Dünya nüfusunun her geçen gün artması ile, gerekli gıda gereksinmesi de buna koşut olarak artmaktadır. Artan bu gıda gereksinmesi yanında, çağımızda toplumların yaşam koşullarında oluşan değişiklikler beslenme alışkanlıkların da etkilemiş, ev yemeklerinin yerini konserveler ve hazır yemekler almaya başlamıştır. Bu gelişmeler gıda maddelerinin gerek işlenmeleri ve gerekse depolanmaları sırasındaki bozulmalarını önleyecek önlemlere, titizlikle uyulması gereğini de ortaya çıkartmaktadır. Gıda maddelerinin bozulmaları ekonomik kayıplara neden olduğu gibi bu bozuk gıdaların bilinmeden yenilmesi ile, binlerce ölüm olayı da ortaya çıkmaktadır. Toplum sağlığı açısından büyük önem taşıyan bu zehirlenmelerin birçok nedenleri vardır. bunları temelde 2 başlık altında toplamak olasıdır. 1) Bakterilerin neden olduğu gıda zehirlenmeleri, 2) Bakteriyel nedenler dışındaki gıda zehirlenmeleri.
Dünya nüfusunun her geçen gün artması ile, gerekli gıda gereksinmesi de buna koşut olarak artmaktadır. Artan bu gıda gereksinmesi yanında, çağımızda toplumların yaşam koşullarında oluşan değişiklikler beslenme alışkanlıkların da etkilemiş, ev yemeklerinin yerini konserveler ve hazır yemekler almaya başlamıştır. Bu gelişmeler gıda maddelerinin gerek işlenmeleri ve gerekse depolanmaları sırasındaki bozulmalarını önleyecek önlemlere, titizlikle uyulması gereğini de ortaya çıkartmaktadır. Gıda maddelerinin bozulmaları ekonomik kayıplara neden olduğu gibi bu bozuk gıdaların bilinmeden yenilmesi ile, binlerce ölüm olayı da ortaya çıkmaktadır. Toplum sağlığı açısından büyük önem taşıyan bu zehirlenmelerin birçok nedenleri vardır. bunları temelde 2 başlık altında toplamak olasıdır. 1) Bakterilerin neden olduğu gıda zehirlenmeleri, 2) Bakteriyel nedenler dışındaki gıda zehirlenmeleri.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1978 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1978 Cilt: 3 Sayı: 6 |