BibTex RIS Kaynak Göster

State of Enzymes Used in Food Industry in Turkey (in Turkish)

Yıl 1986, Cilt: 11 Sayı: 4, - , 01.08.1986

Öz

Pek çok gıda maddesinin oluşumunda ve elde edilmesinde enzimlerin rol oynadığı çok uzun yıllardan beri bilinmektedir. Ancak 1930’larda pektinaz enziminin meyve suyu üretiminde kullanılmaya başlanmasıyla enzimlerin gıda sanayiinde kullanılması artmış bu konuda yapılan çalışmalar hızlanmıştır.  1. Dünya savaşından sonra ise fermantasyon endüstrisindeki gelişmeler enzim üretim yöntemlerine de uygulanarak üretimde etkili olmuştur. Zamanımızda 1500 kadar enzim bilinmekte, pek çoğu üzerinde de çalışmalar sürmektedir. Enzimler yaygın olarak bazı endüstriyel işlemlerde, analitik ve organik kimyanın bazı dallarında kullanılmaktadır. Endüstriyel olarak, gıda sanayiinin hemen hemen bütün dallarında, işlemleri hızlandırmak ve kullanılan enerjiyi azaltmak amacıyla yararlanılmakta, buna bağlı olarak da kullanılma alanı giderek artmaktadır.     

Gıda Sanayiinde Kullanılan Enzimler ve Ülkemizdeki Durumu

Yıl 1986, Cilt: 11 Sayı: 4, - , 01.08.1986

Öz

Pek çok gıda maddesinin oluşumunda ve elde edilmesinde enzimlerin rol oynadığı çok uzun yıllardan beri bilinmektedir. Ancak 1930’larda pektinaz enziminin meyve suyu üretiminde kullanılmaya başlanmasıyla enzimlerin gıda sanayiinde kullanılması artmış bu konuda yapılan çalışmalar hızlanmıştır.  1. Dünya savaşından sonra ise fermantasyon endüstrisindeki gelişmeler enzim üretim yöntemlerine de uygulanarak üretimde etkili olmuştur. Zamanımızda 1500 kadar enzim bilinmekte, pek çoğu üzerinde de çalışmalar sürmektedir. Enzimler yaygın olarak bazı endüstriyel işlemlerde, analitik ve organik kimyanın bazı dallarında kullanılmaktadır. Endüstriyel olarak, gıda sanayiinin hemen hemen bütün dallarında, işlemleri hızlandırmak ve kullanılan enerjiyi azaltmak amacıyla yararlanılmakta, buna bağlı olarak da kullanılma alanı giderek artmaktadır.     

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sedat Dönmez Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 1986
Yayımlandığı Sayı Yıl 1986 Cilt: 11 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Dönmez, S. . (1986). Gıda Sanayiinde Kullanılan Enzimler ve Ülkemizdeki Durumu. Gıda, 11(4).
AMA Dönmez S. Gıda Sanayiinde Kullanılan Enzimler ve Ülkemizdeki Durumu. GIDA. Ağustos 1986;11(4).
Chicago Dönmez, Sedat. “Gıda Sanayiinde Kullanılan Enzimler Ve Ülkemizdeki Durumu”. Gıda 11, sy. 4 (Ağustos 1986).
EndNote Dönmez S (01 Ağustos 1986) Gıda Sanayiinde Kullanılan Enzimler ve Ülkemizdeki Durumu. Gıda 11 4
IEEE S. . Dönmez, “Gıda Sanayiinde Kullanılan Enzimler ve Ülkemizdeki Durumu”, GIDA, c. 11, sy. 4, 1986.
ISNAD Dönmez, Sedat. “Gıda Sanayiinde Kullanılan Enzimler Ve Ülkemizdeki Durumu”. Gıda 11/4 (Ağustos 1986).
JAMA Dönmez S. Gıda Sanayiinde Kullanılan Enzimler ve Ülkemizdeki Durumu. GIDA. 1986;11.
MLA Dönmez, Sedat. “Gıda Sanayiinde Kullanılan Enzimler Ve Ülkemizdeki Durumu”. Gıda, c. 11, sy. 4, 1986.
Vancouver Dönmez S. Gıda Sanayiinde Kullanılan Enzimler ve Ülkemizdeki Durumu. GIDA. 1986;11(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/