This research was made in order to determine the microbiological quality and content of fruit ice cream presenting to consumption in Bursa. In this study, lemon ice cream, cherry ice cream and straw berry ice cream were used. In the fruit ice cream samples, microbiological and chemical analysis were made, the results were evaluated statistically and then the quality criteria were determined. Fruit ice cream samples controlled as chemical; total solids, ash, fat, milk solids no fat, acidity, protein, sugar (reducing sugar, total sugar, sucrose) as microbiological total bacteria, coliform bacteria and a count of staphylococ. As a result, this study showed that hygienic qualities of the investigated fruit ice cream samples were inadequate. In addition, some differences were seen in chemical content of fruit ice cream.
Bu araştırma, Bursa il merkezinde tüketime sunulan meyveli dondurmaların bileşimini ve mikrobiyolojik kalitesini saptamak amacıyla yapıldı. Çalışmada, limonlu, vişneli ve çilekli dondurma kullanıldı. Meyveli dondurma örneklerinde mikrobiyolojik ve kimyasal analizler yapıldı, bulgular istatistiki olarak değerlendirildi ve kalite kriterleri belirlendi. Meyveli dondurma örnekleri kimyasal olarak; toplam kurumadde, kül, yağ, yağsız kurumadde, asitlik, protein, şeker (indirgen şeker, toplam şeker, sakkaroz) mikrobiyolojik olarak; toplam bakteri, koliform bakteri ve stafilokok sayısı bakımından kontrol edildi. Sonuç olarak, üzerinde çalışılan meyveli dondurma örneklerinin genellikle hijyenik kriterlerin istenen düzeyde olmadığı görülmüş, ayrıca meyveli dondurmaların kimyasal bileşiminde bazı farklılıklar ortaya çıkmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 1997 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1997 Cilt: 22 Sayı: 3 |