BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Effect of Various Food Colorants on Cell Liveliness Using MTS Test (Turkish with English Abstract)

Yıl 2008, Cilt: 33 Sayı: 6, 275 - 278, 01.12.2008

Öz

Color, an inevitable feature used to easily recognize and also to reach final decision about the food in our modern world. Since issue about toxicology of food color agents especially their carcinogen properties has received interest, several research studies have been done and according to their results important parts of food colors were taken out from the food additives lists approved by national and international agents. In the present study, MTS assay (3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-5-(3-carboxymethoxyphenyl)-2-(4-sulfophenyl)-2H-tetrazolium assay)  determining of vitality of cells was used to measure toxicity of several artificial food colors (Tartrazine, Erythrosine, New Coccine, Rose Bengal, Pholoxine, Allura Red and Amaranth). One mM concentration of each color was incubated with CHO (Chinese hamster ovary cell). According to MTS assay,  toxicity of Erythrosine, Rose Bengal, Pholoxine, Allura Red and Amaranth against cell vitality was evaluated significantly higher comparing the control (p<0.05)

Kaynakça

  • Uesugi N, Furumiya K, Mizutani T. 2006. Inhibition Mechanism of UDP- Glucuronosyltransferase 1A6 by Xanthene Food Dyes Journal Of Health Science Vol. 52, No. 5 549-557.
  • Kuno N, Mizutani T. 2005. Influence of Synthetic and Natural Food Dyes on Activities of CYP2A6, UGT1A6, and UGT2B7. Journal of Toxicology and Environmental Health, Part A, 68 : 16, 1431 – 1444.
  • Ma M, Luo X, Chen B, Su S, Yao S. 2006. Simultaneous determination of water-soluble and fat-soluble synthetic colo- rants in foodstuff by high-performance liquid chromatography-diode array detection-electrospray mass spectrometry. J. Chromatogr. A, Jan. 20 ; 1103 (1) : 170-6.
  • Chen QC, Mou SF, Hou XP, Riviello JM, Ni ZM.1998. Determination of eight synthetic food colorants in drinks by high- performance ion chromatography. J. Chromatogr. A, Dec. 4 ; 827 (1) : 73-81.
  • Kirschbau J, Krause C, Pfalzgraf S, Brückner H. 2003. Development and evaluation of an HPLC-DAD method for de- termination of synthetic food colorants. Chromatographia, Vol. 57, Sup. 1 / January, S115-119.
  • Cory AH, Owen TC, Barltrop JA, Cory JG. 1991. Use of an aqueous soluble tetrazolium/formazan assay for cell growth assays in culture. Cancer Commun. 3, 207–212.
  • Malich G, Markovic B, Winder C. 1997. The sensitivity and specificity of the MTS tetrazolium assay for detecting the in vitro cytotoxicity of 20 chemicals using human cell lines. Toxicology, Dec. 31 ; 124 (3) : 179-92.
  • Moutinho ILD, Bertges LC, Assis RVC. 2007. Prolonged use of the food dye tartrazine (FD&C yellow n° 5) and its ef- fects on the gastric mucosa of Wistar rats. Braz. J. Biol. 67 (1) : 141-145.

Çeşitli Gıda Boyalarının Hücre Canlılığı Üzerine Etkisinin MTS Testi Kullanılarak Belirlenmesi

