BibTex RIS Kaynak Göster

Measurement of pH and Oxygen during Fermentation (in Turkish)

Yıl 1981, Cilt: 6 Sayı: 1, - , 01.02.1981

Öz

Teknik mikrobiyolojinin son yıllarda büyük ölçüde gelişmesi klasik kimyasal metodlarla başarılamayan pek çok sentezi mümkün kılmıştır. Özellikle fermantasyon ile birçok sentez ucuz ve kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Fermantasyonda en yüksek verimin elde edilebilmesi için oksijen miktarının ve hidrojen iyonu aktivitesinin ölçülmesi ve kontrol altında tutulabilmesi gerekir. Ayrıca bu ölçümlerin sterilizasyonun bozulmadan yapılması özel bir önem taşır. Oksijen ve pH elektrotlarının sterilize edilmesinde pratikte en sık kullanılan yol sıcak buharla sterilizasyondur. Formaldehit, alkol veya etilenoksit kullanılarak yapılan sterilizasyonlar kesin sonuç vermediklerinden daha az yaygındır. Buhar sterilizasyonu (121 oC de 20 ile 45 dakika arası) ekolojik olarak zararsız olmasına karşın basınca dayanıklı ve ısı stabilitesi iyi olan elektrotlara gereksinim yaratır.   

Fermantasyonda pH ve Oksijen Ölçümü

Yıl 1981, Cilt: 6 Sayı: 1, - , 01.02.1981

Öz

Teknik mikrobiyolojinin son yıllarda büyük ölçüde gelişmesi klasik kimyasal metodlarla başarılamayan pek çok sentezi mümkün kılmıştır. Özellikle fermantasyon ile birçok sentez ucuz ve kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Fermantasyonda en yüksek verimin elde edilebilmesi için oksijen miktarının ve hidrojen iyonu aktivitesinin ölçülmesi ve kontrol altında tutulabilmesi gerekir. Ayrıca bu ölçümlerin sterilizasyonun bozulmadan yapılması özel bir önem taşır. Oksijen ve pH elektrotlarının sterilize edilmesinde pratikte en sık kullanılan yol sıcak buharla sterilizasyondur. Formaldehit, alkol veya etilenoksit kullanılarak yapılan sterilizasyonlar kesin sonuç vermediklerinden daha az yaygındır. Buhar sterilizasyonu (121 oC de 20 ile 45 dakika arası) ekolojik olarak zararsız olmasına karşın basınca dayanıklı ve ısı stabilitesi iyi olan elektrotlara gereksinim yaratır.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Aylin Uyanık Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 1981
Yayımlandığı Sayı Yıl 1981 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Uyanık, A. . (1981). Fermantasyonda pH ve Oksijen Ölçümü. Gıda, 6(1).
AMA Uyanık A. Fermantasyonda pH ve Oksijen Ölçümü. GIDA. Şubat 1981;6(1).
Chicago Uyanık, Aylin. “Fermantasyonda PH Ve Oksijen Ölçümü”. Gıda 6, sy. 1 (Şubat 1981).
EndNote Uyanık A (01 Şubat 1981) Fermantasyonda pH ve Oksijen Ölçümü. Gıda 6 1
IEEE A. . Uyanık, “Fermantasyonda pH ve Oksijen Ölçümü”, GIDA, c. 6, sy. 1, 1981.
ISNAD Uyanık, Aylin. “Fermantasyonda PH Ve Oksijen Ölçümü”. Gıda 6/1 (Şubat 1981).
JAMA Uyanık A. Fermantasyonda pH ve Oksijen Ölçümü. GIDA. 1981;6.
MLA Uyanık, Aylin. “Fermantasyonda PH Ve Oksijen Ölçümü”. Gıda, c. 6, sy. 1, 1981.
Vancouver Uyanık A. Fermantasyonda pH ve Oksijen Ölçümü. GIDA. 1981;6(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/