BibTex RIS Kaynak Göster

Researches on Hygienic Qualities of Airan and Yoghurt Samples Sold in Ankara Markets (in Turkish)

Yıl 1981, Cilt: 6 Sayı: 4, - , 01.08.1981

Öz

Birçok ülkede süt ve süt ürünleri kişinin diyetinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu gıda maddelerinin hastalık taşıma potansiyeli yüksek olduğundan, hijyenik kalitelerine özen gösterilmesi gerekir. Bu çalışmada, yurdumuzda büyük ölçüde tüketilen ürünlerden ayran ve yoğurt, hijyenik kaliteleri yönünden incelendi. 9 Haziran-14 Ağustos 1979 tarihleri arasında çeşitli zamanlarda Ankara piyasasından toplanan 50 ayran ve 20 yoğurt örneğinde koliform bakteri sayımı, 40 ayran ve 20 yoğurt örneğinde ise küf ve maya hücresi sayımı yapıldı. Ayran örneklerinin %60’ında koliform bakteri bulundu ve bunların bazılarında oldukça yüksek koliform sayılarına rastlandı. Yoğurt örneklerinde, ayranlarda olduğu kadar yüksek koliform sayıları bulunmamakla birlikte, bunların da %35’inde koliform bakteri bulunda. Ayran ve yoğurt örnekleri küf ve maya hücreleri yönünden incelendiğinde, ayran örneklerinin %77’sinin, yoğurt örneklerinin ise %35’inin gramında 100.000’den fazla küf ve maya hücresi bulunduğu gözlendi. Bazı örneklerde ise küf ve maya hücresi sayılamayacak kadar çok idi. Bu bulgular, Ankara piyasasında satılan yoğurt ve ayranlardan bir kısmının sağlık için zararlı olabileceği gerçeğini ortaya koymuş bulunmaktadır.   

Ankara Piyasasında Satılan Ayran ve Yoğurt Örneklerinin Hijyenik Kaliteleri Üzerinde Araştırmalar

Yıl 1981, Cilt: 6 Sayı: 4, - , 01.08.1981

Öz

Birçok ülkede süt ve süt ürünleri kişinin diyetinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu gıda maddelerinin hastalık taşıma potansiyeli yüksek olduğundan, hijyenik kalitelerine özen gösterilmesi gerekir. Bu çalışmada, yurdumuzda büyük ölçüde tüketilen ürünlerden ayran ve yoğurt, hijyenik kaliteleri yönünden incelendi. 9 Haziran-14 Ağustos 1979 tarihleri arasında çeşitli zamanlarda Ankara piyasasından toplanan 50 ayran ve 20 yoğurt örneğinde koliform bakteri sayımı, 40 ayran ve 20 yoğurt örneğinde ise küf ve maya hücresi sayımı yapıldı. Ayran örneklerinin %60’ında koliform bakteri bulundu ve bunların bazılarında oldukça yüksek koliform sayılarına rastlandı. Yoğurt örneklerinde, ayranlarda olduğu kadar yüksek koliform sayıları bulunmamakla birlikte, bunların da %35’inde koliform bakteri bulunda. Ayran ve yoğurt örnekleri küf ve maya hücreleri yönünden incelendiğinde, ayran örneklerinin %77’sinin, yoğurt örneklerinin ise %35’inin gramında 100.000’den fazla küf ve maya hücresi bulunduğu gözlendi. Bazı örneklerde ise küf ve maya hücresi sayılamayacak kadar çok idi. Bu bulgular, Ankara piyasasında satılan yoğurt ve ayranlardan bir kısmının sağlık için zararlı olabileceği gerçeğini ortaya koymuş bulunmaktadır.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Suna Duru Bu kişi benim

Hilâl Özgüneş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 1981
Yayımlandığı Sayı Yıl 1981 Cilt: 6 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Duru, S. ., & Özgüneş, H. . (1981). Ankara Piyasasında Satılan Ayran ve Yoğurt Örneklerinin Hijyenik Kaliteleri Üzerinde Araştırmalar. Gıda, 6(4).
AMA Duru S, Özgüneş H. Ankara Piyasasında Satılan Ayran ve Yoğurt Örneklerinin Hijyenik Kaliteleri Üzerinde Araştırmalar. GIDA. Ağustos 1981;6(4).
Chicago Duru, Suna, ve Hilâl Özgüneş. “Ankara Piyasasında Satılan Ayran Ve Yoğurt Örneklerinin Hijyenik Kaliteleri Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 6, sy. 4 (Ağustos 1981).
EndNote Duru S, Özgüneş H (01 Ağustos 1981) Ankara Piyasasında Satılan Ayran ve Yoğurt Örneklerinin Hijyenik Kaliteleri Üzerinde Araştırmalar. Gıda 6 4
IEEE S. . Duru ve H. . Özgüneş, “Ankara Piyasasında Satılan Ayran ve Yoğurt Örneklerinin Hijyenik Kaliteleri Üzerinde Araştırmalar”, GIDA, c. 6, sy. 4, 1981.
ISNAD Duru, Suna - Özgüneş, Hilâl. “Ankara Piyasasında Satılan Ayran Ve Yoğurt Örneklerinin Hijyenik Kaliteleri Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 6/4 (Ağustos 1981).
JAMA Duru S, Özgüneş H. Ankara Piyasasında Satılan Ayran ve Yoğurt Örneklerinin Hijyenik Kaliteleri Üzerinde Araştırmalar. GIDA. 1981;6.
MLA Duru, Suna ve Hilâl Özgüneş. “Ankara Piyasasında Satılan Ayran Ve Yoğurt Örneklerinin Hijyenik Kaliteleri Üzerinde Araştırmalar”. Gıda, c. 6, sy. 4, 1981.
Vancouver Duru S, Özgüneş H. Ankara Piyasasında Satılan Ayran ve Yoğurt Örneklerinin Hijyenik Kaliteleri Üzerinde Araştırmalar. GIDA. 1981;6(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/