BibTex RIS Kaynak Göster

Ekmek İçi Sertliğinin Ölçülmesinde Ekstensogram Özelliklerinin Parametre Olarak Kullanılması

Yıl 1986, Cilt: 11 Sayı: 5, - , 01.10.1986

Öz

Bu araştırmada, hamurun reolojik özelliklerinin ölçülmesinde kullanılan Ekstensografın, ekmek içi reolojisinin tahmininde kullanılabilme imkanları, bir üniversal tekstür ölçme cihazı olan Alvetron ile karşılaştırılmalı olarak araştırılmıştır. Ölçümler, özellikleri belli 30 farklı undan elde edilen ve polietilen ile paketlenen ekmeklerde; 1, 3 ve 5 gün bekletildikten sonra yapılmıştır. Sonuç olarak, ekstensografta elde edilen tepe yüksekliğinin, Alvetron gibi, ekmek içi sertliğinin tahmininde kullanılabileceği; her üç ölçüm zamanı için; r= 0.810xx (1. gün), r= 0.828xx (3. gün) ve r= 0.872xx (5. gün) olmak üzere oldukça yüksek, istatistiki bakımdan önemli korrelasyon katsayılarıyla ortaya konmuştur.

Ekmek İçi Sertliğinin Ölçülmesinde Ekstensogram Özelliklerinin Parametre Olarak Kullanılması

Yıl 1986, Cilt: 11 Sayı: 5, - , 01.10.1986

Öz

Bu araştırmada, hamurun reolojik özelliklerinin ölçülmesinde kullanılan Ekstensografın, ekmek içi reolojisinin tahmininde kullanılabilme imkanları, bir üniversal tekstür ölçme cihazı olan Alvetron ile karşılaştırılmalı olarak araştırılmıştır. Ölçümler, özellikleri belli 30 farklı undan elde edilen ve polietilen ile paketlenen ekmeklerde; 1, 3 ve 5 gün bekletildikten sonra yapılmıştır. Sonuç olarak, ekstensografta elde edilen tepe yüksekliğinin, Alvetron gibi, ekmek içi sertliğinin tahmininde kullanılabileceği; her üç ölçüm zamanı için; r= 0.810xx (1. gün), r= 0.828xx (3. gün) ve r= 0.872xx (5. gün) olmak üzere oldukça yüksek, istatistiki bakımdan önemli korrelasyon katsayılarıyla ortaya konmuştur.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Zeki Ertugay Bu kişi benim

Adem Elgün Bu kişi benim

Muharrem Certel Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 1986
Yayımlandığı Sayı Yıl 1986 Cilt: 11 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Ertugay, Z. ., Elgün, A. ., & Certel, M. . (1986). Ekmek İçi Sertliğinin Ölçülmesinde Ekstensogram Özelliklerinin Parametre Olarak Kullanılması. Gıda, 11(5).
AMA Ertugay Z, Elgün A, Certel M. Ekmek İçi Sertliğinin Ölçülmesinde Ekstensogram Özelliklerinin Parametre Olarak Kullanılması. GIDA. Ekim 1986;11(5).
Chicago Ertugay, Zeki, Adem Elgün, ve Muharrem Certel. “Ekmek İçi Sertliğinin Ölçülmesinde Ekstensogram Özelliklerinin Parametre Olarak Kullanılması”. Gıda 11, sy. 5 (Ekim 1986).
EndNote Ertugay Z, Elgün A, Certel M (01 Ekim 1986) Ekmek İçi Sertliğinin Ölçülmesinde Ekstensogram Özelliklerinin Parametre Olarak Kullanılması. Gıda 11 5
IEEE Z. . Ertugay, A. . Elgün, ve M. . Certel, “Ekmek İçi Sertliğinin Ölçülmesinde Ekstensogram Özelliklerinin Parametre Olarak Kullanılması”, GIDA, c. 11, sy. 5, 1986.
ISNAD Ertugay, Zeki vd. “Ekmek İçi Sertliğinin Ölçülmesinde Ekstensogram Özelliklerinin Parametre Olarak Kullanılması”. Gıda 11/5 (Ekim 1986).
JAMA Ertugay Z, Elgün A, Certel M. Ekmek İçi Sertliğinin Ölçülmesinde Ekstensogram Özelliklerinin Parametre Olarak Kullanılması. GIDA. 1986;11.
MLA Ertugay, Zeki vd. “Ekmek İçi Sertliğinin Ölçülmesinde Ekstensogram Özelliklerinin Parametre Olarak Kullanılması”. Gıda, c. 11, sy. 5, 1986.
Vancouver Ertugay Z, Elgün A, Certel M. Ekmek İçi Sertliğinin Ölçülmesinde Ekstensogram Özelliklerinin Parametre Olarak Kullanılması. GIDA. 1986;11(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/