Cisimlerde renk, ışığın spektral dağılımına bağlı olarak ortaya çıkan bir görünüş olgusudur. Rengin gıdalarda önem kazanmasının başlıca nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz: 1- Tüketici tercihlerinin ortaya çıkmasında renk en önemli etmenlerden biri olmaktadır. 2- Bazı gıdaların rengi zamanla solmakta ve bu değişim çoğu kez doku, tat ve kokudaki değişimlerle birlikte ortaya çıkmaktadır. 3- Sebze ve meyvelerin olgunlaşması renk değişimi ile paralellik halindedir. 4- Tüketiciler alışık oldukları gıdaların belirli renkte olmasını beklemektedirler. Gıdalarda görünüm özelliğinden söz edilirken boya kavramının renk ile karıştırılmaması gerekmektedir. Boya bir bileşiğin adı iken renk göz yoluyla elde edilen duyusal etkinin adıdır.
Cisimlerde renk, ışığın spektral dağılımına bağlı olarak ortaya çıkan bir görünüş olgusudur. Rengin gıdalarda önem kazanmasının başlıca nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz: 1- Tüketici tercihlerinin ortaya çıkmasında renk en önemli etmenlerden biri olmaktadır. 2- Bazı gıdaların rengi zamanla solmakta ve bu değişim çoğu kez doku, tat ve kokudaki değişimlerle birlikte ortaya çıkmaktadır. 3- Sebze ve meyvelerin olgunlaşması renk değişimi ile paralellik halindedir. 4- Tüketiciler alışık oldukları gıdaların belirli renkte olmasını beklemektedirler. Gıdalarda görünüm özelliğinden söz edilirken boya kavramının renk ile karıştırılmaması gerekmektedir. Boya bir bileşiğin adı iken renk göz yoluyla elde edilen duyusal etkinin adıdır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1987 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1987 Cilt: 12 Sayı: 6 |