BibTex RIS Kaynak Göster

A Colorimetric Method Used for Determination of Gelatin Added to Milk and Ice-creams (in Turkish)

Yıl 1980, Cilt: 5 Sayı: 3, - , 01.06.1980

Öz

Dondurmalara kalınlaştırıcı olarak %1’den fazla jelatin ilavesi yasa ile sınırlandırılmıştır. Nitelik olarak jelatinin tayini pikrik asid ile oluşturulan tortunun Million’s çözeltisi’nin tepkimeye girişi ile yapılabilmektedir (Aoac, 1970). Süt ve sütlü ürünlerdeki ilave jelatinin saptanmasında pikrik aside gerek yoktur ve bu ürünlerin süzükleri Million’s çözeltisi ile kırmızı bir renk verir. Bu kırmızı renk intensitesi ile sütlü ürünler ve dondurmadaki jelatin nicelliği saptanabilir. Million’s çözeltisi birçok proteinlerin tortuları ile kırmızı renk verebilir. Proteinin bu renk olgusu bünyedeki tyrosin ve bunun yanında fenolik grup içeren (fenol, salisilik ve p-hidroksi benzoik asidleri) bileşiklerden ileri gelebilir (Edward, Nanji ve Hassan, 1937).   

Süt ve Dondurmalara Katılmış Jelatinin Tayinine Yarayışlı Kolorimetrik bir Yöntem

Yıl 1980, Cilt: 5 Sayı: 3, - , 01.06.1980

Öz

Dondurmalara kalınlaştırıcı olarak %1’den fazla jelatin ilavesi yasa ile sınırlandırılmıştır. Nitelik olarak jelatinin tayini pikrik asid ile oluşturulan tortunun Million’s çözeltisi’nin tepkimeye girişi ile yapılabilmektedir (Aoac, 1970). Süt ve sütlü ürünlerdeki ilave jelatinin saptanmasında pikrik aside gerek yoktur ve bu ürünlerin süzükleri Million’s çözeltisi ile kırmızı bir renk verir. Bu kırmızı renk intensitesi ile sütlü ürünler ve dondurmadaki jelatin nicelliği saptanabilir. Million’s çözeltisi birçok proteinlerin tortuları ile kırmızı renk verebilir. Proteinin bu renk olgusu bünyedeki tyrosin ve bunun yanında fenolik grup içeren (fenol, salisilik ve p-hidroksi benzoik asidleri) bileşiklerden ileri gelebilir (Edward, Nanji ve Hassan, 1937).   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ünal Yurdagel Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1980
Yayımlandığı Sayı Yıl 1980 Cilt: 5 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yurdagel, Ü. . (1980). Süt ve Dondurmalara Katılmış Jelatinin Tayinine Yarayışlı Kolorimetrik bir Yöntem. Gıda, 5(3).
AMA Yurdagel Ü. Süt ve Dondurmalara Katılmış Jelatinin Tayinine Yarayışlı Kolorimetrik bir Yöntem. GIDA. Haziran 1980;5(3).
Chicago Yurdagel, Ünal. “Süt Ve Dondurmalara Katılmış Jelatinin Tayinine Yarayışlı Kolorimetrik Bir Yöntem”. Gıda 5, sy. 3 (Haziran 1980).
EndNote Yurdagel Ü (01 Haziran 1980) Süt ve Dondurmalara Katılmış Jelatinin Tayinine Yarayışlı Kolorimetrik bir Yöntem. Gıda 5 3
IEEE Ü. . Yurdagel, “Süt ve Dondurmalara Katılmış Jelatinin Tayinine Yarayışlı Kolorimetrik bir Yöntem”, GIDA, c. 5, sy. 3, 1980.
ISNAD Yurdagel, Ünal. “Süt Ve Dondurmalara Katılmış Jelatinin Tayinine Yarayışlı Kolorimetrik Bir Yöntem”. Gıda 5/3 (Haziran 1980).
JAMA Yurdagel Ü. Süt ve Dondurmalara Katılmış Jelatinin Tayinine Yarayışlı Kolorimetrik bir Yöntem. GIDA. 1980;5.
MLA Yurdagel, Ünal. “Süt Ve Dondurmalara Katılmış Jelatinin Tayinine Yarayışlı Kolorimetrik Bir Yöntem”. Gıda, c. 5, sy. 3, 1980.
Vancouver Yurdagel Ü. Süt ve Dondurmalara Katılmış Jelatinin Tayinine Yarayışlı Kolorimetrik bir Yöntem. GIDA. 1980;5(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/