Surimi is, processed type of mechanically deboned fish meat and it has functional characteristics such as gel forming ability and water and fat binding ability. Surimi processing technology includes, washing process of minced fish for making pure and thickening the muscle proteins and then addition of cryoprotectans for freezing and storage. Surimi, kind of raw material, can be used for producing foods such as imitation shell sea foods, sausage, ham, meat balls and burgers.
Surimi mekanik olarak kemikleri ayrılmış balık etinin işlenmiş şekli olup, jel oluşturma yeteneği ile su ve yağı birleştirme özelliği gibi fonksiyonel karakteristiklere sahiptir. Surimi üretim teknolojisi kas proteinlerini saflaştırmak ve yoğunlaştırmak için kıyılmış balığın yıkama işlemini takiben ürünün stabilizasyonu için kroyoprotektanların ilavesini içerir. Böylece ürün dondurma ve depolamaya uygun hal alır. Bir tür hammadde olan surimiden daha sonra imitasyon kabuklu su ürünleri, sosis, jambon köfte ve burger gibi tüketime uygun gıdalar üretilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1996 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1996 Cilt: 21 Sayı: 6 |