BibTex RIS Kaynak Göster

Researches on Some Properties of Milk of Street Sale in Trabzon (Turkish with English Abstract)

Yıl 1988, Cilt: 13 Sayı: 6, - , 01.12.1988

Öz

Research on some qualities of the milk sold in the streets of Trabzon. In this study 87 samples were taken from the milk sold in the streets of Trabzon and analyzed to determine the qualities of these milk. The results are shown below: - Fat content and non fat solids content were found below the values defined by food Regulations on Raw Milk Standards in the 31.3% and 48.2% of the milk samples respectively. - In 48.3% the milk samples specific gravity was found below the predetermined limits. Statistically, it is determined that the average population gravity is outside the interval defined by the food Regulations, with 5% error. - Freezing point was found above the normal value in 75.9% of milk samples. Statistically it is determined that the freezing point of the milk is outside of the expected value, with 5% error when the significance control is made. - According to the calculations depending upon the freezing points, it is determined that the 93.2% of the samples were water diluted. - In 69% of milk samples acidity was found above the normal level. Statistically it is determined that average acidity ratio of milks was greeter than the normal value with 5% error. - According to the methylene blue test results, the bacteriological qualities were determined unsatisfactory in most of the samples. - It is determined that the 6.8% of milk samples were carbonates added. Presence of oxydizing agents was also found in 3.4% of milk samples. - Peroxidase was found inactive in the 17.2% of the samples indicating that the milks were heated at 79-80 oC or above before being sold. - 37.9% of the samples were found mastitic. According to the results of the Ring Test, 24.1% of the samples were milked from the cows possibly infected by brucella.  

Trabzon’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar

Yıl 1988, Cilt: 13 Sayı: 6, - , 01.12.1988

Öz

Araştırmada Trabzon’da sokakta satılan sütlerden toplanan 87 örnekte çeşitli testler yapılarak bu sütlerin niteliklerinin tesbitine çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; - Süt örneklerinin %31.3’ünde yağ oranı, %48.2’sinde yağsız kuru madde oranı Gıda Maddeleri Tüzüğü ve Çiğ Süt Standartlarında belirtilen değerlerin altında bulunmuştur. - Özgül ağırlık, süt örneklerinin %48.3’ünde Gıda Maddeleri Tüzüğü ve Çiğ Süt Standardında verilen sınırın altında tesbit edilmiştir. İstatistiksel olarak, kitle özgül ağırlık ortalamasının Gıda Maddeleri Tüzüğünün inek sütleri için öngördüğü aralığın içinde olmadığı %5 hata ile saptanmıştır. - Süt örneklerinin %75.9’unda donma noktası normal sınırın üzerinde bulunmuştur. İstatistiksel olarak, ortalama değerlerin önem kontrolu yapıldığında, sokak sütlerinin donma noktasının öngörülen aralığın içinde olmadığı %5 hata ile saptanmıştır. - Donma noktasına dayanılarak yapılan hesaplamada ön eklerin %93.2’sinin su katkılı olduğu belirlenmiştir. - Asitlik süt örneklerinin %69’unda normalin üstünde bulunmuştur. İstatistiksel değerlendirmede, ortalamaların %5 hata ile normal asitlik derecesinden büyük olduğu tesbit edilmiştir. - Metilen mavisi testi sonuçlarına göre süt örneklerinin çoğunluğunda bakteriyolojik kalite yetersiz bulunmuştur. - Süt örneklerinin %6.8’inde karbonat katkısı; %3.4’ünde ise okside edici maddelerin varlığı tesbit edilmiştir. - Süt örneklerinin %17.2’sinde peroksidaz inaktif bulunmuş, böylece satışa çıkarılmadan önce sütlerin 75-80 oC veya daha yüksek derecelerde ısıtıldığı tesbit edilmiştir. - Örneklerin %37.9’unda mastitis etkeni tesbit edilmiş, %24.1’inin ise brucellalı hayvanlardan elde edildiği olasılığı Ring Testi ile belirlenmiştir.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Emel Sezgin Bu kişi benim

Songül Bektaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1988
Yayımlandığı Sayı Yıl 1988 Cilt: 13 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA Sezgin, E. ., & Bektaş, S. . (1988). Trabzon’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar. Gıda, 13(6).
AMA Sezgin E, Bektaş S. Trabzon’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar. GIDA. Aralık 1988;13(6).
Chicago Sezgin, Emel, ve Songül Bektaş. “Trabzon’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 13, sy. 6 (Aralık 1988).
EndNote Sezgin E, Bektaş S (01 Aralık 1988) Trabzon’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar. Gıda 13 6
IEEE E. . Sezgin ve S. . Bektaş, “Trabzon’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar”, GIDA, c. 13, sy. 6, 1988.
ISNAD Sezgin, Emel - Bektaş, Songül. “Trabzon’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 13/6 (Aralık 1988).
JAMA Sezgin E, Bektaş S. Trabzon’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar. GIDA. 1988;13.
MLA Sezgin, Emel ve Songül Bektaş. “Trabzon’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar”. Gıda, c. 13, sy. 6, 1988.
Vancouver Sezgin E, Bektaş S. Trabzon’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar. GIDA. 1988;13(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/