This work was undertaken in order to assess the composition and characteristics of the main Turkish hazelnut varieties (hybrids of Corylus avellana L. and Corylus maxima Mill. Tombul, Yomra, Mincane, Kalınkara, Foşa, Çakıldak, Palaz, Uzunmusa, Cavcava and Sivri). The samples were harvested in 1983 and 1984 from major hazelnuts growing areas of Turkey.In this study, analyses were carried out on different hazelnut varieties to determine the main compositions; water, ash, fat, protein and carbohydrate contents, mineral matter (phosphorus, calcium, magnesium, manganese, potassium, zinc, iron and sodium); vitamin contents (B1, B2 and E); fatty acid compositions and amino acid values.The results obtained from these experiments on the different varieties of hazelnuts are compared and discussed.
Bu çalışma, önemli Türk fındık çeşitlerinin (Corylus avellana L. ile Corylus maxima Mill.’ in hibritleri olan Tombul, Yomra, Mincane, Kalınkara, Foşa Çakıldak, Palaz, Uzunmusa, Cavcava ve Sivri) bileşim ve çeşit özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Deneme örnekleri 1983/84 hasat yılında, bütün üretim yapılan bölgeler taranarak toplanmıştır. Araştırmada, fındık çeşitlerinin özelliklerini saptamak amacıyla önemli bileşenleri (su, kül, yağ, protein, karbonhidrat) mineral maddeleri (fosfor, kalsiyum, magnezyum, mangan, potasyum, çinko, demir, sodyum) vitaminleri (B1, B2, E), yağ asitleri bileşimleri ve amino asit içeriklerinin analizi yapılarak sonuçlar çizelgeler halinde verilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 1986 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1986 Cilt: 11 Sayı: 4 |