BibTex RIS Kaynak Göster

Whey and Its Value (in Turkish)

Yıl 1978, Cilt: 3 Sayı: 1, - , 01.02.1978

Öz

Sütün peynire işlenmesi sonucunda, artakalan maddeye ülkemizde “Peynir Suyu” denilmektedir. Fransızca’daki “Lactoserum”, İngilizce’deki “Whey” ve Almanca’daki “Molke” kelimeleri bunun karşılığı olmaktadır. Ayrıca, bazı dillerde, örneğin Fransızca’da, kazein yapımı artığı olan serum da aynı adla anılmakta, bazılarında ise başka sözcükler kullanılmaktadır. Bizde yapımı pek yaygın olmayan kazein bir yana bırakılırsa, genellikle 3 kaynaktan oluşan ürünler peynir endüstrisi artığı sayılmaktadır. 1) Sütün maya enzimi yardımı ile pıhtılaştırılması sonucunda elde edilen peynirlerin artığı olan peynir suyu, 2) Sütün asit yardımı ile pıhtılaştırılması sonucunda elde edilen peynirlerin artığı olan peynir suyu, 3) Kaşar peyniri yapımı sırasında telemenin haşlanmasıyla ortaya çıkan “kaşar suyu”, ya da “haşlama suyu”.  

Peynir Suyu ve Değeri

Yıl 1978, Cilt: 3 Sayı: 1, - , 01.02.1978

Öz

Sütün peynire işlenmesi sonucunda, artakalan maddeye ülkemizde “Peynir Suyu” denilmektedir. Fransızca’daki “Lactoserum”, İngilizce’deki “Whey” ve Almanca’daki “Molke” kelimeleri bunun karşılığı olmaktadır. Ayrıca, bazı dillerde, örneğin Fransızca’da, kazein yapımı artığı olan serum da aynı adla anılmakta, bazılarında ise başka sözcükler kullanılmaktadır. Bizde yapımı pek yaygın olmayan kazein bir yana bırakılırsa, genellikle 3 kaynaktan oluşan ürünler peynir endüstrisi artığı sayılmaktadır. 1) Sütün maya enzimi yardımı ile pıhtılaştırılması sonucunda elde edilen peynirlerin artığı olan peynir suyu, 2) Sütün asit yardımı ile pıhtılaştırılması sonucunda elde edilen peynirlerin artığı olan peynir suyu, 3) Kaşar peyniri yapımı sırasında telemenin haşlanmasıyla ortaya çıkan “kaşar suyu”, ya da “haşlama suyu”.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Tümer Uraz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 1978
Yayımlandığı Sayı Yıl 1978 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Uraz, T. . (1978). Peynir Suyu ve Değeri. Gıda, 3(1).
AMA Uraz T. Peynir Suyu ve Değeri. GIDA. Şubat 1978;3(1).
Chicago Uraz, Tümer. “Peynir Suyu Ve Değeri”. Gıda 3, sy. 1 (Şubat 1978).
EndNote Uraz T (01 Şubat 1978) Peynir Suyu ve Değeri. Gıda 3 1
IEEE T. . Uraz, “Peynir Suyu ve Değeri”, GIDA, c. 3, sy. 1, 1978.
ISNAD Uraz, Tümer. “Peynir Suyu Ve Değeri”. Gıda 3/1 (Şubat 1978).
JAMA Uraz T. Peynir Suyu ve Değeri. GIDA. 1978;3.
MLA Uraz, Tümer. “Peynir Suyu Ve Değeri”. Gıda, c. 3, sy. 1, 1978.
Vancouver Uraz T. Peynir Suyu ve Değeri. GIDA. 1978;3(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/