BibTex RIS Kaynak Göster

The Explanation of Presence of Patulin in Processing of Fruit Juices (in Turkish)

Yıl 1977, Cilt: 2 Sayı: 2, - , 01.04.1977

Öz

Patulin; meyvelerden işlenen ürünlerde ve diğer yiyecekler üzerinde bulunan küf mantarlarından bir çoğunun normal bir sindirim artığıdır. 1943 yılında, yeni antibiyotiklerin aranması sırasında bulunmuştur. Bakteri ve küflere karşı çok etkili olduğu görülmüş, fakat, tedavi amacı ile kullanıldığı deneme hayvanlarının tümünde çok toksik bir etki yapmıştır. Daha sonraları anlaşılmıştır ki; burada söz konusu olan, PKE’nin kısmen yasaklanmasına neden olan etil-üretana benzeyen ve kansere yol açan bir maddedir. Patulin’in en önemli kaynakları; elma, armut, ayva, kayısı, şeftali ve domateste kahverengi çürüklüğün etkeni Penicillium expansum; bu meyve türlerinde oldukça fazla bulunan ve çürümelere yol açan Penicillium urticae ve meyve sularının işlenmesinde ısıya dayanıklı bir mantar olarak çok iyi bilinen Byssoclmys nivea (sinonim: Paecilomyces varioti) dir.  

Meyve Sularının İşlenmesinde Patulin’in Anlamı

Yıl 1977, Cilt: 2 Sayı: 2, - , 01.04.1977

Öz

Patulin; meyvelerden işlenen ürünlerde ve diğer yiyecekler üzerinde bulunan küf mantarlarından bir çoğunun normal bir sindirim artığıdır. 1943 yılında, yeni antibiyotiklerin aranması sırasında bulunmuştur. Bakteri ve küflere karşı çok etkili olduğu görülmüş, fakat, tedavi amacı ile kullanıldığı deneme hayvanlarının tümünde çok toksik bir etki yapmıştır. Daha sonraları anlaşılmıştır ki; burada söz konusu olan, PKE’nin kısmen yasaklanmasına neden olan etil-üretana benzeyen ve kansere yol açan bir maddedir. Patulin’in en önemli kaynakları; elma, armut, ayva, kayısı, şeftali ve domateste kahverengi çürüklüğün etkeni Penicillium expansum; bu meyve türlerinde oldukça fazla bulunan ve çürümelere yol açan Penicillium urticae ve meyve sularının işlenmesinde ısıya dayanıklı bir mantar olarak çok iyi bilinen Byssoclmys nivea (sinonim: Paecilomyces varioti) dir.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Aziz Ekşi Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 1977
Yayımlandığı Sayı Yıl 1977 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ekşi, A. . (1977). Meyve Sularının İşlenmesinde Patulin’in Anlamı. Gıda, 2(2).
AMA Ekşi A. Meyve Sularının İşlenmesinde Patulin’in Anlamı. GIDA. Nisan 1977;2(2).
Chicago Ekşi, Aziz. “Meyve Sularının İşlenmesinde Patulin’in Anlamı”. Gıda 2, sy. 2 (Nisan 1977).
EndNote Ekşi A (01 Nisan 1977) Meyve Sularının İşlenmesinde Patulin’in Anlamı. Gıda 2 2
IEEE A. . Ekşi, “Meyve Sularının İşlenmesinde Patulin’in Anlamı”, GIDA, c. 2, sy. 2, 1977.
ISNAD Ekşi, Aziz. “Meyve Sularının İşlenmesinde Patulin’in Anlamı”. Gıda 2/2 (Nisan 1977).
JAMA Ekşi A. Meyve Sularının İşlenmesinde Patulin’in Anlamı. GIDA. 1977;2.
MLA Ekşi, Aziz. “Meyve Sularının İşlenmesinde Patulin’in Anlamı”. Gıda, c. 2, sy. 2, 1977.
Vancouver Ekşi A. Meyve Sularının İşlenmesinde Patulin’in Anlamı. GIDA. 1977;2(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/