar ekstruzyon yöntemi ile tad, doku ve yapıca farklı çok çeşitli ürünlerin yapılabileceğini göstermiştir (Faubion ve ark. 1982). Ekstruzyonla gıda işleme (Extrusion Cooking) basit olarak nemlendirilmiş nişastalı ve proteinli maddelerin bir silindir içinde dönen vida yardımıyla oluşturulan mekanik kesme, yüksek basın ve sıcaklığın birlikte etkisi ile şekillendirilebilir hale getirilip pişirilmesidir. Bu üç faktörün etkisi ile maddenin bünyesindeki nişasta çirişlenir, proteinler denatüre olur, çekme, kesme gibi mekanik etkininde yardımıyla maddenin yapısı tamamen değişir. Başlık da denilen kalıp delikçiklerinden basınç altında dışarı itilirken belirli bir şekle girer dilekten çıktığı anda eksotermik bir genişleme sonucu son şeklini alır. İp, şerit, ince boru gibi şekiller alan ürün daha sonra istenilen uzunluklarda kesilir (Hauck, 1980).  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Şahin Tanju Bu kişi benim

Yusuf Sümbül Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 1986
Yayımlandığı Sayı Yıl 1986 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Tanju, Ş. ., & Sümbül, Y. . (1986). Gıda Sanayiinde Ekstruzyonla İşleme Teknolojisi. Gıda, 11(2).
AMA Tanju Ş, Sümbül Y. Gıda Sanayiinde Ekstruzyonla İşleme Teknolojisi. GIDA. Nisan 1986;11(2).
Chicago Tanju, Şahin, ve Yusuf Sümbül. “Gıda Sanayiinde Ekstruzyonla İşleme Teknolojisi”. Gıda 11, sy. 2 (Nisan 1986).
EndNote Tanju Ş, Sümbül Y (01 Nisan 1986) Gıda Sanayiinde Ekstruzyonla İşleme Teknolojisi. Gıda 11 2
IEEE Ş. . Tanju ve Y. . Sümbül, “Gıda Sanayiinde Ekstruzyonla İşleme Teknolojisi”, GIDA, c. 11, sy. 2, 1986.
ISNAD Tanju, Şahin - Sümbül, Yusuf. “Gıda Sanayiinde Ekstruzyonla İşleme Teknolojisi”. Gıda 11/2 (Nisan 1986).
JAMA Tanju Ş, Sümbül Y. Gıda Sanayiinde Ekstruzyonla İşleme Teknolojisi. GIDA. 1986;11.
MLA Tanju, Şahin ve Yusuf Sümbül. “Gıda Sanayiinde Ekstruzyonla İşleme Teknolojisi”. Gıda, c. 11, sy. 2, 1986.
Vancouver Tanju Ş, Sümbül Y. Gıda Sanayiinde Ekstruzyonla İşleme Teknolojisi. GIDA. 1986;11(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/