BibTex RIS Kaynak Göster

Importance of Cellulose Containing Food for Health (in Turkish)

Yıl 1980, Cilt: 5 Sayı: 3, - , 01.06.1980

Öz

  Modern bilim selülozun sağlık yönünden büyük hayati önemi olduğunu ortaya koymuştur. Şöyle ki; tehlikeli ve sinsi hastalıklardan olan damar sertliği, omur hastalıkları ve kalın bağırsak kanserinin oluşması olasılığını azaltmaktadır. Bitkisel kaynaklı yiyeceklerin vücut hazım sistemi salgıları ile parçalanıp beslenmede faydalanılamayan yapı taşlarına kabaca besinsel selüloz (lif) denmektedir. Bu maddeler grubu; hazmedilemeyen karbonhidratlar (pektin gibi) ve selüloz, hemiselülozlar ve lignin benzeri karbonhidrat yapısında olmayan bileşikleri içerir. Bu maddeler ham selüloz olarak mütalâa edilmemelidir. Ancak gıda tabelalarında bunlar öteden beri ham selüloz kapsamında düşünülmüşlerdir. Halbuki ham selüloz; yukarıda anılan gruptaki maddelerin sıcak sülfürik asit, baz, etanol ve diğer fizyolojik olmayan kimyasal maddelerle yakılmasından arta kalan kısımdır. Bu nedenle, ham selüloz ve besinsel selüloz terimleri birbirleri yerine kullanılmamalıdırlar. Gerçekten de bu iki madde birbirlerinden çok farklılık gösterirler. Bitkisel kaynaklı yiyeceklerde bulunan toplam besinsel selülozun beşte biri veya yarısı ham selüloz yapısındadır.   

Selüloz İçeren Gıdaların Sağlık Açısından Önemi

Yıl 1980, Cilt: 5 Sayı: 3, - , 01.06.1980

Öz

  Modern bilim selülozun sağlık yönünden büyük hayati önemi olduğunu ortaya koymuştur. Şöyle ki; tehlikeli ve sinsi hastalıklardan olan damar sertliği, omur hastalıkları ve kalın bağırsak kanserinin oluşması olasılığını azaltmaktadır. Bitkisel kaynaklı yiyeceklerin vücut hazım sistemi salgıları ile parçalanıp beslenmede faydalanılamayan yapı taşlarına kabaca besinsel selüloz (lif) denmektedir. Bu maddeler grubu; hazmedilemeyen karbonhidratlar (pektin gibi) ve selüloz, hemiselülozlar ve lignin benzeri karbonhidrat yapısında olmayan bileşikleri içerir. Bu maddeler ham selüloz olarak mütalâa edilmemelidir. Ancak gıda tabelalarında bunlar öteden beri ham selüloz kapsamında düşünülmüşlerdir. Halbuki ham selüloz; yukarıda anılan gruptaki maddelerin sıcak sülfürik asit, baz, etanol ve diğer fizyolojik olmayan kimyasal maddelerle yakılmasından arta kalan kısımdır. Bu nedenle, ham selüloz ve besinsel selüloz terimleri birbirleri yerine kullanılmamalıdırlar. Gerçekten de bu iki madde birbirlerinden çok farklılık gösterirler. Bitkisel kaynaklı yiyeceklerde bulunan toplam besinsel selülozun beşte biri veya yarısı ham selüloz yapısındadır.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ömer Lütfi Gürses Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1980
Yayımlandığı Sayı Yıl 1980 Cilt: 5 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Gürses, Ö. L. . (1980). Selüloz İçeren Gıdaların Sağlık Açısından Önemi. Gıda, 5(3).
AMA Gürses ÖL. Selüloz İçeren Gıdaların Sağlık Açısından Önemi. GIDA. Haziran 1980;5(3).
Chicago Gürses, Ömer Lütfi. “Selüloz İçeren Gıdaların Sağlık Açısından Önemi”. Gıda 5, sy. 3 (Haziran 1980).
EndNote Gürses ÖL (01 Haziran 1980) Selüloz İçeren Gıdaların Sağlık Açısından Önemi. Gıda 5 3
IEEE Ö. L. . Gürses, “Selüloz İçeren Gıdaların Sağlık Açısından Önemi”, GIDA, c. 5, sy. 3, 1980.
ISNAD Gürses, Ömer Lütfi. “Selüloz İçeren Gıdaların Sağlık Açısından Önemi”. Gıda 5/3 (Haziran 1980).
JAMA Gürses ÖL. Selüloz İçeren Gıdaların Sağlık Açısından Önemi. GIDA. 1980;5.
MLA Gürses, Ömer Lütfi. “Selüloz İçeren Gıdaların Sağlık Açısından Önemi”. Gıda, c. 5, sy. 3, 1980.
Vancouver Gürses ÖL. Selüloz İçeren Gıdaların Sağlık Açısından Önemi. GIDA. 1980;5(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/