BibTex RIS Kaynak Göster

Effects of Solid and Liquid Shortenings of Plant Origin and Surface Active Substance Combinations on Bread Properties and Staleness (Turkish with English Abstract)

Yıl 1988, Cilt: 13 Sayı: 5, - , 01.10.1988

Öz

  In this study, the effect of the use of semi-solid bakery and liquid shortenings (sunflower and cottonseed) at different levels (0.1 and 2%) together with 0.5% surfactant versus control such as sodium stearoyl 2-lactilate, mono gliserol stearate and unpurified technique lecithine on the qualitative characteristics of bread were examined. The results obtained at statistically significant level (p<0.05) are as followed. Shortening additions in relation to their saturation degree; increased the specific volume of the loaf, decreased crumb color intensity. The semisolid shortening was the best in crumb properties being grain, texture, white, ness and softness. The addition of shortening levels from control to 2% enhanced all bread properties. While the use of each surfactant was showing good results, the lecithin was the best among them in all bread properties expect for crumb color, due to the high and rich phospholipid content of unpurified lecithine. The use of liquid shortenings at the levels of 1 and 2% together with 0.5% surfactant level supplied a satisfactory results in bread characteristics equivalent to that of semi-solid bakery shortening. Except crumb color, the cottonseed oil becoming more saturated than sunflower oil, showed a more satisfactory results in the other crumb properties of the bread.    

Bitkisel Kaynaklı Katı ve Sıvı Shorteningler ile Yüzeyaktif Madde Kombinasyonlarının Ekmek İçi Özellikleri ve Bayatlaması Üzerine Etkileri

Yıl 1988, Cilt: 13 Sayı: 5, - , 01.10.1988

Öz

Bu araştırmada farklı katkı düzeylerinde (%0.1 ve 2) katı ve sıvı (çiçek ve pamuk yağı), shorteningler ile birlikte kullanılan %0.5’lik yüzeyaktif maddelerin (sodium stearoyl 2-lactilate, mono gliserol stearat ve teknik lesitin) ekmeğin kalitatif özelliklerine etkileri, 2 farklı un üzerinde araştırılmıştır. İstatistiksel düzeyde önemli bulunan sonuçlar aşağıdaki gibidir (p<0.05). Yağlar, doymuşluk derecesine (çiçek, pamuk, katı) paralel olarak spesifik hacmi artırırken, ekmek kabuk renginde tersine bir etki gözenek, tekstür ve düşük renk intensitesi ve yumuşaklığı katı shortening sağlamıştır. Shorteningin artan katkı düzeyleri, kontrole göre daha iyi ekmek özelliklerini vermiştir. Kullanılan yüzeyaktif maddelerin tamamı kontrole göre ekmek özelliklerini önemli düzeyde düzeltmiştir. Saflaştırılmamış teknik özellikteki sıvı lesitin, diğer yüzeyaktif maddelere göre daha iyi sonuç vermiş, yalnız ekmek içi renginde esmerleşmeye neden olmuştur. Bu sonuç, teknik lesitinin yüksek ve zengin fosfolipid içeriğine bağlanmıştır. Sıvı yağlar (%1 ve 2) ile yüzeyaktif maddelerin (%0.5) birlikte kullanılmaları, yaklaşık katı yağa eşdeğerde ekmek özelliklerini geliştirici etki sağlamıştır. Daha doymuş özellikte olan pamuk yağının çiçek yağına göre ekmek içi rengi dışında diğer iç özelliklerine etkisi daha olumlu bulunmuştur.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Zeki Ertugay Bu kişi benim

Adem Elgün Bu kişi benim

A. Faik Koca Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 1988
Yayımlandığı Sayı Yıl 1988 Cilt: 13 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Ertugay, Z. ., Elgün, A. ., & Koca, A. F. . (1988). Bitkisel Kaynaklı Katı ve Sıvı Shorteningler ile Yüzeyaktif Madde Kombinasyonlarının Ekmek İçi Özellikleri ve Bayatlaması Üzerine Etkileri. Gıda, 13(5).
AMA Ertugay Z, Elgün A, Koca AF. Bitkisel Kaynaklı Katı ve Sıvı Shorteningler ile Yüzeyaktif Madde Kombinasyonlarının Ekmek İçi Özellikleri ve Bayatlaması Üzerine Etkileri. GIDA. Ekim 1988;13(5).
Chicago Ertugay, Zeki, Adem Elgün, ve A. Faik Koca. “Bitkisel Kaynaklı Katı Ve Sıvı Shorteningler Ile Yüzeyaktif Madde Kombinasyonlarının Ekmek İçi Özellikleri Ve Bayatlaması Üzerine Etkileri”. Gıda 13, sy. 5 (Ekim 1988).
EndNote Ertugay Z, Elgün A, Koca AF (01 Ekim 1988) Bitkisel Kaynaklı Katı ve Sıvı Shorteningler ile Yüzeyaktif Madde Kombinasyonlarının Ekmek İçi Özellikleri ve Bayatlaması Üzerine Etkileri. Gıda 13 5
IEEE Z. . Ertugay, A. . Elgün, ve A. F. . Koca, “Bitkisel Kaynaklı Katı ve Sıvı Shorteningler ile Yüzeyaktif Madde Kombinasyonlarının Ekmek İçi Özellikleri ve Bayatlaması Üzerine Etkileri”, GIDA, c. 13, sy. 5, 1988.
ISNAD Ertugay, Zeki vd. “Bitkisel Kaynaklı Katı Ve Sıvı Shorteningler Ile Yüzeyaktif Madde Kombinasyonlarının Ekmek İçi Özellikleri Ve Bayatlaması Üzerine Etkileri”. Gıda 13/5 (Ekim 1988).
JAMA Ertugay Z, Elgün A, Koca AF. Bitkisel Kaynaklı Katı ve Sıvı Shorteningler ile Yüzeyaktif Madde Kombinasyonlarının Ekmek İçi Özellikleri ve Bayatlaması Üzerine Etkileri. GIDA. 1988;13.
MLA Ertugay, Zeki vd. “Bitkisel Kaynaklı Katı Ve Sıvı Shorteningler Ile Yüzeyaktif Madde Kombinasyonlarının Ekmek İçi Özellikleri Ve Bayatlaması Üzerine Etkileri”. Gıda, c. 13, sy. 5, 1988.
Vancouver Ertugay Z, Elgün A, Koca AF. Bitkisel Kaynaklı Katı ve Sıvı Shorteningler ile Yüzeyaktif Madde Kombinasyonlarının Ekmek İçi Özellikleri ve Bayatlaması Üzerine Etkileri. GIDA. 1988;13(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/