BibTex RIS Kaynak Göster

Food and Enzyme (in Turkish)

Yıl 1977, Cilt: 2 Sayı: 3, - , 01.06.1977

Öz

Enzim, genel olarak canlı hücrelerce yapılan ve yaşamın devamı için gerekli bir reaksiyonu katalize eden protein veya protein benzeri yapıya sahip biyolojik katalizör şeklinde tarif edilmektedir. Enzimlerin gıda endüstrisinde ileri bir teknoloji uygulaması şeklinde kullanılışı çağımızda tam olarak yerini almış olmakla birlikte, esasında Milat’tan çok önceki zamanlarda da mahiyetleri bilinmeden bazı gıdalarda uygulandıkları bir gerçektir. Tarih öncesi devirlerde hayvanların midelerinde saklanan sütlerin, hoş tada sahip katı bir gıdaya dönüştüğü bilinmekte idi. Günümüzde peynir olarak adlandırılan bu gıdanın oluşmasında rennin adı verilen enzimin esas amil olduğu anlaşılmıştır. Tropik bölgelerde yaşayan ilkel topluluklar yüzyıllar boyunca etleri olgunlaştırmak için bazı bitkilerin yapraklarına sarmışlar ve bazı meyvalardan istifade etmişlerdir. Etlerin olgunlaştırılmasında bugün kullanılan papin, bromelin ve fisin enzimleri bu bitkilerden izole edilmektedir. Eski Mısır’lılar ve Asur’lular, Milat’tan 3500 yıl önce şarap yapımını bilmekteydiler. Yine eski devirlerde ekmek, bira, alkol ve sirke yapımı bilinmekteydi.  

Gıda ve Enzim

Yıl 1977, Cilt: 2 Sayı: 3, - , 01.06.1977

Öz

Enzim, genel olarak canlı hücrelerce yapılan ve yaşamın devamı için gerekli bir reaksiyonu katalize eden protein veya protein benzeri yapıya sahip biyolojik katalizör şeklinde tarif edilmektedir. Enzimlerin gıda endüstrisinde ileri bir teknoloji uygulaması şeklinde kullanılışı çağımızda tam olarak yerini almış olmakla birlikte, esasında Milat’tan çok önceki zamanlarda da mahiyetleri bilinmeden bazı gıdalarda uygulandıkları bir gerçektir. Tarih öncesi devirlerde hayvanların midelerinde saklanan sütlerin, hoş tada sahip katı bir gıdaya dönüştüğü bilinmekte idi. Günümüzde peynir olarak adlandırılan bu gıdanın oluşmasında rennin adı verilen enzimin esas amil olduğu anlaşılmıştır. Tropik bölgelerde yaşayan ilkel topluluklar yüzyıllar boyunca etleri olgunlaştırmak için bazı bitkilerin yapraklarına sarmışlar ve bazı meyvalardan istifade etmişlerdir. Etlerin olgunlaştırılmasında bugün kullanılan papin, bromelin ve fisin enzimleri bu bitkilerden izole edilmektedir. Eski Mısır’lılar ve Asur’lular, Milat’tan 3500 yıl önce şarap yapımını bilmekteydiler. Yine eski devirlerde ekmek, bira, alkol ve sirke yapımı bilinmekteydi.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ömer Lütfi Gürses Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1977
Yayımlandığı Sayı Yıl 1977 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Gürses, Ö. L. . (1977). Gıda ve Enzim. Gıda, 2(3).
AMA Gürses ÖL. Gıda ve Enzim. GIDA. Haziran 1977;2(3).
Chicago Gürses, Ömer Lütfi. “Gıda Ve Enzim”. Gıda 2, sy. 3 (Haziran 1977).
EndNote Gürses ÖL (01 Haziran 1977) Gıda ve Enzim. Gıda 2 3
IEEE Ö. L. . Gürses, “Gıda ve Enzim”, GIDA, c. 2, sy. 3, 1977.
ISNAD Gürses, Ömer Lütfi. “Gıda Ve Enzim”. Gıda 2/3 (Haziran 1977).
JAMA Gürses ÖL. Gıda ve Enzim. GIDA. 1977;2.
MLA Gürses, Ömer Lütfi. “Gıda Ve Enzim”. Gıda, c. 2, sy. 3, 1977.
Vancouver Gürses ÖL. Gıda ve Enzim. GIDA. 1977;2(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/