Aspartam a-L aspartik asit L-fenilalanin – 1-metil esterdir ve gıdalarda tatlandırıcı olarak geniş bir kullanım alanı bulmuştur. Bu bileşiğin gıdalarda kullanımı, gıdanın kalorisini önemli ölçüde azaltmaktadır. Aspartamın sıvı sistemlerde pH bağımlı kararlılığı, dondurma uygulanmayan uzun raf ömrü süresi aspartamın kaybı ve oluşan bozunma ürünlerinin izlenmesi için uygun analitik metotların geliştirilmesini gerektirir. Bu makalede aspartam, bozunma ürünleri ve bazı gıda katkılarının yüksek performans sıvı kromatografi ile tayinlerine ilişkin bilgiler derlenmiştir.
Aspartame, a-L, aspartyl-L-phenylalanine methyl ester, is a sweetening with broadening food applications. Its use in many food systems can provide significant reduction in calories. The known pH-dependent stability of aspartame in liquid systems provides a need to develop versatile analytical methods that can monitor both aspartame loss and decomposition products formation during storage of nonrefrigerated extended shelf-life products. As well, similarities between aspartame and other polar food components place additional constraints on the resolving power of any developed analytical methodology. In this article, high performance liquid chromatographic method for the determination of aspartame, its decomposition products and some food additives are reviewed.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 1998 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1998 Cilt: 23 Sayı: 1 |