BibTex RIS Kaynak Göster

Bitkisel Besinlerin Dondurularak Saklanması

Yıl 1981, Cilt: 6 Sayı: 3, - , 01.06.1981

Öz

Besinlerin saklanabilmeleri, onların yapıları ve çevre koşullarıyla yakından ilgili bulunmaktadır. Aktiviteleri sıcaklık, su, ışık, oksijen gibi çevre koşullarına bağlı olan mikroorganizmalar, enzimatik ve abiyotik olaylar besinlerin dayanıklılığını sınırlamaktadır. Bunların başında mikrobiyolojik olaylar gelmektedir. Mikroorganizmaların çalışıp besinleri bozmaları veya değerlerini azaltmalarını önlemek amacıyla değişik birçok konserveleme yöntemleri uygulanmaktadır. Mikroorganizmalar +78 oC’den –10 oC’ye kadar, enzimler +70 oC, -40 oC’ye kadar aktivite gösterebilmektedirler (Ahrens, 1970). Görüldüğü gibi düşük sıcaklık derecelerinde (+5o ve –40 oC) mikroorganizmaların üreme ve gelişmeleri enzimatik olaylardan daha önce engellenebilmektedirler.   

Frozen Storage of Food of Plant Origin (in Turkish)

Yıl 1981, Cilt: 6 Sayı: 3, - , 01.06.1981

Öz

Besinlerin saklanabilmeleri, onların yapıları ve çevre koşullarıyla yakından ilgili bulunmaktadır. Aktiviteleri sıcaklık, su, ışık, oksijen gibi çevre koşullarına bağlı olan mikroorganizmalar, enzimatik ve abiyotik olaylar besinlerin dayanıklılığını sınırlamaktadır. Bunların başında mikrobiyolojik olaylar gelmektedir. Mikroorganizmaların çalışıp besinleri bozmaları veya değerlerini azaltmalarını önlemek amacıyla değişik birçok konserveleme yöntemleri uygulanmaktadır. Mikroorganizmalar +78 oC’den –10 oC’ye kadar, enzimler +70 oC, -40 oC’ye kadar aktivite gösterebilmektedirler (Ahrens, 1970). Görüldüğü gibi düşük sıcaklık derecelerinde (+5o ve –40 oC) mikroorganizmaların üreme ve gelişmeleri enzimatik olaylardan daha önce engellenebilmektedirler.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Jale Acar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1981
Yayımlandığı Sayı Yıl 1981 Cilt: 6 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Acar, J. . (1981). Bitkisel Besinlerin Dondurularak Saklanması. Gıda, 6(3).
AMA Acar J. Bitkisel Besinlerin Dondurularak Saklanması. GIDA. Haziran 1981;6(3).
Chicago Acar, Jale. “Bitkisel Besinlerin Dondurularak Saklanması”. Gıda 6, sy. 3 (Haziran 1981).
EndNote Acar J (01 Haziran 1981) Bitkisel Besinlerin Dondurularak Saklanması. Gıda 6 3
IEEE J. . Acar, “Bitkisel Besinlerin Dondurularak Saklanması”, GIDA, c. 6, sy. 3, 1981.
ISNAD Acar, Jale. “Bitkisel Besinlerin Dondurularak Saklanması”. Gıda 6/3 (Haziran 1981).
JAMA Acar J. Bitkisel Besinlerin Dondurularak Saklanması. GIDA. 1981;6.
MLA Acar, Jale. “Bitkisel Besinlerin Dondurularak Saklanması”. Gıda, c. 6, sy. 3, 1981.
Vancouver Acar J. Bitkisel Besinlerin Dondurularak Saklanması. GIDA. 1981;6(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/