In this study, yoghurt which is a much used products in our country was researched on the microbiological and organoleptic qualities. 120 yoghurt samples which are obtained from 15 dairy plants in Ankara city between the dates of June 1985 and February 1986 were tested for coliform bacteria, yeast and mould; for total solids and fat content and acidity; for organoleptic properties. In 86.7% of the yoghurt samples presence of coliform bacteria, and in 100% of ones presence of yeast and mould were shown. However, it is concluded that 13.3% of the samples for coliform bacteria and 60% of ones for yeast and mould can be hazardous to public health. In 53.3% of the yoghurt samples desired chemical quality was determined. With these data we can say that only 26.6% of the yoghurts that are sold in Ankara markets can be consumed.
Bu çalışmada yurdumuzda büyük ölçüde tüketilen ürünlerden yoğurt mikrobiyolojik, kimyasal ve duyusal kaliteleri yönünden incelenmiştir. Haziran 1985-Şubat 1986 tarihleri arasında çeşitli zamanlarda Ankara ilinde üretim yapan 15 firmaya ait toplam 120 adet yoğurt örneğinde koliform grubu bakteriler, maya ve küf; kurumadde, yağ ve asitlik, duyusal özellikler saptanmıştır. Yoğurt örneklerinin %86.7’sinde koliform bakteri, %100’ünde maya ve küf bulunmuş ancak örneklerin %13.3’ünün koliform grubu bakteri ve %60’ının maya ve küf içeriği bakımından tüketilmesinin sağlık için zararlı olabileceği görülmüştür. Kimyasal olarak %53.3’ünün arzu edilen kalitede olduğu saptanmıştır. Bu bulgular, Ankara piyasasında satılan yoğurtların yalnızca %26.6’sının güvenilerek tüketilebileceğini ortaya koymuş bulunmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 1987 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1987 Cilt: 12 Sayı: 3 |