In this study, 100 samples of pasteurized milk purchased from different markets in Ankara were analysed for bacteriological quality. It is indicated that, the maximum levels of total microorganism, Enterobacteriaceae, coliform enterococci and coagulase (+) staphylococci were indicated 103-104 cfu/ml from 44%, 102-103 cfu/ml from 44% 2.0x101-102 cfu/ml from 49% and indicated E. coli from 6%, 2.0x101-102 cfu/ml from 43% and >2.0x101 cfu/ml from 44% respectively. Pasteurized milk consumed in Ankara in the summer will be formed a potential risk for public health, because of their microbiological qualities haven’t been fit to Turkish Food Regulation criterions.
Bu çalışmada, Ankara’da Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında tüketime sunulan ve farklı marketlerden alınan 100 adet pastörize süz numunesi mikrobiyolojik kaliteleri yönünden incelenmiştir. Numunelerin maksimum %44’ünden 103-104 kob/ml aerob mezofil mikroorganizma, %44’ünden 102-103 kob/ml enterobakteri, %49’undan 2.0x101-102 kob/ml koliform ve %6’sından E. coli, %43’ünden 2.0x101-102 kob/ml enterokok ve %44’ünden >2.0x101 kob/ml koagülaz (+) stafilokok izole edilmiştir. Ankara’da yaz aylarında tüketime sunulan pastörize sütlerin, Gıda Maddeleri Tüzüğü’nün önerdiği mikrobiyolojik kalite kriterlerinin üzerinde mikroorganizma içerdiği için bu sütlerin tüketilmesinin potansiyel risk oluşturabileceği sonucuna varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1996 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1996 Cilt: 21 Sayı: 6 |