Bu çalışma ile ülkemizde yetişen şerbetçiotlarının uçucu yağlarında bulunan aroma maddeleri araştırıldı. Bu amaçla ülkemizde şerbetçiotu tarımının yapıldığı Bilecik ilinden alınan şerbetçiotu örnekleri Gent Üniversitesi Organik Kimya bölümünde gaz kromatografisi ve kütle spektrofotometrisi ile analiz edildi. Örneklerin uçucu yağları diklormetan ile ekstrakte edildi. Uygulanan yöntemler içeride verildi. Örneklerin toplam uçucu yağ miktarları 0.14 ile 1.75 g/100 g arasında değişmiştir. Örneklerin uçucu yağlarında bulunan ß-pinen miktarı 0 ile 19 mg/100 g. mycen miktarı 24 ile 1010 mg/100 g, caryophyllen miktarı 20 ile 133 mg/100 g ve humulen miktarı 48 ile 323 mg/100 g arasında değişmiştir. Uçucu yağın diğer hidrokarbon ve ester bileşiklerinin miktarları içeride verilmiştir. Ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen Brewers Gold ve Lata Culuster çeşitlerinin uçucu yağlarında bulunan ve fazla olması durumunda şerbetçiotunun kalitesini düşürdüğü kabul edilen myrcen ve caryophyllen gibi hidrokarbonların artan kurutma sıcaklığı ile büyük ölçüde azaldığı saptanmıştır. Araştırmada elde olunan önemli bir sonuçta incelenen 3 adet melez örneğin myrcen miktarlarının oldukça düşük bulunmuş olmasıdır.
Bu çalışma ile ülkemizde yetişen şerbetçiotlarının uçucu yağlarında bulunan aroma maddeleri araştırıldı. Bu amaçla ülkemizde şerbetçiotu tarımının yapıldığı Bilecik ilinden alınan şerbetçiotu örnekleri Gent Üniversitesi Organik Kimya bölümünde gaz kromatografisi ve kütle spektrofotometrisi ile analiz edildi. Örneklerin uçucu yağları diklormetan ile ekstrakte edildi. Uygulanan yöntemler içeride verildi. Örneklerin toplam uçucu yağ miktarları 0.14 ile 1.75 g/100 g arasında değişmiştir. Örneklerin uçucu yağlarında bulunan ß-pinen miktarı 0 ile 19 mg/100 g. mycen miktarı 24 ile 1010 mg/100 g, caryophyllen miktarı 20 ile 133 mg/100 g ve humulen miktarı 48 ile 323 mg/100 g arasında değişmiştir. Uçucu yağın diğer hidrokarbon ve ester bileşiklerinin miktarları içeride verilmiştir. Ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen Brewers Gold ve Lata Culuster çeşitlerinin uçucu yağlarında bulunan ve fazla olması durumunda şerbetçiotunun kalitesini düşürdüğü kabul edilen myrcen ve caryophyllen gibi hidrokarbonların artan kurutma sıcaklığı ile büyük ölçüde azaldığı saptanmıştır. Araştırmada elde olunan önemli bir sonuçta incelenen 3 adet melez örneğin myrcen miktarlarının oldukça düşük bulunmuş olmasıdır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 1981 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1981 Cilt: 6 Sayı: 3 |