Bu çalışmada çeşitli yörelerden toplanan 211 çiğ süt örneğinde üreyen koliform grubu mikroorganizmaların varlığı araştırılmıştır. Örneklerden en fazla Escherichia coli izole edilirken, Enterobacter ve Klebsiella daha az sıklıkta bulunmuştur. İzolasyonu gerçekleştirilen bu mikroorganizmaların mevsimlere göre dağılımları incelendiğinde E. coli yoğun olarak ilkbahar ve yaz mevsimlerinde izole edilmiştir. Enterobacter aynı şeklide en fazla yaz mevsiminde izole edilirken, Klebsiella en yoğun kış mevsiminde bulunmuştur.
In this research, 211 raw milk samples were collected from different area for investigation of presence of coliform group microorganisms. In these samples while E. coli were mostly isolated, Enterobacter and Klebsiella were detected less frequently. When these microorganisms were examined according to their seasonal distributions, E. coli were isolated the most density during spring and summer months. Whereas Enterobacteria in the same manner were isolated the most density during summer, Klebsiella were found the most density during winter.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 1998 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1998 Cilt: 23 Sayı: 4 |