BibTex RIS Kaynak Göster

The Using Corn Flour and Whey in Tarhana Production (Turkish with English Abstract)

Yıl 1997, Cilt: 22 Sayı: 4, - , 01.08.1997

Öz

The aim of this study was to develop new tarhana kinds by using corn flour and whey. 12 tarhana samples with different formulation were produced and chemical and organoleptic characteristics of these samples were investigated. According to statistically significant results (p<0.05 and p<0.01) the protein, starch, N-free extract and calcium content of corn tarhanas were found lower and the fat, ash, fiber, acidity, phosphorus, zinc, magnesium and iron contents were found higher than those of wheat tarhanas. Using increasing ratios of whey instead of yoghurt caused a decrease in terms of protein, fat, starch, fiber and an increase in terms of ash, N-free extract and acidity. According to results of organoleptic analysis, tarhana samples prepared with whey and corn, wheat+corn were admired as well as samples with wheat and yoghurt.  

Tarhana Üretiminde Mısır Unu ve Peyniraltı Suyu Kullanımı

Yıl 1997, Cilt: 22 Sayı: 4, - , 01.08.1997

Öz

Bu çalışmada mısır unu ve peyniraltı suyunun tarhana üretiminde kullanılmasıyla yeni tarhana çeşitlerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Üretilen 12 farklı formülasyondaki tarhana örneklerinde kimyasal ve duyusal özellikler belirlenmiştir. İstatistiksel önemde bulunan, araştırma sonuçlarına göre (p<0.05 ve p<0.01) mısır unu tarhanalarında protein, nişasta, azotsuz ekstrakt ve kalsiyum miktarları buğday unu tarhanalarından daha düşük, yağ, kül, selüloz, asitlik derecesi, fosfor, çinko, magnezyum ve demir miktarları ise daha yüksek bulunmuştur. Formülasyonda yoğurt yerine artan oranlarda peyniraltı suyuna yer verilmesi, protein, yağ, nişasta, selüloz miktarlarını azaltırken, kül, azotsuz ekstrakt ve asitlik derecesinde artışa yol açmıştır. Duyusal analiz sonuçlarına göre mısır, buğday+mısır ve peyniraltı suyu kullanımı ile buğday ve yoğurt ile üretilenler kadar kabul edilebilir tarhanaların üretilebileceği belirlenmiştir.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

A. Faik Koca Bu kişi benim

Zekai Tarakçı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 1997
Yayımlandığı Sayı Yıl 1997 Cilt: 22 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Koca, A. F. ., & Tarakçı, Z. . (1997). Tarhana Üretiminde Mısır Unu ve Peyniraltı Suyu Kullanımı. Gıda, 22(4).
AMA Koca AF, Tarakçı Z. Tarhana Üretiminde Mısır Unu ve Peyniraltı Suyu Kullanımı. GIDA. Ağustos 1997;22(4).
Chicago Koca, A. Faik, ve Zekai Tarakçı. “Tarhana Üretiminde Mısır Unu Ve Peyniraltı Suyu Kullanımı”. Gıda 22, sy. 4 (Ağustos 1997).
EndNote Koca AF, Tarakçı Z (01 Ağustos 1997) Tarhana Üretiminde Mısır Unu ve Peyniraltı Suyu Kullanımı. Gıda 22 4
IEEE A. F. . Koca ve Z. . Tarakçı, “Tarhana Üretiminde Mısır Unu ve Peyniraltı Suyu Kullanımı”, GIDA, c. 22, sy. 4, 1997.
ISNAD Koca, A. Faik - Tarakçı, Zekai. “Tarhana Üretiminde Mısır Unu Ve Peyniraltı Suyu Kullanımı”. Gıda 22/4 (Ağustos 1997).
JAMA Koca AF, Tarakçı Z. Tarhana Üretiminde Mısır Unu ve Peyniraltı Suyu Kullanımı. GIDA. 1997;22.
MLA Koca, A. Faik ve Zekai Tarakçı. “Tarhana Üretiminde Mısır Unu Ve Peyniraltı Suyu Kullanımı”. Gıda, c. 22, sy. 4, 1997.
Vancouver Koca AF, Tarakçı Z. Tarhana Üretiminde Mısır Unu ve Peyniraltı Suyu Kullanımı. GIDA. 1997;22(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/