Bu araştırmada, hamurun reolojik özelliklerinin ölçülmesinde kullanılan Ekstensografın, ekmek içi reolojisinin tahmininde kullanılabilme imkanları, bir üniversal tekstür ölçme cihazı olan Alvetron ile karşılaştırılmalı olarak araştırılmıştır. Ölçümler, özellikleri belli 30 farklı undan elde edilen ve polietilen ile paketlenen ekmeklerde; 1, 3 ve 5 gün bekletildikten sonra yapılmıştır. Sonuç olarak, ekstensografta elde edilen tepe yüksekliğinin, Alvetron gibi, ekmek içi sertliğinin tahmininde kullanılabileceği; her üç ölçüm zamanı için; r= 0.810xx (1. gün), r= 0.828xx (3. gün) ve r= 0.872xx (5. gün) olmak üzere oldukça yüksek, istatistiki bakımdan önemli korrelasyon katsayılarıyla ortaya konmuştur.
Bu araştırmada, hamurun reolojik özelliklerinin ölçülmesinde kullanılan Ekstensografın, ekmek içi reolojisinin tahmininde kullanılabilme imkanları, bir üniversal tekstür ölçme cihazı olan Alvetron ile karşılaştırılmalı olarak araştırılmıştır. Ölçümler, özellikleri belli 30 farklı undan elde edilen ve polietilen ile paketlenen ekmeklerde; 1, 3 ve 5 gün bekletildikten sonra yapılmıştır. Sonuç olarak, ekstensografta elde edilen tepe yüksekliğinin, Alvetron gibi, ekmek içi sertliğinin tahmininde kullanılabileceği; her üç ölçüm zamanı için; r= 0.810xx (1. gün), r= 0.828xx (3. gün) ve r= 0.872xx (5. gün) olmak üzere oldukça yüksek, istatistiki bakımdan önemli korrelasyon katsayılarıyla ortaya konmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 1986 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1986 Cilt: 11 Sayı: 5 |