BibTex RIS Kaynak Göster

Changes in Inorganic Substances and Colour Values of Awassi Sheep Colostrum during Ten Days after Parturition (in English)

Yıl 2007, Cilt: 32 Sayı: 5, 235 - 240, 01.10.2007

Öz

  In the present study, the determination of the concentration of twenty elements in sheep colostrum has been successfully carried out by ICP-OES. Element contents and colour values of sheep colostrum varied significantly during 10 days after parturition (P ≤ 0.05, P ≤ 0.01, P ≤ 0.001). Of macro elements Ca had the highest mean concentration at the end of experimental period, which followed by P, K, Na, S and Mg elements. Of minor elements, B was highest, followed by Si, Zn, Se, Fe, Cu, Al, Sr, Ni, Ba, Mo, Co, Mn, Cd. When lightness index (L-value) of samples increased throughout postpartum period, greenness (-a value) and yellowness (b value) decreased. As a result, the amount of inorganic substances and colour values were nearly constant at days 9 to 10 postpartum. Therefore, sheep colostrum may be converted to mature milk at day 9after parturition.

Doğum Sonrası On Gün Süresince Avasi Koyun Kolostrumunda İnorganik Maddeler ve Renk Değerlerindeki Değişimler (İngilizce)

Yıl 2007, Cilt: 32 Sayı: 5, 235 - 240, 01.10.2007

Öz

Bu çalışmada, Avasi koyum kolostrumundaki 20 elementin konsantrasyonunun belirlenmesi, ICP-OES kullanılarak başarıyla gerçekleştirilmiştir. Koyun kolostrumunun element içerikleri ve renk değerleri doğum sonrası 10 gün süresince önemli bir şekilde değişmiştir (P ≤ 0.05, P ≤ 0.01, P ≤ 0.001). Deneme süresi sonunda makro elementlerden Ca en yüksek ortalama konsantrasyona sahip olmuştur. Bu elementi P, K, Na, S ve Mg izlemiştir. Minör elementlerden B, Si, Zn, Se, Fe, Cu ve Al kolostrumda en fazla belirlenmiştir. Doğum sonrası periyotda kolostrumun beyazlık indeksi (L-değeri) artarken, yeşillik (-a değeri) ve sarılık (b-değeri) azalmıştır. Sonuçta koyun kolostrumunun element içeriği ve renk değerleri doğum sonrası 9. ve 10. günlerde hemen hemen sabit olmuştur. Bundan dolayı kolostrum doğum sonrası 9. günde normal süte dönüşmüş olabilir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Zehra Güler Bu kişi benim

Hasan Şanal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2007
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 32 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Güler, Z. ., & Şanal, H. . (2007). Doğum Sonrası On Gün Süresince Avasi Koyun Kolostrumunda İnorganik Maddeler ve Renk Değerlerindeki Değişimler (İngilizce). Gıda, 32(5), 235-240.
AMA Güler Z, Şanal H. Doğum Sonrası On Gün Süresince Avasi Koyun Kolostrumunda İnorganik Maddeler ve Renk Değerlerindeki Değişimler (İngilizce). GIDA. Ekim 2007;32(5):235-240.
Chicago Güler, Zehra, ve Hasan Şanal. “Doğum Sonrası On Gün Süresince Avasi Koyun Kolostrumunda İnorganik Maddeler Ve Renk Değerlerindeki Değişimler (İngilizce)”. Gıda 32, sy. 5 (Ekim 2007): 235-40.
EndNote Güler Z, Şanal H (01 Ekim 2007) Doğum Sonrası On Gün Süresince Avasi Koyun Kolostrumunda İnorganik Maddeler ve Renk Değerlerindeki Değişimler (İngilizce). Gıda 32 5 235–240.
IEEE Z. . Güler ve H. . Şanal, “Doğum Sonrası On Gün Süresince Avasi Koyun Kolostrumunda İnorganik Maddeler ve Renk Değerlerindeki Değişimler (İngilizce)”, GIDA, c. 32, sy. 5, ss. 235–240, 2007.
ISNAD Güler, Zehra - Şanal, Hasan. “Doğum Sonrası On Gün Süresince Avasi Koyun Kolostrumunda İnorganik Maddeler Ve Renk Değerlerindeki Değişimler (İngilizce)”. Gıda 32/5 (Ekim 2007), 235-240.
JAMA Güler Z, Şanal H. Doğum Sonrası On Gün Süresince Avasi Koyun Kolostrumunda İnorganik Maddeler ve Renk Değerlerindeki Değişimler (İngilizce). GIDA. 2007;32:235–240.
MLA Güler, Zehra ve Hasan Şanal. “Doğum Sonrası On Gün Süresince Avasi Koyun Kolostrumunda İnorganik Maddeler Ve Renk Değerlerindeki Değişimler (İngilizce)”. Gıda, c. 32, sy. 5, 2007, ss. 235-40.
Vancouver Güler Z, Şanal H. Doğum Sonrası On Gün Süresince Avasi Koyun Kolostrumunda İnorganik Maddeler ve Renk Değerlerindeki Değişimler (İngilizce). GIDA. 2007;32(5):235-40.

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/