BibTex RIS Kaynak Göster

Some Important Mycotoxins and Their Characteristics (in Turkish)

Yıl 1987, Cilt: 12 Sayı: 5, - , 01.10.1987

Öz

Misel ve konidia yapıları olan, vejetatif generatif formlarını tamamlayan küfler çeşitli çevre faktörlerine bağlı olarak mikotoksinlerini oluşturabilirler. Mikotoksinler küflerin segonder metabolitleri olup, gerek sağlık, gerek ekonomik ve gerekse ürün kalitesi açısından büyük önem taşırlar. Küflerin özgün metabolitleri olduğu gibi aynı mikotoksin değişik küflerce sentezlenebilir veya yine aynı küf, çeşitli mikotoksinleri de sentezleyebilir. Ayrıca belirli bir toksini sentezlediği bilinen küf suşunun,u her zaman bu işlevini gerçekleştirmesi şart değildir. Yani küf, bir gıda maddesinde saptanmışsa, mutlak toksini de mevcut olduğu anlamına gelmez. Bunun terside olasıdır. Buna göre en önemli küf cinsleri olan Penicillium, Aspergillus ve Fusarium toksinleri içiçe işlemek zorunluğu vardır. Bu içiçe toksin-küf ilişkisi doğrultusunda bazı önemli mikotoksinlere ait çeşitli kaynaklardaki bilgilerin derlenmesi ve ana hatları itibariyle incelenmesi yerinde olacaktır (Wyllie ve Morehouse, 1978; Ciegler ve Kadis, 1971).   

Bazı Önemli Mikotoksinler ve Özellikleri

Yıl 1987, Cilt: 12 Sayı: 5, - , 01.10.1987

Öz

Misel ve konidia yapıları olan, vejetatif generatif formlarını tamamlayan küfler çeşitli çevre faktörlerine bağlı olarak mikotoksinlerini oluşturabilirler. Mikotoksinler küflerin segonder metabolitleri olup, gerek sağlık, gerek ekonomik ve gerekse ürün kalitesi açısından büyük önem taşırlar. Küflerin özgün metabolitleri olduğu gibi aynı mikotoksin değişik küflerce sentezlenebilir veya yine aynı küf, çeşitli mikotoksinleri de sentezleyebilir. Ayrıca belirli bir toksini sentezlediği bilinen küf suşunun,u her zaman bu işlevini gerçekleştirmesi şart değildir. Yani küf, bir gıda maddesinde saptanmışsa, mutlak toksini de mevcut olduğu anlamına gelmez. Bunun terside olasıdır. Buna göre en önemli küf cinsleri olan Penicillium, Aspergillus ve Fusarium toksinleri içiçe işlemek zorunluğu vardır. Bu içiçe toksin-küf ilişkisi doğrultusunda bazı önemli mikotoksinlere ait çeşitli kaynaklardaki bilgilerin derlenmesi ve ana hatları itibariyle incelenmesi yerinde olacaktır (Wyllie ve Morehouse, 1978; Ciegler ve Kadis, 1971).   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Şeminur Topal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 1987
Yayımlandığı Sayı Yıl 1987 Cilt: 12 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Topal, Ş. . (1987). Bazı Önemli Mikotoksinler ve Özellikleri. Gıda, 12(5).
AMA Topal Ş. Bazı Önemli Mikotoksinler ve Özellikleri. GIDA. Ekim 1987;12(5).
Chicago Topal, Şeminur. “Bazı Önemli Mikotoksinler Ve Özellikleri”. Gıda 12, sy. 5 (Ekim 1987).
EndNote Topal Ş (01 Ekim 1987) Bazı Önemli Mikotoksinler ve Özellikleri. Gıda 12 5
IEEE Ş. . Topal, “Bazı Önemli Mikotoksinler ve Özellikleri”, GIDA, c. 12, sy. 5, 1987.
ISNAD Topal, Şeminur. “Bazı Önemli Mikotoksinler Ve Özellikleri”. Gıda 12/5 (Ekim 1987).
JAMA Topal Ş. Bazı Önemli Mikotoksinler ve Özellikleri. GIDA. 1987;12.
MLA Topal, Şeminur. “Bazı Önemli Mikotoksinler Ve Özellikleri”. Gıda, c. 12, sy. 5, 1987.
Vancouver Topal Ş. Bazı Önemli Mikotoksinler ve Özellikleri. GIDA. 1987;12(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/