Yıl 2008, Cilt: 33 Sayı: 6, 275 - 278, 01.12.2008

Öz

Renk, gıdanın kolayca tanınması ve nihai kararın verilmesi için günümüz modern toplumunda vazgeçilmez bir özelliktir. Gıda boyalarının toksikolojisi, özellikle boyar maddelerin kansere sebep olabileceği konusu gündeme geldiğinden beri birçok araştırma yapılmış ve gıda boyalarının önemli kısmı ulusal ve uluslararası onaylanmış listelerden mutajenik ve kanserojenik aktivitelerinden dolayı çıkarılmıştır. Bu çalışmada, esası hücre canlılığını belirlemeye dayalı olan MTS (3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-5-(3-carboxymethoxyphenyl)-2-(4-sulfophenyl)-2H-tetrazolium assay)  testi kullanılarak Tartrazin, Eritrosin, New Coccine, Rose Bengal, Pholoxine, Allura Red ve Amaranth sentetik gıda boyalarının toksiditelerinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Adı geçen her bir boyanın 1mM konsantrasyonları ile CHO (Chinese hamster ovary) hücreleri inkübe edilmiştir. MTS testinin sonucuna göre Eritrosin, Rose Bengal, Pholoxine, Allura Red ve Amaranth boyalarının kontrole göre hürce canlılığı üzerine istatistik olarak önemli derecede (p<0.05) toksik olduğu tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Uesugi N, Furumiya K, Mizutani T. 2006. Inhibition Mechanism of UDP- Glucuronosyltransferase 1A6 by Xanthene Food Dyes Journal Of Health Science Vol. 52, No. 5 549-557.
  • Kuno N, Mizutani T. 2005. Influence of Synthetic and Natural Food Dyes on Activities of CYP2A6, UGT1A6, and UGT2B7. Journal of Toxicology and Environmental Health, Part A, 68 : 16, 1431 – 1444.
  • Ma M, Luo X, Chen B, Su S, Yao S. 2006. Simultaneous determination of water-soluble and fat-soluble synthetic colo- rants in foodstuff by high-performance liquid chromatography-diode array detection-electrospray mass spectrometry. J. Chromatogr. A, Jan. 20 ; 1103 (1) : 170-6.
  • Chen QC, Mou SF, Hou XP, Riviello JM, Ni ZM.1998. Determination of eight synthetic food colorants in drinks by high- performance ion chromatography. J. Chromatogr. A, Dec. 4 ; 827 (1) : 73-81.
  • Kirschbau J, Krause C, Pfalzgraf S, Brückner H. 2003. Development and evaluation of an HPLC-DAD method for de- termination of synthetic food colorants. Chromatographia, Vol. 57, Sup. 1 / January, S115-119.
  • Cory AH, Owen TC, Barltrop JA, Cory JG. 1991. Use of an aqueous soluble tetrazolium/formazan assay for cell growth assays in culture. Cancer Commun. 3, 207–212.
  • Malich G, Markovic B, Winder C. 1997. The sensitivity and specificity of the MTS tetrazolium assay for detecting the in vitro cytotoxicity of 20 chemicals using human cell lines. Toxicology, Dec. 31 ; 124 (3) : 179-92.
  • Moutinho ILD, Bertges LC, Assis RVC. 2007. Prolonged use of the food dye tartrazine (FD&C yellow n° 5) and its ef- fects on the gastric mucosa of Wistar rats. Braz. J. Biol. 67 (1) : 141-145.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Aysel İçöz Bu kişi benim

Omca Demirkol Bu kişi benim

Arzu-çağrı Mehmetoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2008
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 33 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA İçöz, A. ., Demirkol, O. ., & Mehmetoğlu, A.-ç. . (2008). Çeşitli Gıda Boyalarının Hücre Canlılığı Üzerine Etkisinin MTS Testi Kullanılarak Belirlenmesi. Gıda, 33(6), 275-278.
AMA İçöz A, Demirkol O, Mehmetoğlu Aç. Çeşitli Gıda Boyalarının Hücre Canlılığı Üzerine Etkisinin MTS Testi Kullanılarak Belirlenmesi. GIDA. Aralık 2008;33(6):275-278.
Chicago İçöz, Aysel, Omca Demirkol, ve Arzu-çağrı Mehmetoğlu. “Çeşitli Gıda Boyalarının Hücre Canlılığı Üzerine Etkisinin MTS Testi Kullanılarak Belirlenmesi”. Gıda 33, sy. 6 (Aralık 2008): 275-78.
EndNote İçöz A, Demirkol O, Mehmetoğlu A-ç (01 Aralık 2008) Çeşitli Gıda Boyalarının Hücre Canlılığı Üzerine Etkisinin MTS Testi Kullanılarak Belirlenmesi. Gıda 33 6 275–278.
IEEE A. . İçöz, O. . Demirkol, ve A.-ç. . Mehmetoğlu, “Çeşitli Gıda Boyalarının Hücre Canlılığı Üzerine Etkisinin MTS Testi Kullanılarak Belirlenmesi”, GIDA, c. 33, sy. 6, ss. 275–278, 2008.
ISNAD İçöz, Aysel vd. “Çeşitli Gıda Boyalarının Hücre Canlılığı Üzerine Etkisinin MTS Testi Kullanılarak Belirlenmesi”. Gıda 33/6 (Aralık 2008), 275-278.
JAMA İçöz A, Demirkol O, Mehmetoğlu A-ç. Çeşitli Gıda Boyalarının Hücre Canlılığı Üzerine Etkisinin MTS Testi Kullanılarak Belirlenmesi. GIDA. 2008;33:275–278.
MLA İçöz, Aysel vd. “Çeşitli Gıda Boyalarının Hücre Canlılığı Üzerine Etkisinin MTS Testi Kullanılarak Belirlenmesi”. Gıda, c. 33, sy. 6, 2008, ss. 275-8.
Vancouver İçöz A, Demirkol O, Mehmetoğlu A-ç. Çeşitli Gıda Boyalarının Hücre Canlılığı Üzerine Etkisinin MTS Testi Kullanılarak Belirlenmesi. GIDA. 2008;33(6):275-8.

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/