S. hortensis (kültür ve yabani) ve S. spicigera (yabani) bitkilerinden, sırasıyla kurumaddede %2.89, %2.71 ve %2.15 uçucu yağ elde edildi. Uçucu yağların gaz kromatografik analizinde, önemli bileşenler kalitatif ve kantitatif olarak belirlendi. Buna göre timol S. hortensis (yabani) ve S. spicigera’da, karvakrol S. hortensis (kültür)’de en fazla bulunan bileşendir. Ayrıca g-terpinen (sırasıyla %26.14, ^13.28,y %27.90) p-simen (%5.06, %14.94, %15.76) önemli bileşenler arasındadır. Yabani S. hortensis, timol miktarının fazlalığıyla dikkat çekicidir ve S. spicigera ile birlikte kekik ve timol kaynağı; kültür S. hortensis ise, baklakekik olarak kullanılabilecek hammaddelerdir.
S. hortensis (kültür ve yabani) ve S. spicigera (yabani) bitkilerinden, sırasıyla kurumaddede %2.89, %2.71 ve %2.15 uçucu yağ elde edildi. Uçucu yağların gaz kromatografik analizinde, önemli bileşenler kalitatif ve kantitatif olarak belirlendi. Buna göre timol S. hortensis (yabani) ve S. spicigera’da, karvakrol S. hortensis (kültür)’de en fazla bulunan bileşendir. Ayrıca g-terpinen (sırasıyla %26.14, ^13.28,y %27.90) p-simen (%5.06, %14.94, %15.76) önemli bileşenler arasındadır. Yabani S. hortensis, timol miktarının fazlalığıyla dikkat çekicidir ve S. spicigera ile birlikte kekik ve timol kaynağı; kültür S. hortensis ise, baklakekik olarak kullanılabilecek hammaddelerdir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 1986 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1986 Cilt: 11 Sayı: 5 |