BibTex RIS Kaynak Göster

The Total Lipid Content and Fatty Acid Composition Capoeta capoeta umbla and Capoeta trutta Which in Keban Dam Lake (Turkish with English Abstract)

Yıl 1996, Cilt: 21 Sayı: 6, - , 01.12.1996

Öz

In this research the total lipid content and fatty acid composition were determined Capoeta capoeta umbla and Capoeta trutta which living in Keban Dam Lake. Total lipid content were ranged between 1.63 to 4.3% in Capoeta capoeta umbla and 1.00 to 1.06 in Capoeta trutta. The most abundant fatty acids were palmitic acid (16:0), oleic acid (18:1), linolenic acid (18:3), eicosapentaenoic acid (20:5), docosahexenoic acid (22:6) and nervonic acid (24:1) in both fish palmitic acid was the dominant saturated fatty acid ranging between 73.73 to 89.01% of total saturated fatty acids and oleic acid (18:1) was found the most abundant monoenoic fatty acid. The level of total w 3 polyunsaturated fatty acids (PUFA) was found higher than total w 6 fatty acids. The major w 3 PUFAs were eicosapentaenoic (5.38-14.65%) and dokosahexaenoic (2.65-6.05%) and the major w 6 PUFAs arachidonic (2.44-3.11%) and linoleic (2.43-4.47%). Total lipid content and fatty acid composition of Capoeta capoeta umbla was richer than Capoeta trutta.

Elazığ Keban Baraj Gölünde Yaşayan Capoeta capoeta umbla ve Capoeta trutta’nın Toplam Lipit ve Yağ Asidi Bileşimi

Yıl 1996, Cilt: 21 Sayı: 6, - , 01.12.1996

Öz

Bu araştırmada Keban Baraj Gölü’nde yaşayan Capoeta capoeta umbla ve Capoeta trutta’nın toplam lipit ve yağ asidi bileşimi tayin edildi. Toplam lipit miktarı Capoeta capoeta umbla da %1.63-4.3; Capoeta truta da %1.00-1.06 arasında bulundu. Her iki balıkta en fazla palmitik asit (16:0), oleik asit (18:1), linolenik asit (18:3), eikosapentaenoik asit (20:5), dokosaheksaenoik asit (22:6) ve nervonik asit (24:1) gibi yağ asitlerinin varlığı belirlendi. Doymuş yağ asitleri içinde en fazla palmitik asit (%73.73-89.01), monoenoik yağ asitleri içinde en çok oleik asit olduğu tespit edildi. Çok doymamış yağ asitlerinden w 3 yağ asitleri, her iki türde de w 6 yağ asitlerinden yüksek seviyede olduğu görüldü. w 3 yağ asitlerinden en fazla eikospentaenoik (%5.38-14.65) ile dokosaheksaenoik (%2.43-4.47) asitler bulundu. Capoeta capoeta umbla’nın Capoeta trutta ya göre toplam lipit ve yağ asidi bileşimi yönünden daha zengin olduğu saptandı.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ökkeş Yılmaz Bu kişi benim

Vahit Konar Bu kişi benim

Sait Çelik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1996
Yayımlandığı Sayı Yıl 1996 Cilt: 21 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA Yılmaz, Ö. ., Konar, V. ., & Çelik, S. . (1996). Elazığ Keban Baraj Gölünde Yaşayan Capoeta capoeta umbla ve Capoeta trutta’nın Toplam Lipit ve Yağ Asidi Bileşimi. Gıda, 21(6).
AMA Yılmaz Ö, Konar V, Çelik S. Elazığ Keban Baraj Gölünde Yaşayan Capoeta capoeta umbla ve Capoeta trutta’nın Toplam Lipit ve Yağ Asidi Bileşimi. GIDA. Aralık 1996;21(6).
Chicago Yılmaz, Ökkeş, Vahit Konar, ve Sait Çelik. “Elazığ Keban Baraj Gölünde Yaşayan Capoeta Capoeta Umbla Ve Capoeta trutta’nın Toplam Lipit Ve Yağ Asidi Bileşimi”. Gıda 21, sy. 6 (Aralık 1996).
EndNote Yılmaz Ö, Konar V, Çelik S (01 Aralık 1996) Elazığ Keban Baraj Gölünde Yaşayan Capoeta capoeta umbla ve Capoeta trutta’nın Toplam Lipit ve Yağ Asidi Bileşimi. Gıda 21 6
IEEE Ö. . Yılmaz, V. . Konar, ve S. . Çelik, “Elazığ Keban Baraj Gölünde Yaşayan Capoeta capoeta umbla ve Capoeta trutta’nın Toplam Lipit ve Yağ Asidi Bileşimi”, GIDA, c. 21, sy. 6, 1996.
ISNAD Yılmaz, Ökkeş vd. “Elazığ Keban Baraj Gölünde Yaşayan Capoeta Capoeta Umbla Ve Capoeta trutta’nın Toplam Lipit Ve Yağ Asidi Bileşimi”. Gıda 21/6 (Aralık 1996).
JAMA Yılmaz Ö, Konar V, Çelik S. Elazığ Keban Baraj Gölünde Yaşayan Capoeta capoeta umbla ve Capoeta trutta’nın Toplam Lipit ve Yağ Asidi Bileşimi. GIDA. 1996;21.
MLA Yılmaz, Ökkeş vd. “Elazığ Keban Baraj Gölünde Yaşayan Capoeta Capoeta Umbla Ve Capoeta trutta’nın Toplam Lipit Ve Yağ Asidi Bileşimi”. Gıda, c. 21, sy. 6, 1996.
Vancouver Yılmaz Ö, Konar V, Çelik S. Elazığ Keban Baraj Gölünde Yaşayan Capoeta capoeta umbla ve Capoeta trutta’nın Toplam Lipit ve Yağ Asidi Bileşimi. GIDA. 1996;21(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/