BibTex RIS Kaynak Göster

A Study on the Investigation of the Effects of Different Mixtures of Raw Materials in Manufacturing Cheese With Herbs on Cheese Parameters by Using Anova and Manova Techniques (Turkish with English Abstract)

Yıl 1997, Cilt: 22 Sayı: 1, - , 01.02.1997

Öz

In this study, the effects of the use of different raw materials (milks) and herb combinations in the manufacturing of cheese with herb on total-solid, fat in total-solid, protein and titretible acidty were investigated using ANOVA (Univariate analysis of variance) and MANOVA (Multivariate analysis of variance). On the 15th day, the results obtained using ANOVA and MANOVA were similar to each other. However, different results were observed by using ANOVA and MANOVA techniques for the cheese parameters on the 1st, 30th, 60th day. When the cheese parameters were analyzed by using ANOVA, there was an evidence of a significant  interaction between raw materials and herb combinations for only some of the cheese parameters. Whereas, it was shown that there was a statistically significant interaction between two factors when the cheese parameters were analyzed all together by using MANOVA technique on the 1st, 30th, 60th and 90th day.  

Otlu Peynir Yapımında Farklı Hammadde Karışımlarının Peynir Parametreleri Üzerine Etkisinin Anova ve Manova Metotları Kullanılarak Araştırılması

Yıl 1997, Cilt: 22 Sayı: 1, - , 01.02.1997

Öz

Bu çalışmada otlu peynir yapımında hammadde olarak kullanılan farklı süt çeşitlerinin ve ot karışımlarını peynirde kuru-madde (KM), kurumaddede yağ (Y/KM), protein (PRO) ve titrasyon asitliği (TAS) üzerine etkileri tek değişkenli varyans analizi (ANOVA) ve çok değişkenli varyans analizi (MANOVA) metotları kullanılarak araştırılmıştır. 15. gün uygulanan ANOVA ve MANOVA sonuçları aynı bulunmuştur. Buna karşın 1., 30., 60. ve 90. günler için bu iki metot kullanılarak bulunan sonuçlar arasında farklılıklar gözlenmiştir. ANOVA metodu kullanılarak analiz edildiği zaman iki faktör arasındaki interaksiyon sadece bazı peynir parametreleri için önemli bulunurken, MANOVA metodu kullanıldığı zaman 1., 30., 60. ve 90. günde bütün peynir parametreleri bakımından iki faktör arasındaki interaksiyonun önemli olduğu gözlenmiştir. 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Zahide Kocabaş Bu kişi benim

Tahsin Kesici Bu kişi benim

Atilla Yetişmeyen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 1997
Yayımlandığı Sayı Yıl 1997 Cilt: 22 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kocabaş, Z. ., Kesici, T. ., & Yetişmeyen, A. . (1997). Otlu Peynir Yapımında Farklı Hammadde Karışımlarının Peynir Parametreleri Üzerine Etkisinin Anova ve Manova Metotları Kullanılarak Araştırılması. Gıda, 22(1).
AMA Kocabaş Z, Kesici T, Yetişmeyen A. Otlu Peynir Yapımında Farklı Hammadde Karışımlarının Peynir Parametreleri Üzerine Etkisinin Anova ve Manova Metotları Kullanılarak Araştırılması. GIDA. Şubat 1997;22(1).
Chicago Kocabaş, Zahide, Tahsin Kesici, ve Atilla Yetişmeyen. “Otlu Peynir Yapımında Farklı Hammadde Karışımlarının Peynir Parametreleri Üzerine Etkisinin Anova Ve Manova Metotları Kullanılarak Araştırılması”. Gıda 22, sy. 1 (Şubat 1997).
EndNote Kocabaş Z, Kesici T, Yetişmeyen A (01 Şubat 1997) Otlu Peynir Yapımında Farklı Hammadde Karışımlarının Peynir Parametreleri Üzerine Etkisinin Anova ve Manova Metotları Kullanılarak Araştırılması. Gıda 22 1
IEEE Z. . Kocabaş, T. . Kesici, ve A. . Yetişmeyen, “Otlu Peynir Yapımında Farklı Hammadde Karışımlarının Peynir Parametreleri Üzerine Etkisinin Anova ve Manova Metotları Kullanılarak Araştırılması”, GIDA, c. 22, sy. 1, 1997.
ISNAD Kocabaş, Zahide vd. “Otlu Peynir Yapımında Farklı Hammadde Karışımlarının Peynir Parametreleri Üzerine Etkisinin Anova Ve Manova Metotları Kullanılarak Araştırılması”. Gıda 22/1 (Şubat 1997).
JAMA Kocabaş Z, Kesici T, Yetişmeyen A. Otlu Peynir Yapımında Farklı Hammadde Karışımlarının Peynir Parametreleri Üzerine Etkisinin Anova ve Manova Metotları Kullanılarak Araştırılması. GIDA. 1997;22.
MLA Kocabaş, Zahide vd. “Otlu Peynir Yapımında Farklı Hammadde Karışımlarının Peynir Parametreleri Üzerine Etkisinin Anova Ve Manova Metotları Kullanılarak Araştırılması”. Gıda, c. 22, sy. 1, 1997.
Vancouver Kocabaş Z, Kesici T, Yetişmeyen A. Otlu Peynir Yapımında Farklı Hammadde Karışımlarının Peynir Parametreleri Üzerine Etkisinin Anova ve Manova Metotları Kullanılarak Araştırılması. GIDA. 1997;22(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/