BibTex RIS Kaynak Göster

Iodine in Milk and Milk Products (in Turkish)

Yıl 1986, Cilt: 11 Sayı: 5, - , 01.10.1986

Öz

Sağlıklı yaşamda esas, yeterli ve dengeli beslenmedir. Gıdalardaki besin ögelerinden tam yararlanamama, metabolizmada birtakım aksaklıklara neden olabilecektir. Hele besinlerimizin iyi seçilmemesi özellikle tek yönlü beslenme, bazı hallerde insan sağlığını önemli ölçüde olumsuz etkilemektedir. Buna en çekici örnek olarak, Karadeniz Bölgesinde, beslenmedeki karalahana etkinliğinin bir sonucu diyebileceğimiz guatr hastalığının yaygın görülmesini verebiliriz. Kaldı ki bugün Türkiye’de üç milyondan fazla kişi iyot yetmezliği nedeniyle tiroid bezi hastalıklarından şikayetçi durumdadır. Karadeniz Bölgesine ilaveten Bolu-Kastamonu ve çevresi, Isparta-Burdur-Afyon ve çevresi ile Doğu Anadolu Bölgesi halkında iyot yetersizliği sonucu guatr hastalığı yaygın olup, gün geçtikçe de artmaktadır. İyot ihtiyacının karşılanması amacıyla hazırlanan iyotlu tuzun kullanılması önerisinin, bir kısım araştırmacılar yanlış olduğunu, bu tür tuzların bilimsellikten yoksun hazırlandığını bazı yan etkilerinin bulunabileceğini belirtmektedirler. Özellikle ülkemizde iyot ihtiyacının hangi kaynaklardan ne oranda karşılanabildiği bilinmemekte ve temel besinimiz olan süt ve süt ürünlerinden alınabilecek iyotlu maddeler miktarı konusunda da araştırma bulunmamaktadır. Bu konuda dış kaynaklı araştırmalardan derlediğimiz bilgilerle hem araştırıcılara, hem de iyot yetersizliğinden yakınanlara biraz olsun yardımcı olabileceğimizi ümit etmekteyiz.   

Süt ve Süt Ürünlerinde İyot

Yıl 1986, Cilt: 11 Sayı: 5, - , 01.10.1986

Öz

Sağlıklı yaşamda esas, yeterli ve dengeli beslenmedir. Gıdalardaki besin ögelerinden tam yararlanamama, metabolizmada birtakım aksaklıklara neden olabilecektir. Hele besinlerimizin iyi seçilmemesi özellikle tek yönlü beslenme, bazı hallerde insan sağlığını önemli ölçüde olumsuz etkilemektedir. Buna en çekici örnek olarak, Karadeniz Bölgesinde, beslenmedeki karalahana etkinliğinin bir sonucu diyebileceğimiz guatr hastalığının yaygın görülmesini verebiliriz. Kaldı ki bugün Türkiye’de üç milyondan fazla kişi iyot yetmezliği nedeniyle tiroid bezi hastalıklarından şikayetçi durumdadır. Karadeniz Bölgesine ilaveten Bolu-Kastamonu ve çevresi, Isparta-Burdur-Afyon ve çevresi ile Doğu Anadolu Bölgesi halkında iyot yetersizliği sonucu guatr hastalığı yaygın olup, gün geçtikçe de artmaktadır. İyot ihtiyacının karşılanması amacıyla hazırlanan iyotlu tuzun kullanılması önerisinin, bir kısım araştırmacılar yanlış olduğunu, bu tür tuzların bilimsellikten yoksun hazırlandığını bazı yan etkilerinin bulunabileceğini belirtmektedirler. Özellikle ülkemizde iyot ihtiyacının hangi kaynaklardan ne oranda karşılanabildiği bilinmemekte ve temel besinimiz olan süt ve süt ürünlerinden alınabilecek iyotlu maddeler miktarı konusunda da araştırma bulunmamaktadır. Bu konuda dış kaynaklı araştırmalardan derlediğimiz bilgilerle hem araştırıcılara, hem de iyot yetersizliğinden yakınanlara biraz olsun yardımcı olabileceğimizi ümit etmekteyiz.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nesrin Kaptan Bu kişi benim

Asuman Gürsel Bu kişi benim

İlhan Koçhisarlı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 1986
Yayımlandığı Sayı Yıl 1986 Cilt: 11 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Kaptan, N. ., Gürsel, A. ., & Koçhisarlı, İ. . (1986). Süt ve Süt Ürünlerinde İyot. Gıda, 11(5).
AMA Kaptan N, Gürsel A, Koçhisarlı İ. Süt ve Süt Ürünlerinde İyot. GIDA. Ekim 1986;11(5).
Chicago Kaptan, Nesrin, Asuman Gürsel, ve İlhan Koçhisarlı. “Süt Ve Süt Ürünlerinde İyot”. Gıda 11, sy. 5 (Ekim 1986).
EndNote Kaptan N, Gürsel A, Koçhisarlı İ (01 Ekim 1986) Süt ve Süt Ürünlerinde İyot. Gıda 11 5
IEEE N. . Kaptan, A. . Gürsel, ve İ. . Koçhisarlı, “Süt ve Süt Ürünlerinde İyot”, GIDA, c. 11, sy. 5, 1986.
ISNAD Kaptan, Nesrin vd. “Süt Ve Süt Ürünlerinde İyot”. Gıda 11/5 (Ekim 1986).
JAMA Kaptan N, Gürsel A, Koçhisarlı İ. Süt ve Süt Ürünlerinde İyot. GIDA. 1986;11.
MLA Kaptan, Nesrin vd. “Süt Ve Süt Ürünlerinde İyot”. Gıda, c. 11, sy. 5, 1986.
Vancouver Kaptan N, Gürsel A, Koçhisarlı İ. Süt ve Süt Ürünlerinde İyot. GIDA. 1986;11(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/