BibTex RIS Kaynak Göster

Kefir (in Turkish)

Yıl 1981, Cilt: 6 Sayı: 4, - , 01.08.1981

Öz

Kefir çok eski bir fermente süt mamülü olup, hammaddesi keçi, koyun ve inek sütüdür. %0.6-0.8 alkol içermesi nedeniyle fermente süt içkisi olarak tanınır. Günümüzde kefirin birçok hastalıklar üzerindeki iyileştirici etkisinden dolayı önemi artmıştır. Kefir üretiminde fermantasyonu sağlamak üzere kefir tanelerinden yararlanılır. Kefir taneleri sarımtırak renkte olup takriben bezelye büyüklüğündedir. Bu taneler kazein ve birbirleri ile ortaklaşa yaşayan mikroorganizmaların meydana getirdiği jelatinimsi kolonilerden oluşmuştur. Bu kolonilerin florasına bakteri ve mayalar hakimdir. Kefir üretiminde kullanılacak sütler homojenize ve ısıtma işlemlerine tabi tutulduktan sonra, kefir taneleri kullanılarak hazırlanan bulk starter ilave edilerek inkübasyona alınır. Bu evrede, laktik asit, alkol CO2 oluşmakta, kefir özel maya tat ve aroması kazanmaktadır. İnkübasyondan sonra olgunlaştırılarak paketlenen kefir tüketime sunulmaya hazır hale gelir.   

Kefir

Yıl 1981, Cilt: 6 Sayı: 4, - , 01.08.1981

Öz

Kefir çok eski bir fermente süt mamülü olup, hammaddesi keçi, koyun ve inek sütüdür. %0.6-0.8 alkol içermesi nedeniyle fermente süt içkisi olarak tanınır. Günümüzde kefirin birçok hastalıklar üzerindeki iyileştirici etkisinden dolayı önemi artmıştır. Kefir üretiminde fermantasyonu sağlamak üzere kefir tanelerinden yararlanılır. Kefir taneleri sarımtırak renkte olup takriben bezelye büyüklüğündedir. Bu taneler kazein ve birbirleri ile ortaklaşa yaşayan mikroorganizmaların meydana getirdiği jelatinimsi kolonilerden oluşmuştur. Bu kolonilerin florasına bakteri ve mayalar hakimdir. Kefir üretiminde kullanılacak sütler homojenize ve ısıtma işlemlerine tabi tutulduktan sonra, kefir taneleri kullanılarak hazırlanan bulk starter ilave edilerek inkübasyona alınır. Bu evrede, laktik asit, alkol CO2 oluşmakta, kefir özel maya tat ve aroması kazanmaktadır. İnkübasyondan sonra olgunlaştırılarak paketlenen kefir tüketime sunulmaya hazır hale gelir.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Celalettin Koçak Bu kişi benim

Asuman Gürsel Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 1981
Yayımlandığı Sayı Yıl 1981 Cilt: 6 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Koçak, C. ., & Gürsel, A. . (1981). Kefir. Gıda, 6(4).
AMA Koçak C, Gürsel A. Kefir. GIDA. Ağustos 1981;6(4).
Chicago Koçak, Celalettin, ve Asuman Gürsel. “Kefir”. Gıda 6, sy. 4 (Ağustos 1981).
EndNote Koçak C, Gürsel A (01 Ağustos 1981) Kefir. Gıda 6 4
IEEE C. . Koçak ve A. . Gürsel, “Kefir”, GIDA, c. 6, sy. 4, 1981.
ISNAD Koçak, Celalettin - Gürsel, Asuman. “Kefir”. Gıda 6/4 (Ağustos 1981).
JAMA Koçak C, Gürsel A. Kefir. GIDA. 1981;6.
MLA Koçak, Celalettin ve Asuman Gürsel. “Kefir”. Gıda, c. 6, sy. 4, 1981.
Vancouver Koçak C, Gürsel A. Kefir. GIDA. 1981;6(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/