BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Baharat Uçucu Yağlarının Çeşitli Bakterilere Karsı Antimikrobiyal Etkisi

Yıl 1998, Cilt: 23 Sayı: 3, - , 01.06.1998

Öz

Araştırmada, 6 baharattan elde edilen uçucu yağların seyreltilmeksizin ve iki farklı orandaki dilüsyonları 8 bakteri suşuna karşı gösterdikleri antimikrobiyal aktivite açısından test edilmiştir. En yüksek antimikrobiyal etkiye sahip uçucu yağın kekiğe ait olduğu tespit edilmiştir. Araştırma ile antimikrobiyal etkinin bakteri türü ve uçucu yağın dilüsyon oranı ile doğrudan bağlantılı olduğu belirlenmiştir. Baharatların gıda hazırlamada kullanılan miktarları ile tek başına antimikrobiyal ajan olarak kullanılması mümkün görülmemekle birlikte, gıdaların bileşiminde bulunan veya dışarıdan eklenen ve mikrobiyal faaliyeti etkileyen diğer maddeler ile oluşturacağı kümülatif veya sinerjistik etkilerinin ilave edilecek yapay antimikrobiyal katkı maddelerinin miktarının azaltılmasında potansiyel bir özellik olabileceği düşünülmektedir. 

Antimicrobial Activity of the Essential Oils Extracted from some Spices (Turkish with English Abstract)

Yıl 1998, Cilt: 23 Sayı: 3, - , 01.06.1998

Öz

Essential oils were obtained from 6 different spices and their antimicrobial activities were tested, directly and preparing dilutions, against 8 bacteria strains. From the results, to it was seen that thyme has the most antibacterial effect. It was also determined that antimicrobial effect is directly associated both with the bacteria species and the dilution factor of the essential oils. Therefore, it is not possible to spices directly as an antimicrobial agent with their appropriate usage level in foot processing practice. But, it has been thought that together with other substances, which exist in the composition of food and having antimicrobial activities, their cumulative and/or synergistic effects would play a role in the reduction of the addition level of the artificial preservatives.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ahmet Hilmi Çon Bu kişi benim

Ahmet Ayar Bu kişi benim

Hüsnü Yusuf Gökalp Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1998
Yayımlandığı Sayı Yıl 1998 Cilt: 23 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Çon, A. H. ., Ayar, A. ., & Gökalp, H. Y. . (1998). Bazı Baharat Uçucu Yağlarının Çeşitli Bakterilere Karsı Antimikrobiyal Etkisi. Gıda, 23(3).
AMA Çon AH, Ayar A, Gökalp HY. Bazı Baharat Uçucu Yağlarının Çeşitli Bakterilere Karsı Antimikrobiyal Etkisi. GIDA. Haziran 1998;23(3).
Chicago Çon, Ahmet Hilmi, Ahmet Ayar, ve Hüsnü Yusuf Gökalp. “Bazı Baharat Uçucu Yağlarının Çeşitli Bakterilere Karsı Antimikrobiyal Etkisi”. Gıda 23, sy. 3 (Haziran 1998).
EndNote Çon AH, Ayar A, Gökalp HY (01 Haziran 1998) Bazı Baharat Uçucu Yağlarının Çeşitli Bakterilere Karsı Antimikrobiyal Etkisi. Gıda 23 3
IEEE A. H. . Çon, A. . Ayar, ve H. Y. . Gökalp, “Bazı Baharat Uçucu Yağlarının Çeşitli Bakterilere Karsı Antimikrobiyal Etkisi”, GIDA, c. 23, sy. 3, 1998.
ISNAD Çon, Ahmet Hilmi vd. “Bazı Baharat Uçucu Yağlarının Çeşitli Bakterilere Karsı Antimikrobiyal Etkisi”. Gıda 23/3 (Haziran 1998).
JAMA Çon AH, Ayar A, Gökalp HY. Bazı Baharat Uçucu Yağlarının Çeşitli Bakterilere Karsı Antimikrobiyal Etkisi. GIDA. 1998;23.
MLA Çon, Ahmet Hilmi vd. “Bazı Baharat Uçucu Yağlarının Çeşitli Bakterilere Karsı Antimikrobiyal Etkisi”. Gıda, c. 23, sy. 3, 1998.
Vancouver Çon AH, Ayar A, Gökalp HY. Bazı Baharat Uçucu Yağlarının Çeşitli Bakterilere Karsı Antimikrobiyal Etkisi. GIDA. 1998;23(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/