Groundnuts derive their initial microflora from the soil as the nuts are grown underground. The principal sources of microbial contamination are toxic moulds. Nuts can be contaminated with moulds especially with Aspergillus flavus during cultivation, drying and storage stages. The hazardous effects of moulds on the plant and nuts are related to the kind of mould species, fruit soundness, nut variety, cultural techniques applied, drying and storage conditions. Mould growth in groundnuts causes, losses in dry matter and fat contents, changes in protein and fat fractions and production of toxic metabolites (mycotoxins). In this work the above factors that affect the groundnut production are reviewed.
Yer fıstıklarında meyvelerin toprak altında olgunlaşması nedeniyle başlangıç mikroflorası topraktan kaynaklanmaktadır. Yer fıstıklarında başlıca kontaminasyon kaynağı toksik küflerdir. Daneler toprakta, hasat sonrası kurutmada ve depolama aşamalarında Aspergillus flavus başta olmak üzere çeşitli küflerle kontamine olabilmektedirler. Küflerin bitkiye ve meyveye zarar vermeleri çevresel koşullar yanında küf cins, tür ve soyu, meyve sağlamlığı, fıstık varyetesi, üretim tekniği, kurutma ve depolama koşullarına bağlıdır. Yer fıstıklarında küf gelişmesi, kuru madde ve yağda azalma, protein ve yağda değişimlere ve toksik bileşiklerin (mikotoksin) oluşumuna neden olarak önemli ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Bu çalışmada yer fıstığı üretiminde yukarıda belirtilen faktörlerin etkileri irdelenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 1987 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1987 Cilt: 12 Sayı: 5 |