Thermal degradation kinetics of chlorophyll and visual green color loss in green peas were investigated at 70°, 80°, 90° and 100 °C. The degradation of chlorophyll a and chlorophyll b followed a first-order kinetic model. The loss of visual green color, as represented by the change of the -a, the ratio -a/b and h (hue) values measured by tristimulus colorimeter, also followed a first-order reaction. The activation energies for chlorophylls a and b were determined as 47.78 and 26.77 kJ mol-1, while those for -a, -a/b and h values were found as 49.75, 56.04 and 55.06 kJ mol-1, respectively.
Bezelyelerde klorofilin termal degradasyon kinetiği ve görünür yeşil renkteki kayıp 70°, 80°, 90° ve 100 °C’de araştırılmıştır. Klorofil a ve klorofil b’nin parçalanması birinci dereceden bir kinetik model izlemektedir. Tristimulus kolorimetresi ile ölçülen -a, -a/b ve h (hue) değerlerindeki değişim ile ortaya konulan görünür yeşil renkteki kayıp da birinci dereceden reaksiyona uymaktadır. Klorofil a ve b için aktivasyon enerjileri sırasıyla 47.78 and 26.77 kJ mol-1olarak belirlenirken; -a, -a/b ve h değerleri için aktivasyon enerjileri 49.75, 56.04 and 55.06 kJ mol-1 olarak saptanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 2008 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 33 Sayı: 5 |