BibTex RIS Kaynak Göster

Principles and Systems of Color Measurements in Food (in Turkish)

Yıl 1987, Cilt: 12 Sayı: 6, - , 01.12.1987

Öz

Cisimlerde renk, ışığın spektral dağılımına bağlı olarak ortaya çıkan bir görünüş olgusudur. Rengin gıdalarda önem kazanmasının başlıca nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz: 1- Tüketici tercihlerinin ortaya çıkmasında renk en önemli etmenlerden biri olmaktadır. 2- Bazı gıdaların rengi zamanla solmakta ve bu değişim çoğu kez doku, tat ve kokudaki değişimlerle birlikte ortaya çıkmaktadır. 3- Sebze ve meyvelerin olgunlaşması renk değişimi ile paralellik halindedir. 4- Tüketiciler alışık oldukları gıdaların belirli renkte olmasını beklemektedirler. Gıdalarda görünüm özelliğinden söz edilirken boya kavramının renk ile karıştırılmaması gerekmektedir. Boya bir bileşiğin adı iken renk göz yoluyla elde edilen duyusal etkinin adıdır.   

Gıdalarda Renk Ölçme İlke ve Sistemleri

Yıl 1987, Cilt: 12 Sayı: 6, - , 01.12.1987

Öz

Cisimlerde renk, ışığın spektral dağılımına bağlı olarak ortaya çıkan bir görünüş olgusudur. Rengin gıdalarda önem kazanmasının başlıca nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz: 1- Tüketici tercihlerinin ortaya çıkmasında renk en önemli etmenlerden biri olmaktadır. 2- Bazı gıdaların rengi zamanla solmakta ve bu değişim çoğu kez doku, tat ve kokudaki değişimlerle birlikte ortaya çıkmaktadır. 3- Sebze ve meyvelerin olgunlaşması renk değişimi ile paralellik halindedir. 4- Tüketiciler alışık oldukları gıdaların belirli renkte olmasını beklemektedirler. Gıdalarda görünüm özelliğinden söz edilirken boya kavramının renk ile karıştırılmaması gerekmektedir. Boya bir bileşiğin adı iken renk göz yoluyla elde edilen duyusal etkinin adıdır.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sedat Velioğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1987
Yayımlandığı Sayı Yıl 1987 Cilt: 12 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA Velioğlu, S. . (1987). Gıdalarda Renk Ölçme İlke ve Sistemleri. Gıda, 12(6).
AMA Velioğlu S. Gıdalarda Renk Ölçme İlke ve Sistemleri. GIDA. Aralık 1987;12(6).
Chicago Velioğlu, Sedat. “Gıdalarda Renk Ölçme İlke Ve Sistemleri”. Gıda 12, sy. 6 (Aralık 1987).
EndNote Velioğlu S (01 Aralık 1987) Gıdalarda Renk Ölçme İlke ve Sistemleri. Gıda 12 6
IEEE S. . Velioğlu, “Gıdalarda Renk Ölçme İlke ve Sistemleri”, GIDA, c. 12, sy. 6, 1987.
ISNAD Velioğlu, Sedat. “Gıdalarda Renk Ölçme İlke Ve Sistemleri”. Gıda 12/6 (Aralık 1987).
JAMA Velioğlu S. Gıdalarda Renk Ölçme İlke ve Sistemleri. GIDA. 1987;12.
MLA Velioğlu, Sedat. “Gıdalarda Renk Ölçme İlke Ve Sistemleri”. Gıda, c. 12, sy. 6, 1987.
Vancouver Velioğlu S. Gıdalarda Renk Ölçme İlke ve Sistemleri. GIDA. 1987;12(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/