Pek çok gıda maddesinin oluşumunda ve elde edilmesinde enzimlerin rol oynadığı çok uzun yıllardan beri bilinmektedir. Ancak 1930’larda pektinaz enziminin meyve suyu üretiminde kullanılmaya başlanmasıyla enzimlerin gıda sanayiinde kullanılması artmış bu konuda yapılan çalışmalar hızlanmıştır. 1. Dünya savaşından sonra ise fermantasyon endüstrisindeki gelişmeler enzim üretim yöntemlerine de uygulanarak üretimde etkili olmuştur. Zamanımızda 1500 kadar enzim bilinmekte, pek çoğu üzerinde de çalışmalar sürmektedir. Enzimler yaygın olarak bazı endüstriyel işlemlerde, analitik ve organik kimyanın bazı dallarında kullanılmaktadır. Endüstriyel olarak, gıda sanayiinin hemen hemen bütün dallarında, işlemleri hızlandırmak ve kullanılan enerjiyi azaltmak amacıyla yararlanılmakta, buna bağlı olarak da kullanılma alanı giderek artmaktadır.
Pek çok gıda maddesinin oluşumunda ve elde edilmesinde enzimlerin rol oynadığı çok uzun yıllardan beri bilinmektedir. Ancak 1930’larda pektinaz enziminin meyve suyu üretiminde kullanılmaya başlanmasıyla enzimlerin gıda sanayiinde kullanılması artmış bu konuda yapılan çalışmalar hızlanmıştır. 1. Dünya savaşından sonra ise fermantasyon endüstrisindeki gelişmeler enzim üretim yöntemlerine de uygulanarak üretimde etkili olmuştur. Zamanımızda 1500 kadar enzim bilinmekte, pek çoğu üzerinde de çalışmalar sürmektedir. Enzimler yaygın olarak bazı endüstriyel işlemlerde, analitik ve organik kimyanın bazı dallarında kullanılmaktadır. Endüstriyel olarak, gıda sanayiinin hemen hemen bütün dallarında, işlemleri hızlandırmak ve kullanılan enerjiyi azaltmak amacıyla yararlanılmakta, buna bağlı olarak da kullanılma alanı giderek artmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 1986 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1986 Cilt: 11 Sayı: 4 |